Η ιδανική ζεστή σοκολάτα είναι κρεμώδης, πλούσια στη γεύση και γεμίζει με αρώματα όλο το σπίτι καθώς πέφτει αργά στη μεγάλη κούπα. Όπως ακριβώς η αυθεντική ισπανική της εκδοχή. Φαίνεται πως στη χώρα της Ιβηρικής γνωρίζουν εδώ και χρόνια το μυστικό της επιτυχίας μιας chocolate caliente (ζεστής σοκολάτας) που σερβίρεται στα τραπεζάκια των μικρών μαγαζιών στις ισπανικές πόλεις.

Οι churrerías, το μυστικό υλικό και οι γευστικές παραλλαγές

Αν βρεθείτε, για παράδειγμα στην Βαρκελώνη, δεν είναι δύσκολο να αναζητήσετε στις churrerías (τσουρερίας) μια ζεστή σοκολάτα μαζί με πολλά τραγανά churros (τσούρος) για να τα βουτήξετε χωρίς καμία ενοχή στο μεγάλο φλιτζάνι. Μάλιστα, για τους ντόπιους ο γλυκός αυτός συνδυασμός γεύσεων αποτελεί την Νο1 επιλογή τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από ξέφρενα ξενύχτια.

Τι κάνει όμως τη chocolate caliente να ξεχωρίζει από ένα κοινό ζεστό ρόφημα σοκολάτας; Η απάντηση βρίσκεται στη μοναδική κρεμώδη σύστασή της που οφείλεται στο κορν φλάουρ. Ένα κουταλάκι του γλυκού και μια καλής ποιότητας σοκολάτα που σιγοβράζουν μαζί με γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι αρκούν για να γεμίσουν την κουζίνα μας με τα αρώματα που ξεχύνονται στα σοκάκια της ισπανικής πρωτεύουσας. Βάλτε το ρόφημα στην αγαπημένη σας κούπα -μια μικρή ποσότητα αρκεί για να γευτείτε τη σοκολατένια έκρηξη- και αν σας αρέσουν οι γλυκοπικάντικες νότες, ρίξτε λίγο πιπέρι καγιέν ή κανέλα και απολαύστε έναν ταιριαστό συνδυασμό αρωμάτων και γεύσεων.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Ισπανική ζεστή σοκολάτα
Υλικά
Για 2 μικρές μερίδες

30 γρ. σοκολάτα 60-75% κακάο
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)

Διαδικασία
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε 1 ή 2 κουτ. γλυκού γάλα. Προσθέτουμε κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λίγο πριν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, το αφαιρούμε από τη φωτιά.

Βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο ζεστό γάλα (που έχουμε βγάλει από τη φωτιά) και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ζάχαρη (όση ποσότητα θέλουμε).

Βάζουμε ξανά το μείγμα μας στη φωτιά και το ζεσταίνουμε για περίπου 2-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην βράσει. Σερβίρουμε σε ένα φλιτζάνι ή ποτήρι, παραδοσιακά με churros!

Tips
– Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε αργά σε χαμηλή θερμοκρασία: είναι το μυστικό για να μην καεί η σοκολάτα.
– Όσο καλύτερης ποιότητας είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
– Προτιμείστε μια σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο για πιο πλούσια γεύση.
– Χρησιμοποιείστε πλήρες γάλα και όχι με χαμηλά λιπαρά γιατί η σοκολάτα δε θα καταφέρει να γίνει αρκετά κρεμώδης.
– Εάν θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, ξεκινήστε πρώτα από μια μικρή ποσότητα, δοκιμάστε και αν χρειαστεί, αυξήστε σταδιακά.