Το καλοκαίρι τελειώνει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα αρώματά του δεν θα μας συνοδεύουν και όλο τον υπόλοιπο χειμώνα. Με κορυφαία τη ντομάτα, που δικαίως κατέχει τον τίτλο της βασίλισσας στη μαγειρική, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην πλούσια και γλυκιά γεύση των φρούτων και των λαχανικών του θέρους. Άλλωστε, δίνουν στα πιάτα μας άλλη διάσταση όπως οι ντομάτες και τα ντοματίνια που τα ψήνουμε για μια έκρηξη γεύσης στα πιάτα μας. Aφού λοιπόν μπορούμε να διατηρήσουμε όλη αυτή τη νοστιμιά για όλο το χρόνο γιατί να μην το κάνουμε;

Έτσι, το πρώτο είδος που θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε σε ένα δοχείο είναι φυσικά η γλυκιά και ζουμερή ντομάτα. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι τρόποι για να αποθηκεύσουμε τις καλοκαιρινές ντομάτες για τον χειμώνα αλλά ειδικά όταν μπαίνουν στο βάζο, η απόδοσή τους είναι εξασφαλισμένη. Αν και δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να καλλιεργούμε τις δικές μας ντομάτες ώστε να έχουμε μεγάλες ποσότητες για αποθήκευση, υπάρχει πάντα η επιλογή να αγοράσουμε μια γενναία ποσότητα – όταν φυσικά βρούμε καλές, ώριμες ντομάτες – και κατόπιν να τις κονσερβοποιήσουμε. Προσέχουμε να διαλέγουμε πάντα τις καλύτερες ντομάτες στον μανάβη και τις πιο ώριμες. Όμως αν δεν είναι στο στάδιο που θέλουμε, υπάρχουν 3 τρόποι να ωριμάσουν οι ντομάτες.

Βέβαια, πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να μπούμε σε τόσο κόπο αφού πλέον βρίσκουμε ντομάτες όλο το χρόνο. Ωστόσο αυτές που προμηθευόμαστε τον χειμώνα δεν έχουν καμία σχέση σε γεύση και υφή με τους ολόγλυκους καρπούς του καλοκαιριού, ούτε και με τους πελτέδες ή τους χυμούς που βρίσκουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ, γι’ αυτό φτιάχνουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε όλο τον χρόνο.

Τα μυστικά της επιτυχίας
Η διαδικασία κονσερβοποίησης απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι κατάλληλο για μακροχρόνια αποθήκευση.

Το είδος: Αν και υπάρχουν 1.200 είδη ντομάτας, δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε τις κατάλληλες. Οι καλύτερες ντομάτες για κονσερβοποίηση είναι οι μικρές ποικιλίες όπως οι πομοντόρο, οι οποίες έχουν χαμηλότερες ποσότητες νερού και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες της κονσερβοποίησης. Ανεξάρτητα από την ποικιλία που θα επιλέξουμε, το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε ντομάτες που είναι στην κορύφωση της ωρίμανσής τους.

Ο χρόνος: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ντομάτες μπορούν να κονσερβοποιηθούν είτε ωμές είτε βραστές. Ο τυπικός χρόνος για το βράσιμο κονσερβοποίησης είναι πέντε λεπτά, αλλά ακολουθούμε τον χρόνο που αναφέρεται στη συνταγή που ακολουθούμε κάθε φορά.

Ας φτιάξουμε τις ντομάτες μας λοιπόν:

Πρώτα πρώτα, τις πλένουμε πολύ καλά, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κοτσάνι. Ρίχνουμε στο μπλέντερ πολύ λίγο νερό για να το βοηθήσουμε να χτυπήσει το μίγμα μας και προσθέτουμε τις ντομάτες μέχρι να γεμίσει το δοχείο.

Αφού τελειώσουμε με το χτύπημα, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα και φροντίζουμε να μην γεμίσουμε την κατσαρόλα μέχρι επάνω γιατί φουσκώνει. Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε το μπλέντερ με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Βράζουμε τις ντομάτες σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα βάζα που στο μεταξύ τα έχουμε αποστειρώσει. Είναι σημαντικό τα βάζα να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία με τη σάλτσα αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.

Κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγιστούν. Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα για κατανάλωση. Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά τότε όταν πιέζουμε το καπάκι στο κέντρο δεν θα λυγίζει προς το εσωτερικό του βάζου και άρα το βάζο έχει κλείσει αεροστεγώς. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ράφι μας.