Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «ομελέτα», να σχηματίζεται στο μυαλό η εικόνα των αυγών που μαγειρεύονται σε λίγα λεπτά στο τηγάνι, όμως, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Εξίσου νόστιμες και πιο υγιεινές. Αντί να επιλέξουμε το τηγάνι, μπορούμε κάλλιστα να ετοιμάσουμε την ομελέτα μας στον φούρνο.

Γιατί να φτιάξουμε ομελέτα στον φούρνο;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η ομελέτα είναι ένα ιδανικό πιάτο για πρωινό, μεσημεριανό, σνακ αλλά και βραδινό. Η κατανάλωση αυγών το πρωί είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Και αυτό, διότι ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και λόγω της πρωτεΐνης μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ομελέτας φούρνου, όσον αφορά τη γεύση, την υφή και την θρεπτική αξία του τελικού πιάτου; Αρχικά, η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του μαγειρικού σκεύους είναι μικρότερη και δεν «καίγεται», αλλά εξατμίζεται μέσω της θερμοκρασίας και της λειτουργίας ψησίματος που θα επιλέξουμε. Η ομελέτα μας διατηρεί, δηλαδή, τη γεύση και το πλεονέκτημα να μην… κολλάει στο ξεφούρνισμα, χωρίς τις περιττές θερμίδες του καμένου λαδιού ή βουτύρου. Με απλά λόγια, γίνεται πιο light. Επίσης, στον φούρνο ο ουρανίσκος μας μπορεί να καταλάβει καλύτερα κάθε συστατικό, αφού τα υλικά δεν τοποθετούνται απλά στο εσωτερικό των διαλυμένων αυγών, αλλά ενσωματώνονται στο τελικό προϊόν. Η πατάτα γίνεται πιο χορταστική, τα λαχανικά πιο γλυκά, το λιωμένο κίτρινο τυρί πιο απολαυστικό.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η ομελέτα στον φούρνο διατηρείται φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως κάθε φαγητό που ετοιμάζεται στο συγκεκριμένο σημείο της κουζίνας. Γιατί, κανένας μας δεν επιθυμεί να την καταναλώσει όλη εκείνη τη στιγμή. Τρώμε την ποσότητα που θέλουμε, κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέφουμε για το υπόλοιπο. Σαν να μην κάναμε διάλειμμα ποτέ.

10 ομελέτες φούρνου που θα ετοιμάσουμε σήμερα κιόλας
Επειδή, λοιπόν, εμείς πεινάσαμε, βρήκαμε 10 συνταγές για πεντανόστιμη ομελέτα φούρνου φτιαγμένη από τα χεράκια μας.

Ομελέτα φούρνου με πατάτες
Μία light εκδοχή της αγαπημένης ομελέτας με πατάτες. Ιδανική για όσους επιθυμούν ένα ελαφρύ μεν, χορταστικό δε γεύμα. Μπορείτε να το σερβίρετε με φρέσκια ντοματοσαλάτα ή λαχανικά.

Ομελέτα φούρνου με «αόρατα» λαχανικά
Τα λαχανικά «κρύβονται» εντός της ομελέτας σε ένα πιάτο που θα λατρέψουν τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί φίλοι της παρέας.

Ομελέτα φούρνου σαν πίτσα με μανιτάρια, πιπεριές, ζαμπόν και φέτα
Αν και ο τίτλος είναι αρκετά περιγραφικός από μόνος του, εγώ απλά θα σας υπενθυμίσω ότι το λευκό ζυμάρι της πίτσας δίνει τη θέση του σε φρέσκα αυγά. Ένα χορταστικό πλήρες γεύμα για Brunch ή Light βραδινό.

Ομελέτα φούρνου με πατάτες, κολοκυθάκια και ανθότυρο
Ένας υπέροχος τρόπος να αναβαθμίσετε την κλασική ομελέτα φούρνου με πατάτες και να δώσετε στην αμυλούχο τροφή τη γεύση του δροσιστικού ανθότυρου.

Ομελέτα φούρνου με φρέσκο αρακά και σαλάμι μπίρας
Ο φρέσκος αρακάς «παντρεύεται» με τα χτυπημένα αβγά, όσο το σαλάμι μπίρας ανεβάζει τον πήχη και τη θερμοκρασία.

Τούρτα ομελέτας με λαχανικά και μυζήθρα
Μια διαφορετική ομελέτα με λαχανικά. Θυμίζει το κρητικό κολοκυθομπούρεκο χωρίς το φύλλο. Και με λιγότερες θερμίδες.

Φουσκωτή ομελέτα με σπαράγγια και πατάτες
Αυτή η πλούσια ομελέτα, παντρεύεται με τις πατάτες, το σπανάκι και τα σπαράγγια, και γίνεται ένα κυρίως, που δεν του λείπει τίποτα.

Φριτάτα με κουκιά, κολοκύθια και δυόσμο
Ένας εξαιρετικός και πρωτεϊνούχος τρόπος να παρατείνουμε τη γεύση του καλοκαιριού λίγο παραπάνω. Ο δυόσμος προσφέρει το άρωμα που θέλουμε.

Ομελέτα φούρνου με μπρόκολο και γραβιέρα
Η ομελέτα φούρνου με μπρόκολο, πατάτες και γραβιέρα ξεπερνά τις προσδοκίες, γιατί εκτός από ένα εύκολο, χορταστικό, με απλά υλικά φαγητό είναι και εξαιρετικά νόστιμο και ελαφρύ!

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο
Μια συνταγή για ομελέτα φούρνου που θα σας ενθουσιάσει. Πέρα από τα λαχανικά, προσθέτουμε λουκάνικα, για να είναι πιο απολαυστική.