Σε ποιον δεν αρέσουν οι ξηροί καρποί; Εμείς τους προτιμούμε ψημένους και αλατισμένους, γιατί σε αυτή την εκδοχή μας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Όμως, συνήθως οι ωμοί ξηροί καρποί είναι πιο οικονομικοί από τους ψημένους. Οπότε μπορούμε κάλλιστα να τους αγοράζουμε και να τους ψήνουμε και να τους καρυκεύουμε μόνοι μας, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις. Κι αν πάλι έχετε δοκιμάσει να τους ψήσετε και να τους αλατίσετε και το αλάτι δεν μένει επάνω τους, τότε εμείς θα σας δείξουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος.

Τοποθετούμε το τηγάνι μας επάνω σε μάτι με μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε αρκετό λάδι έτσι ώστε να καλύψει την ποσότητα ξηρών καρπών που έχουμε υπολογίσει. Προτιμάμε ένα ήπιο σε γεύση λάδι, όπως ένα φυτικό λάδι (για παράδειγμα ένα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο), για να μην αλλοιώσει τη γεύση των καρπών μας. Αν προτιμάμε το βούτυρο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με λίγο λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι τους ξηρούς καρπούς και αμέσως μετά λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Διατηρώντας χαμηλή τη θερμοκρασία αναμιγνύουμε τους καρπούς για 1 με 2 λεπτά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους καταναλώσουμε.

Extra tips

Προσέχουμε να μην ρίξουμε πολύ λάδι γιατί γίνουν πολύ λιπαροί και θα ταγκίσουν γρηγορότερα.

Μπορούμε και να παραλείψουμε τελείως το λάδι αφού οι ξηροί καρποί με την επαφή με τη θερμοκρασία θα βγάλουν τα δικά τους έλαια, ωστόσο το έξτρα λάδι τους βοηθά να κολλήσει επάνω τους το αλάτι.

Τι αλάτι να χρησιμοποιήσουμε;

Ο πιο κατάλληλος τύπος αλατιού για αυτή την περίπτωση είναι το ειδικό αλάτι που βάζουμε στο ποπ κορν και είναι πιο λεπτό σε υφή από το κλασικό αλάτι. Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να αγοράσετε ειδικό αλάτι, τότε μπορείτε να περάσετε το κοινό αλάτι από ένα γουδί και να το πιέσετε με το γουδοχέρι ώσπου να γίνει ψιλή σκόνη. Μόνο σε αυτή τη μορφή θα είναι εύκολο να κολλήσει επάνω στους ψημένους ξηρούς καρπούς.

Ποιες άλλες γεύσεις ταιριάζουν στους ξηρούς καρπούς;

Εκτός από το αλάτι υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορούν να αναδείξουν γευστικά τους καρπούς μας. Μπορείτε να επιλέξετε από αυτά κάτι ή και να δημιουργήσετε τους δικούς σας γευστικούς συνδυασμούς από τις παρακάτω προτάσεις μας. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε αυτές, καθώς οι επιλογές που μπορείτε να κάνετε δεν σταματούν σε αυτές.

  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Ζάχαρη
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι καγιέν
  • Κάρι (σε σκόνη)
  • Μέλι
  • Μαύρη τρούφα
  • Σιρόπι σφενδάμου
  • Σκόρδο (σε σκόνη)
  • Δεντρολίβανο (και άλλα παρόμοια μυρωδικά)
  • Τυρί (σε σκόνη)
  • Τσίλι
  • Τζίντζερ
  • Σάλτσα σόγιας
  • Λεμόνι