Τα πρωϊνά της Κυριακής είναι από τη φύση τους νωχελικά. Είναι όμως και η ιδανική ευκαιρία για κάλεσμα των φίλων στο σπίτι για brunch αλλά και για τεστάρισμα των δημιουργικών σας γνώσεων στην κουζίνα, χωρίς το άγχος και την πίεση του χρόνου.

Τα pancakes είναι η καλύτερη πρόταση για να παίξετε με ασφάλεια και σιγουριά σε κάθε κατηγορία πρωινού και για να αποδείξετε ότι δεν χρειάζεστε την μαεστρία ενός επαγγελματία σεφ για να κερδίσετε τις εντυπώσεις.

Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές. Όχι όμως όλες κατάλληλες για να διατηρήσετε και στην κουζίνα την τεμπέλικη φόρμα σας. Ακολουθήστε, λοιπόν, την παρακάτω συνταγή για τέλεια, αφράτα και πεντανόστιμα pancakes, στο λεπτό που δεν απαιτούν περιττές αξιώσεις από τα υλικά που ήδη έχετε στο ράφι της κουζίνας ή του ψυγείου σας.

Υλικά (για περίπου 14 pancakes)
2 φλιτζάνια (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουτ. σούπας (50 γρ.) μπέικιν πάουντερ
¼ φλιτζανιού (50 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού χοντρόκοκκο αλάτι
2 μεγάλα αυγά
6 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
2½ φλιτζάνια πλήρες γάλα
σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Διαδικασία
Ανακατέψτε για περίπου ένα λεπτό, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι. Ξεχωρίστε σε δύο άλλα μπολ, τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών (διαλέξτε ένα μικρό μπολ για τα ασπράδια και ένα μεγάλο για τους κρόκους). Στο μπολ με τους κρόκους προσθέστε το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό, να έχει κρυώσει ελαφρώς) και χτυπήστε ελαφρώς με το σύρμα για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μπολ και το γάλα, συνεχίζοντας να χτυπάτε απαλά με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά.

Ρίξτε στο μείγμα τα στέρεα υλικά σας που έχετε ανακατέψει νωρίτερα στο μπολ και χτυπήστε για 2 –3 ακόμα λεπτά με το σύρμα έως ότου ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέστε και τα ασπράδια των αυγών και ανακατέψτε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Το κουρκούτι σας είναι έτοιμο. Θα είναι αραιό αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Πάρτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ανακατέψτε απαλά τη ζύμη πριν τη χρησιμοποιήσετε για να “σπάσουν” τυχόν φυσαλίδες αέρος. Γεμίζετε μία κουτάλα της σούπας με το μείγμα και το ρίχνετε στο τηγάνι. Αφήνετε την τηγανίτα να ψηθεί από την μία πλευρά για περίπου 3 λεπτά, αναποδογυρίζετε και ψήνετε για ακόμα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Τοποθετείτε τη μια τηγανίτα πάνω στην άλλη σε πυρίμαχο σκεύος, κρατώντας τες ζεστές είτε πάνω σε ένα ελαφρώς ζεστό μάτι της κουζίνας είτε μέσα στο φούρνο που είχατε νωρίτερα ανάψει για να προθερμάνετε και κρατάει ακόμα τη θερμοκρασία του. Σερβίρετέ τες προσθέτοντας στην κορυφή τους, προαιρετικά, 2-3 κύβους βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 3 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου (ακόμα όμως και χωρίς αυτά τα υλικά οι τηγανίτες σας θα είναι το ίδιο νόστιμες).

Tips
– Αν δεν έχετε σιρόπι σφενδάμου εξίσου καταπληκτικά πηγαίνει και η καστανή ζάχαρη με την οποία μπορείτε να πασπαλίσετε ανά στρώσεις την κάθε τηγανίτα. Επίσης μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρώς 3-4 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο που φυλάτε στο ψυγείο σας και να περιχύσετε με αυτό τις τηγανίτες σας, αντικαθιστώντας το βούτυρο.
– Αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι βρώμης για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε επίσης αυτές τις πιο υγιεινές τηγανίτες προσθέτοντας από πάνω τυρί ricotta και μαρμελάδα βατόμουρου.