Φτιάχνουμε τα αγαπημένα brownies σε μια απόλυτα vegan πεντανόστιμη εκδοχή χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιούμε φυτικό γάλα και εκμεταλλευόμαστε τη γλύκα του χουρμά για να έχουμε στην κουζίνα μας ένα υγιεινό γλυκό, με πλούσια υφή και σοκολατένια γεύση. Συνιστά ένα απόλυτα θρεπτικό σνακ για όλες τις ώρες, καθώς η σκόνη κακάο, οι ξηροί καρποί και φυσικά οι χουρμάδες έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία, χαρίζοντάς την ενέργεια που χρειαζόμαστε για την απαιτητική καθημερινότητά μας.

Σαν ένα κλασικό brownie, αλλά καλύτερο

Σοκολατένιο και θρεπτικό ταυτόχρονα, χωρίς να μας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες. Είναι ιδανικό για τους vegan ή για εκείνους που ακολουθούν ειδική διατροφή για λόγους προσωπικούς (π.χ. ιατρικούς κτλ.), αφού δεν περιέχει αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη ή αλεύρι. Ακόμη, γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, καθώς χρειάζεται μόνο το 1/3 του χρόνου σε σχέση με ένα κλασικό μπράουνι. Και το καλύτερο; Γίνεται χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, αναμειγνύοντας απλά τα υλικά και φορμάροντας το μείγμα. Το κόβουμε σε λαχταριστά αφράτα κομματάκια και το παίρνουμε μαζί μας στο ταπεράκι της δουλειάς, στο πικ νικ, στη βόλτα στην πόλη. Για μικρούς και μεγάλους, όλη η σοκολατένια απόλαυση σε μια μπουκιά!

Ας δούμε παρακάτω την συνταγή:

Υλικά
Για 12 μερίδες
1½ φλιτζ. βασιλικούς χουρμάδες
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου/ καρύδι/ μακαντέμια
1 φλιτζ. καρύδια
1/2 φλιτζ. σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλιτζ. εσπρέσο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
1/4 φλιτζ. κακάο

Διαδικασία
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Σε περίπτωση που είναι λίγο ξηροί, τους βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμειγνύουμε. Το μείγμα μας είναι έτοιμο όταν μπορούμε να το πιέσουμε χωρίς αυτό να διαλύεται. Σε περίπτωση που δεν είναι συμπαγές, μπορούμε είτε να προσθέσουμε 1-2 κουτ. γλυκού ζεστό νερό και να αναμείξουμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα, είτε να προσθέσουμε έναν επιπλέον χουρμά.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των brownies και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε λίγη σκόνη κακάο και μερικά ακόμα καρύδια (τριμμένα ή κομμένα σε κομματάκια). Τέλος, κόβουμε σε τετράγωνα και απολαμβάνουμε!

Tips

1. Μέγεθος ταψιού: Ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιούμε, τα brownies θα βγουν πιο παχιά ή πιο λεπτά. Αν έχουμε μόνο ένα μεγάλο ταψί, απλά στρώνουμε το μείγμα στο μισό ταψί, πιέζοντάς το στο πλάι με μια σπάτουλα.
2. Εσπρέσο: Ο καφές ενισχύει εκπληκτικά τη γεύση του κακάο. Αν όμως δεν είστε φαν του δημοφιλούς ροφήματος, αντικαταστήστε στη συνταγή τον εσπρέσο με γάλα βρώμης ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό ρόφημα (διατηρώντας την ίδια ποσότητα που χρησιμοποιείται για τον καφέ).
3. Σερβίρισμα: Εκτός από σκόνη κακάο και καρύδια, μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη βάζοντας topping με λιωμένη κουβερτούρα, με διάφορους ξηρούς καρπούς (το αμύγδαλο και του φουντούκι ταιριάζουν μοναδικά με τη σοκολάτα) ή ακόμα και τριμμένη καρύδα που θα προσθέσει μια εξωτική γευστική νότα.
4. Αποθήκευση: Διατηρούμε τα brownies αεροστεγώς κλεισμένα στο ψυγείο μέχρι 10 ημέρες. Μπορούμε ακόμη να τα συντηρήσουμε μέχρι 3 μήνες στην κατάψυξη.