Τι καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο με αχνιστά χόρτα στο μεσημεριανό τραπέζι; Αντίδια και ζοχοί, παντζάρια, αντίδια και σπανάκι αφθονούν στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες και μας δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να απολαύσουμε την υπέροχη γεύση τους σε ζεστές σαλάτες, σε πίτες ή σούπες μέσα από αγαπημένες συνταγές.

Με τους ίδιους ακριβώς τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε ένα ακόμα λαχανικό του χειμώνα που συγγενεύει με το παντζάρι και που μοιάζει γευστικά με το σπανάκι. Ο λόγος για το αρωματικό και όξινο σέσκουλο με τα μεγάλα, γυαλιστερά και γραμμωτά φύλλα. Όπως το παντζάρι, έχει κι αυτό κόκκινους βολβούς αλλά μόνο τα φύλλα του είναι βρώσιμα και μάλιστα πολύ θρεπτικά, αφού μελέτες έχουν δείξει πως έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα κ.ά.

Πού το βρίσκουμε και πώς το αποθηκεύουμε

Σέσκουλα μπορούμε να αναζητήσουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών, σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα ή ακόμα και σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά φρέσκα τρόφιμα.

Τα φρέσκα σέσκουλα πριν μαγειρευτούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, όπως άλλωστε και όλα τα άγρια χόρτα. Αφού τα πλύνουμε καλά με νερό ή με διάλυμα από νερό και ξίδι, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να συντηρήσουμε τα φρέσκα σέσκουλα έως και 5 ημέρες είναι να τα στεγνώσουμε καλά και να τα κλείσουμε αεροστεγώς σε ένα δοχείο, απλώνοντας ένα χαρτί κουζίνας κάτω και ανάμεσα από τα φύλλα.

Πώς το βάζουμε στη μαγειρική μας

Τρώγονται ωμά ως δροσερή σαλάτα ή βραστά με λεμόνι και μυρωδικά, όπως μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες. Γίνονται ακόμη πολύ νόστιμα τσιγαριαστά με φρέσκο κρεμμυδάκι και κοκκινιστά στην κατσαρόλα ή στον φούρνο μαζί με γίγαντες, μαυρομάτικα φασόλια ή ρεβίθια.

Δοκιμάστε ακόμη να φτιάξετε χορτόπιτες με σέσκουλα αλλά και σούπα με σέσκουλα και ρύζι, αντί για σπανακόρυζο. Ακόμη, ταιριάζουν μοναδικά με τα ψάρια που σιγομαγειρεύονται κοκκινιστά με κρεμμυδάκι, αρωματικό μαϊντανό και άνηθο στη γάστρα ή στην κατσαρόλα μας.

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές με σέσκουλα:

Χωριάτικη πίτα με σέσκουλα και σπανάκι
Μια νόστιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, που όμως αν θέλετε μπορείτε να την απολαύσετε και με έτοιμο, χωριάτικο φύλλο. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε φύλλο ολικής άλεσης, που της ταιριάζει πολύ.

Φασόλια μαυρομάτικα με σέλινο και σέσκουλα
Ένα πολύ αρωματικό πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, σέλινο και σέσκουλα που μπορεί να σερβιριστεί και ως μια χορταστική ζεστή σαλάτα. Συνοδέψτε με φρυγανισμένες φέτες ζυμωτό ψωμί.

Δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα, σέσκουλα και dressing ταχίνι – μουστάρδα
Το dressing με ταχίνι είναι αυτό που απογειώνει τη συγκεκριμένη σαλάτα και την κάνει μία από τις αγαπημένες μας.

Xόρτα τσιγαριαστά με πράσα
Ποικιλία από χόρτα εποχής και μυρωδικά μαγειρεύονται τόσο ώστε να αναδεικνύεται η φρεσκάδα τους. Αν βρείτε και άγρια χόρτα, τότε θα έχετε ένα φαγητό μοναδικής νοστιμιάς!

Πέστροφα στο χαρτί με αχνιστά σέσκουλα
Η πέστροφα, είναι ένα ξεχωριστό νόστιμο ψάρι που αγαπάει τα μυρωδικά και το ψήσιμο στον φούρνο.

Μπακαλιάρος με χόρτα και σταφίδες στη στιγμή
Δοκίμασα πρώτη φορά αυτή τη συνταγή στην Καλαμάτα, όπου την φτιάχνουν σε γάστρα στο φούρνο. Υπέροχη και πρωτότυπη, εναλλακτικά γίνεται σε ελάχιστο χρόνο στο τηγάνι.

Ρέγγα γιαχνί με χόρτα
Μία συνταγή για να έχετε την πιο νόστιμη ρέγγα με σέσκουλα στο πι και φι!

Σουπιές με σέσκουλα
Οι σουπιές μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ειδικά στην περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους και τις συναντάμε σε πολύ νόστιμες εκδοχές.

Ρεβίθια με σέσκουλα και μαροκινά αρώματα
Ρεβίθια πικάντικα μαγειρεμένα με άφθονα αρώματα μπαχαρικών, συνδυασμένα με σέσκουλα και αποξηραμένα βερίκοκα κι αμύγδαλα. Μια ξεχωριστή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.

Γίγαντες με σέσκουλα στον φούρνο
Τα όσπρια ταιριάζουν πολύ με τα χόρτα, όχι μόνον με τα δεύτερα να τα συνοδεύουν ως σαλάτα αλλά και στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαγειρεμένα μαζί.

Φασόλια με σέσκουλα, κοτόπουλο, καπνιστό λουκάνικο και απάκι
Ένα μαγειρευτό που μας έρχεται από το πανέμορφο Guanajuato στο κεντρικό Μεξικό και συνδυάζει τα σέσκουλα, το καπνιστό λουκάνικο και το απάκι της Κρήτης!