Ίσως να μην έμπαινα ποτέ στη διαδικασία να ψάξω πώς γίνεται ο σπιτικός μούστος αν δεν μου άρεσαν τα μουστοκούλουρα. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισα να ψήσω μουστοκούλουρα στην κουζίνα μου, έπρεπε πρώτα να μελετήσω και να επεξεργαστώ την πρώτη ύλη. Σαφώς και βρίσκουμε μούστο έτοιμο ειδικά τώρα που είναι η εποχή του τρύγου, ωστόσο είναι άλλη εμπειρία να τον ετοιμάσουμε σπίτι μας, μόνοι μας και να τον αποθηκεύσουμε.

Προτού περάσουμε στην πράξη, ας πούμε λίγα για τη θεωρία. Παραδοσιακά, οι γυναίκες στα χωριά συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στάχτη για να επιταχύνουν τη διαδικασία, μιας και η στάχτη κάνει τον χυμό του σταφυλιού να αφρίζει πολύ κατά το βράσιμο. Αυτή, όμως, πια η τακτική δεν ακολουθείται γιατί δεν είναι εύκολο να βρούμε καθαρή στάχτη. Επίσης, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει η  όλη διαδικασία να γίνει με τα χέρια, οπότε είναι λίγο χρονοβόρα! Αν στύψετε στο μπλέντερ τα σταφύλια ο χυμός που θα πάρετε θα είναι πολύ θολός.

Υλικά
10 Kg σταφύλια ώριμα και γλυκά (με ή χωρίς κουκούτσια) για 5-6 λίτρα μούστου

Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα, στερεώνουμε ένα σουρωτήρι με ψιλή συρμάτινη σίτα. Ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια (σε δόσεις και όχι όλα μαζί) αφού πρώτα τα έχουμε ξεπλύνει. Ζουλάμε με τα χέρια μας, τις ρώγες για να πάρουμε το χυμό τους. Αφαιρούμε τα υπολείμματα -φλούδες, κοτσάνια και αν υπάρχουν και τα κουκούτσια- και τα βάζουμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα στίβουμε καλά για να βγάλουν και αυτά τον χυμό τους. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (σε μέτρια θερμοκρασία) και αρχίζουμε να βράζουμε το χυμό των σταφυλιών.

Στην αρχή, θα αρχίσει να αφρίζει και θα πρέπει να ξαφρίζουμε τακτικά. Μετά από περίπου 30′ και αφού έχει σταματήσει να αφρίζει ο χυμός (και φυσικά προτού πήξει και γίνει πετιμέζι), αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει. Ο μούστος πρέπει να είναι ρευστός.

Αποθηκεύουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες ή σε νάιλον παγοθήκες, στην κατάψυξη, σε περίπτωση που τον χρειαζόμαστε για μεγαλύτερο διάστημα, όπου συντηρείται για μήνες.