Κλασικές και αγαπημένες, οι μπρουσκέτες είναι ιδανικές για τις προσφέρουμε ως ορεκτικό και ως συνοδευτικό. Το φρυγανισμένο ψωμί συνδυασμένο με ένα μείγμα βοτάνων, ντομάτας και σκόρδου κάνει αυτά τα ψωμάκια απολαυστικά. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα βασικά tips που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε τις τέλειες μπρουσκέτες.

Τι είδους ντομάτες να χρησιμοποιήσω;
Οι πιο ζουμερές ντομάτες είναι καλές επιλογές, αλλά και οι πιο στιφές ντομάτες είναι καλές. Στην πραγματικότητα, το να στεγνώσει λίγο η ντομάτα είναι καλό για τη μπρουσκέτα. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε το ψωμάκι στεγνό. Όταν χρησιμοποιείτε ζουμερές ντομάτες, αναμφίβολα θα έχετε ένα νόστιμο αποτέλεσμα, αλλά αν οι ντομάτες είναι πολύ υγρές, τότε θα μουσκέψουν πολύ το ψωμάκι και δεν το θέλουμε αυτό.

Τι να κάνετε: Αρχικά κόβετε τις ντομάτες σε κύβους και  θα τις βάλετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι ή σε ένα μπολ και αλατίζετε. Αφήνετε για 5 λεπτά. Αν ετοιμάζετε μπρουσκέτα με ντομάτες εκτός εποχής, αυτό το κόλπο αλατίσματος θα βελτιώσει την ποιότητά τους.

Ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για μπρουσκέτα;
Χρειάζεται ένα ψωμί που θα κρατά το μείγμα ντομάτας μπρουσκέτας χωρίς να μουσκεύει πολύ. Η τσιαπάτα είναι μια δημοφιλής επιλογή. Φρυγανίστε τις φέτες  μέχρι να «χρυσαφίσουν» και να γίνουν αρκετά τραγανές για να γίνουν η τέλεια βάση για τις ντομάτες.
Tip: Τρίψτε στο φρυγανισμένο ψωμί σας κομμένες στη μέση σκελίδες σκόρδο για να αναβαθμίσετε τη γεύση.

Μερίδες:10
Για τις ντομάτες:
4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
4 μεγάλες ντομάτες σε κύβους
1/4 κουτ. γλυκού βασιλικός
2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Λίγο κόκκινο πιπέρι τσίλι σε σκόνη

Για το ψωμί:
1 μεγάλη μπαγκέτα, κομμένη σε σχετικά λεπτές φέτες
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τις ντομάτες: Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για 2 με 4 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις ντομάτες, τον βασιλικό, το ξίδι, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Προσθέστε το σκόρδο και το λάδι από το τηγάνι στο μείγμα με τις ντομάτες και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για το ψωμί: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφετε το ψωμί και από τις δύο πλευρές ελαφρά με λάδι και το βάζετε σε μεγάλο ταψί. Φρυγανίστε το ψωμί μέχρι να ροδίσει, για 10 με 15 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά τρίψτε τις κορυφές του ψωμιού με τις  κομμένες στη μέση σκελίδες σκόρδου. Ρίξτε το μείγμα ντομάτας με ένα κουτάλι πάνω από το ψωμί λίγο πριν σερβίρετε.