Η γευστική εμπειρία της μπάμιας σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη και αναμφισβήτητα διχάζει: άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι την εχθρεύονται φανατικά. Ο λόγος; Η χαρακτηριστική βλέννα, το λεγόμενο «σάλιο» της.

Τι κι αν τη μαγειρεύουμε με κοτόπουλο, με μοσχάρι ή ψάρι και λαχανικά, αυτή παραμένει εκεί και καλύπτει σαν κολλώδης χυλός όλα τα υπόλοιπα υλικά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε δραστικά το σάλιο της μπάμιας, αρκεί να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα σε όλη τη διαδικασία, από το καθάρισμα μέχρι το μαγείρεμα.

Κατά βάση 3 είναι οι παράγοντες που βάζουν τέλος στον -για πολλούς- εφιάλτη του σάλιου της μπάμιας: αποφυγή της υγρασίας, οξύτητα και θερμότητα. Μάλιστα, οι παλιές νοικοκυρές φαίνεται πως αυτό το γνώριζαν πολύ καλά, αφού πριν το μαγείρεμα συνήθιζαν να ραντίζουν τις μπάμιες με ξίδι και στη συνέχεια να τις αφήνουν στον ήλιο. Εμείς δεν χρειάζεται ευτυχώς να λιάσουμε τις μπάμιες, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο, το τηγάνι ή την κατσαρόλα μας με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα! Ποια είναι όμως όλα τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για τέλειες μπάμιες χωρίς βλέννα;

Πλύσιμο και πολύ καλό στέγνωμα

Το νερό και γενικότερα η υγρασία είναι σύμμαχος του σάλιου κι εχθρός για εμάς που θέλουμε να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Γι΄αυτό, χρειάζεται να έχουμε στον νου μας τα εξής:

  • Σαφώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πλύσιμο της μπάμιας (αν και αυτό θα ήταν το ιδανικό), αφού στην επιφάνεια των λαχανικών μπορεί να συγκεντρωθούν μικρόβια και βακτήρια. Όμως, καλό θα ήταν να πλύνουμε τις μπάμιες μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να τις μαγειρέψουμε, ώστε αυτές να έρθουν χρονικά σε επαφή με το νερό όσο πιο αργά γίνεται.
  • Αφού πλύνουμε τις μπάμιες, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε πολύ καλά. Μπορούμε να τις τυλίξουμε σε μια πετσέτα κουζίνας και να πιέσουμε ελαφρά – για να μην ανοίξουν σε σημεία- ώστε να απορροφηθούν πολύ καλά τα νερά.

Προσεκτικό καθάρισμα και κόψιμο

Οι μπάμιες απελευθερώνουν τη βλέννα τους, όταν τις κόβουμε. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να τις καθαρίζουμε με προσοχή και επιμέλεια περιορίζοντας το κόψιμο σε μεμονωμένα σημεία. Συγκεκριμένα:

  • Αφαιρούμε το μακρύ κοτσάνι τους και το σκληρό περίβλημα, αλλά διατηρούμε το καπάκι, αφήνοντας έναν κώνο. Ο σκοπός είναι να μην δημιουργηθεί κάποια τρύπα από την οποία θα βγουν τα σπόρια και το σάλιο της μπάμιας.
  •  Φροντίζουμε να έχουμε στεγνά τόσο τα χέρια μας, όσο το μαχαίρι αλλά και την επιφάνεια κοπής, ώστε να μην τις φέρουμε σε επαφή με την υγρασία.

Ξίδι

Το παλιό και δοκιμασμένο κόλπο της νοικοκυράς που ράντιζε τις μπάμιες με ξίδι αποδεικνύεται θαυματουργό. Μπορούμε να τις βάλουμε σε ξίδι ή σε διάλυμα από νερό και ξίδι. Τις αφήνουμε μέσα σε αυτό για μισή έως μία ώρα και στη συνέχεια τις στεγνώνουμε πολύ καλά σε μια πετσέτα κουζίνας.

Τip
Όσο μικρότερο Ph έχει ένα ξίδι, είναι περισσότερο όξινο και συνεπώς πιο αποτελεσματικό για την απομάκρυνση της βλέννας. Έτσι, προτιμούμε ξίδι λευκό ή κόκκινο και αποφεύγουμε το λιγότερο όξινο, όπως είναι το μπαλσάμικο.

Μαγείρεμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία πριν το… μαγείρεμα

Ακούγεται υπερβολικό και φαντάζει χρονοβόρο, αλλά στην πραγματικότητα η έκθεση της μπάμιας σε πολύ υψηλή θερμοκρασία απαιτεί λίγο χρόνο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας κατά του σάλιου. Συγκεκριμένα:

  • Αφού τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις ζεματίζουμε για 3 λεπτά.
  • Μπορούμε επίσης να τις προ-μαγειρέψουμε στο τηγάνι, στον φούρνο ή στο γκριλ για 10 λεπτά.

Τip
Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να τις ραντίσουμε πρώτα με λεμόνι ή ξίδι και στη συνέχεια να τις ζεματίσουμε. Ο συνδυασμός όξινου υλικού και υψηλής θερμοκρασίας δρα κατά της βλέννας, ενώ παράλληλα κάνει την μπάμια πιο τραγανή.

Μαγείρεμα

Μπορεί η σωστή προετοιμασία να είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του σάλιου, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος είναι εξίσου σημαντικός:

  • Σε περίπτωση που έχουν μείνει νερά στις μπάμιες μας, φροντίζουμε να τα απομακρύνουμε με μια πετσέτα πριν το μαγείρεμα
  • Αποφεύγουμε να σκεπάσουμε τις μπάμιες κατα τη διάρκεια του μαγειρέματος. Εάν τις κλείσουμε με το καπάκι, θα αυξηθεί η υγρασία στο εσωτερικό του σκεύους και έτσι θα απελευθερωθεί σάλιο.
  • Αλατίζουμε τις μπάμιες λίγο πριν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα και όχι νωρίτερα. Αυτό είναι ένα επιπλέον κόλπο για να μειώσουμε την έκκριση του σάλιου, αφού το αλάτι προκαλεί την ανάπτυξη υγρασίας
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ξίδι ή λεμόνι – ανάλογα με τις ανάγκες της συνταγής – και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.

Εάν ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές, το αποτέλεσμα μπορεί να μας εκπλήξει και ίσως τελικά το θρεπτικό αυτό λαχανικό να αποκτήσει λιγότερους εχθρούς και περισσότερους πιστούς φίλους.