Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή χαράς και αγάπης. Μία ευκαιρία να πεις έμπρακτα «ευχαριστώ» σε άτομα που αγαπάς, έβαλες στη ζωή ή διατήρησες στην καθημερινότητα σου την χρονιά που φεύγει. Ένα έμπρακτο ευχαριστώ που εκφράζεται μέσα από τα γιορτινά τραπέζια. Επειδή, όμως, εκτός από τους αγαπημένους μας, καλό είναι να φροντίζουμε και το σπίτι όλων μας, δηλαδή τον πλανήτη, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές μερικές συμβουλές για τα πιο eco-friendly γιορτινά καλέσματα!

Πριν ξεκινήσετε τις μαγειρικές σας δημιουγίες:

Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα σκέφτεστε ή σκοπεύετε να ετοιμάσετε. Ο σωστός σχεδιασμός βοηθάει να ετοιμάσουμε το ιδανικό για τους καλεσμένους και το περιβάλλον μενού, καθώς αφενός έχουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε τις διατροφικές προτιμήσεις εκείνων που φιλοξενούμε και αφετέρου μπορούμε να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στην κουζίνα και τα ντουλάπια πριν αναχωρήσουμε για το σούπερ μάρκετ και γεμίσουμε με προϊόντα που τελικά τα έχουμε ήδη.

Όσο μαγειρεύετε:

Προσαρμόστε το μενού αξιοποιώντας προϊόντα που έχεις σε μεγάλη ποσότητα. Για παράδειγμα, αν στα ντουλάπια μας εντοπίσουμε αρκετές συσκευασίες με ζυμαρικά, τότε σίγουρα ένα από τα πιάτα μας πρέπει να είναι λαζάνια ή ζυμαρικά στον φούρνο. Αν, πάλι, η κατάψυξη είναι γεμάτη από παγωμένα λαχανικά, μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ρύζι και να δημιουργήσουμε ένα θρεπτικό (και πεντανόστιμο) ριζότο λαχανικών ή με κολοκύθα και να ετοιμάσουμε την πιο ζεστή κολοκυθόσουπα – βελουτέ ή όχι. Τα κατεψυγμένα φύλλα ζύμης, επίσης, μετατρέπονται στην ιδανική βάση για εύκολες σπιτικές πίτες, στις οποίες μπορούμε εσωτερικά να προσθέσουμε και υλικά που ναι μεν έχουμε στην κουζίνα, αλλά δεν χρησιμοποιούμε συχνά, όπως μπαχαρικά.

Μην κρατήσετε όλα τα μελομακάρονα για το καλωσόρισμα. Εξάλλου, όλοι μας έχουμε φάει ήδη αρκετά τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, δοκιμάστε είτε να τα πολτοποιήσετε και να τα μετατρέψετε σε μία ιδανική βάση για cheesecake ή να τα προσθέσετε εντός άλλων γλυκών, όπως τον κλασικό γιορτινό κορμό σοκολάτας. Μία γλυκιά zero – waste έκπληξη.

Προσπαθήστε να αποφύγετε συνταγές που δεν μπορούν να καταναλωθούν την επόμενη ημέρα, όπως τηγανητά ή ριζότο σε μεγάλη ποσότητα. Γιατί, το ότι όλο και κάτι θα περισσέψει είναι δεδομένο.

Την ημέρα του δείπνου:

– Καλό είναι να μην ξεφύγετε με τα μικρά ορεκτικά για το απαραίτητο… Welcome. Τα μπρουσκετάκια, καναπεδάκια, τους ξηρούς καρπούς, τα διάφορα ντιπ με κριτσίνια, ψωμιά με πατέ ελιάς ίσως φέτος να πρέπει να μείνουν στην άκρη ή έστω ο αριθμός τους να μικρύνει. Αλλωστε, κανείς δεν έρχεται σε τραπέζι γιορτινό πεινασμένος…