Με καταγωγή από την Ασία και ιστορία η οποία αρχίζει να ξεδιπλώνεται περί το 4000 π.Χ., τα noodles έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στην κουζίνα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Και όλα αυτά σε λιγότερο από 100 χρόνια, καθώς η ευρεία τους διάδοση ξεκίνησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αλήθεια, εσείς πόσα γνωρίζετε για τα ζυμαρικά που απολαμβάνουμε τόσο εκτός όσο και εντός σπιτιού;

Πόσα είδη noodles υπάρχουν;
Μπορεί να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, όμως, και τα noodles χωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες με βασικό κριτήριο την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή τους. Έτσι, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Noodles από σιτάρι
Πρόκειται για την ευρύτερη οικογένεια noodles, η οποία, όπως είναι λογικό, περιλαμβάνει αρκετά μέλη, τα οποία διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και κατάσταση.

Udon. Έχουν μεγάλο μέγεθος, κιτρινωπό χρώμα και αν υπάρχει κάτι που τα χαρακτηρίζει αυτό είναι το μέγεθος τους. Τα βρίσκουμε φρέσκα, αποξηραμένα, στιγμιαία, προμαγειρεμένα, αφυδατωμένα και καταψυγμένα.

Ramen. Ίσως τα πιο δημοφιλή Noodles από σιτάρι. Μακριά και σγουρά, με βασικό συστατικό το αυγό, τα εν λόγω noodles αξιοποιούνται μαεστρικά σε σούπες, όπως η γνωστή ιαπωνική σούπα που φέρει την ονομασία του ζυμαρικού.

Με αυγό. Απλά, κλασικά και αρκετά αγαπημένα από πολλούς. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, τα βράζουμε.

Noodles ολικής αλέσεως
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μόνο το ότι πριν μαγειρευτούν πρέπει να βράσουν σε κρύο νερό, καθώς και ότι συνδυάζονται ιδανικά με λαχανικά, κρέατα, σαλάτες.

Noodles ρυζιού
Παρασκευάζονται αποκλειστικά από αλεύρι ρυζιού και νερού. Το κράμα που προκύπτει είναι απαλλαγμένο από γλουτένη και μαγειρεύεται αρκετά γρήγορα.

Noodles από φασόλια
Είναι άσπρα, αν και προέρχονται από το άμυλο πράσινων φασολιών και ημιδιαφανή εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας νερού στο μείγμα. Πριν τη χρήση τους σε παρασκευές, πρέπει να βράσουν μόνα τους σε καυτό νερό, καθώς η αρχική τους μορφή είναι ξηρή και σκληρή.

Soba Noodles
Προέρχονται από φαγόπυρο και είναι ξεκάθαρα ιαπωνικά. Έχουν κάστανο χρώμα και αρκετά μεγάλο πλάτος, ενώ η γεύση τους θυμίζει αρκετά μείγμα ξηρών καρπών.

Μυστικά για τέλεια noodles
Και τώρα που μάθαμε τα είδη τους, ήρθε η στιγμή να δούμε πώς θα τα μαγειρέψουμε εύκολα και σωστά!

– Όταν σοτάρετε τα noodles στο τηγάνι, χρησιμοποιείστε αποκλειστικά ελαιόλαδο αντί άλλων ποικιλιών λαδιού ή λιπαρών υλών. Υπάρχει σημαντικός λόγος. Θα κρατήσετε τις θερμίδες σε φυσιολογικά επίπεδα και θα βοηθήσετε τα ζυμαρικά σας να σοταριστούν καλύτερα.

– Ανακατεύετε συχνά. Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τεχνική και προσοχή. Να ανακατεύετε, λοιπόν, συχνά, προκειμένου να μην κολλήσουν τα noodles και αλλοιωθεί η υφή τους.

– Στα noodles η δυνατή φωτιά παίζει σημαντικό ρόλο. Το γουόκ σε φωτιά γκαζιού είναι το ιδανικό. Το ίδιο, όμως, αποτέλεσμα έχει και ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα κάψετε στο μάτι μέχρι να βγάλει καπνό.

– Προσθέστε τις σάλτσες στο τέλος. Στην ασιατική κουζίνα, οι σάλτσες πρωταγωνιστούν. Επειδή, όμως, εμείς αυτό που θέλουμε είναι η γεύση και όχι οι θερμίδες τους, δοκιμάστε εναλλακτικά, πιο ελαφριές σάλτσες με βάση τα εσπεριδοειδή, όπως παραδείγματος χάρη σάλτσα με χυμό πορτοκάλι ή άλλες χειροποίητες γλυκόξινες σάλτσες, λαχανικά, για παράδειγμα σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας κλπ, αλλά και έντονα μυρωδικά όπως το τζίντζερ.

Ας μαγειρέψουμε!
Και τώρα που ξέρουμε τι να επιλέξουμε, μπαίνουμε στην κουζίνα και δημιουργούμε!

Noodles με γαρίδες
Το κινέζικο φαγητό γίνεται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πολύ καυτό τηγάνι αν δεν έχετε γουόκ και τα έτοιμα κομμένα υλικά στο πλάι σας έτσι ώστε να μαγειρευτεί πραγματικά στη στιγμή!

Νουντλς ρυζιού με τηγανιά γαλοπούλας
Από τις αγαπημένες συνήθειες στις ασιατικές χώρες, τα νουντλς, σε μία πεντανόστιμη συνταγή για τους λάτρεις των διεθνών γεύσεων.

Noodles με γαρίδες, λαχανικά και σάλτσα τεριγιάκι με μελάσα
Αγαπάμε τις ασιατικές γεύσεις. Μαγειρεύουμε λαχταριστά noodles με γαρίδες, λαχανικά και σάλτσα τεριγιάκι. Μια συνταγή από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο.

Noodles με μοσχαρίσιο κιμά
Εδώ έχουμε μια μείξη της ασιατικής κουζίνας με τα σπιτικά «μακαρόνια με κιμά» σε μια έκδοση που γίνεται σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Noodles με τηγανητό μοσχαράκι και τζίντζερ
Φτιάχνουμε το μοσχαράκι μας εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας noodles. Tηγανίζουμε το κρέας και προσθέτουμε τζίντζερ για να κάνει τη διαφορά στη γεύση.

Σαλάτα με noodles, τζίντζερ και κοτόπουλο
Ετοιμάζουμε μια υπέροχη σαλάτα με νουντλς και κοτόπουλο, που είναι ιδανική όχι μόνο για να συνοδεύσουμε το γεύμα μας, αλλά και να την καταναλώσουμε ως ένα χορταστικό κυρίως πιάτο.

Κοτόπουλο kung pao με νουντλς lo-main
Τα νουντλς είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ασιατικής κουζίνας. Τα φτιάχνουμε με γλυκόξινη σάλτσα και κοτόπουλο και γίνονται ένα super πιάτο!