Η κουζίνα σου πρέπει να είναι πάντα καθαρή και τακτοποιημένη για να ετοιμάζεις καθημερινά τα γεύματα σου εύκολα και με ασφάλεια. Ποια σημεία της όμως πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά και ποια κάθε 3μηνο;

Ναι, σωστά διάβασες, υπάρχουν κάποια σημεία της κουζίνας σου τα οποία μπορείς να καθαρίζεις λιγότερο συχνά από άλλα. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά και πώς θα οργανώσεις καλύτερη το καθάρισμα της κουζίνας σου, δες την παρακάτω λίστα.

Καθημερινά

* Πιάτα-ποτήρια: Μην αφήνεις ποτέ για την επόμενη μέρα τα βρώμικα πιάτα και ποτήρια στον νεροχύτη ή τα σκεύη με τα οποία μαγείρεψες. Φρόντιζε να τα πλένεις καθημερινά και γιατί η κουζίνα σου θα μυρίζει και γιατί δεν είναι καθόλου ωραία εικόνα ένας νεροχύτης γεμάτος βρώμικα σκεύη.

* Νεροχύτη: Αφού τελειώσεις με τα βρώμικα πιάτα κάνε ένα καλό καθάρισμα με σαπούνι και στον νεροχύτη, για να είναι πάντα καθαρός και μυρωδάτος.

* Πάγκο: Ο πάγκος της κουζίνας σου πρέπει να είναι πάντα καθαρός, μιας και εκεί ακουμπάς τα τρόφιμα. Μην βαριέσαι να τον καθαρίσεις καθημερινά, αποκλείεται να σου πάρει πάνω από 3 λεπτά.

* Πιτσιλιές: Στον πάγκο ή στο πάτωμα, ακόμη και μια μικρή πιτσιλιά από καφέ ή σάλτσα αρκεί για να κάνει την κουζίνα σου να μοιάζει βρώμικη. Φρόντιζε λοιπόν να την απομακρύνεις άμεσα.

* Πάτωμα: Μιας και πιάσαμε τις πιτσιλιές, ας πούμε γενικά για το πάτωμα της κουζίνας που θα πρέπει επίσης να καθαρίζεις καθημερινά -σκούπισμα και σφουγγάρισμα-, μιας και όταν ετοιμάζεις ακόμη και πρωινό μπορεί να πέσουν κάτω ψίχουλα και κομμάτια τροφών.

Μία φορά την εβδομάδα

* Τρόφιμα που έχουν λήξει: Βάλε στο πρόγραμμα σου μία φορά την εβδομάδα, ιδανικά πριν πας σούπερ μάρκετ να κάνεις ένα έλεγχο στο ψυγείο και το ντουλάπι τροφίμων για να τσεκάρεις ημερομηνίες λήξεις. Έτσι και θα απομακρύνεις επικίνδυνα προς κατανάλωση τρόφιμα και θα ξέρεις τι σου τελείωσε για να το αναπληρώσεις.

* Ηλεκτρικές συσκευές: Η καφετιέρα, η τοστιέρα, ο φούρνος, το ψυγείο και τα μάτια της κουζίνας πέρα από τις πιτσιλιές της στιγμής, την ώρα της χρήσης τους, που πρέπει να απομακρύνεις αμέσως, χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα και μία φορά την εβδομάδα, για να είναι πάντα καθαρά και έτοιμα προς χρήση.

Μία φορά το μήνα

* Σωλήνες νεροχύτη: Ο νεροχύτης μπορεί να θέλει καθημερινό καθάρισμα κάθε που πλένεις τα πιάτα, αλλά για να αποφύγεις να βουλώσει ή να μυρίσει, πρέπει να καθαρίζεις και τον σωλήνα, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα. Δες: 4 απλοί τρόποι να «φρεσκάρετε» τον νεροχύτη.

* Τοίχο και ντουλάπια: Τόσο ο τοίχος της κουζίνας, που συχνά είναι ντυμένος με πλακάκια, όσο και οι πόρτες από τα ντουλάπια χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα μία φορά το μήνα. Αν βέβαια μαγειρεύεις συχνά φαγητά με σάλτσα και λάδι που πιτσιλάνε πολύ, τότε θα πρέπει να καθαρίζεις αυτά τα σημεία πιο συχνά.

* Μαγειρικά σκεύη και μαχαίρια: Εκτός από το πλύσιμο με απορρυπαντικό κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς, καλό είναι τουλάχιστον 1 φορά το μήνα να τα καθαρίζεις και με κάποιο πιο εξειδικευμένο απορρυπαντικό ή με φυσικό τρόπο, για να είναι πάντα γυαλιστερά. Δες επίσης:
Δες πώς θα κάνεις το τηγάνι σου να λάμπει σαν καινούριο

Ο σωστός τρόπος να διατηρείς πάντα κοφτερά τα μαχαίρια της κουζίνας σου

Κάθε 3 – 6 μήνες

* Κουρτίνες: Αν στην κουζίνα σου έχεις παράθυρο ή μπαλκονόπορτα με κουρτίνα μπροστά, καλό είναι να την πλένεις κάθε 3-6 μήνες, για να μη μυρίζει από το μαγείρεμα.

* Ντουλάπια: Η πόρτα του ντουλαπιού μπορεί να θέλει καθάρισμα 1 φορά το μήνα τουλάχιστον, αλλά το εσωτερικό μέρος μπορεί να περιμένει και λίγο περισσότερο.

* Σχάρα φούρνου: Αν δεν μαγειρεύεις ψάρια και κρέας απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου, τότε με ένα καλό καθάρισμα κάθε 3 μήνες είσαι ok.

* Φίλτρα απορροφητήρα: Ανάλογα με το πόσο λιπαρά είναι τα φαγητά που μαγειρεύεις, τα φίλτρα του απορροφητήρα αντέχουν για περίπου 3-6 μήνες χωρίς να χρειάζονται πλύσιμο στο ενδιάμεσο.

Το άρθρο της εβδομάδας