Η γλυκοπατάτα είναι ένα λαχανικό με άρωμα φθινοπώρου, ιδανικό για συνοδευτικό αλλά και για κυρίως και μπορεί να καταναλωθεί αντί της κανονικής πατάτας, καθώς είναι πιο θρεπτικό για τον οργανισμό ενώ δίνει και μια νότα… γλύκας στα πιάτα μας. Αν έχετε βαρεθεί τον πουρέ πατάτας και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τότε σας έχουμε τα μυστικά της συνταγής.

Πώς καθαρίζουμε την κόκκινη γλυκοπατάτα;
Μπορούμε να την ψήσουμε και με την φλούδα της, αλλά αν αποφασίσουμε να την καθαρίσουμε προτού μαγειρευτεί, πρέπει να επιλέξουμε ένα πιο κοφτερό μαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Αν την αφήσουμε με τη φλούδα, πρέπει να την πλύνουμε πολύ καλά προτού τη βάλουμε στον φούρνο.

Πώς μαγειρεύουμε τη γλυκοπατάτα;
Όπως και η πατάτα, μαγειρεύεται με όλους τους δυνατούς τρόπους: στον φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, ανάλογα με τη συνταγή που έχουμε στα χέρια μας. Στην περίπτωση του πουρέ, θα προτιμήσουμε είτε να την ψήσουμε, είτε να τη βράσουμε.

Τα υλικά και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν
Αν και η γλυκοπατάτα έχει από μόνη της τα αρώματά της, η γεύση της αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε και τα υλικά που θα προσθέσουμε στον πουρέ μας. Οι επιλογές είναι πολλές: σκόρδο, κρεμμύδι, δενδρολίβανο, μίσο, τζίντζερ, καυτερή πιπεριά, γάλα καρύδας… Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ μας αντί για μπεσαμέλ, σε ένα γκρατέν και να ρίξουμε από πάνω τυριά για να δώσουμε μια νότα πιο αλμυρή σε ένα λαχανικό που γλυκίζει.

Αν πάλι θέλουμε να φτιάξουμε το απόλυτο φθινοπωρινό πιάτο, τότε η λέξη-κλειδί είναι τα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο, κανέλα, γαρίφαλο, αστεροειδής γλυκάνισος. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί χωρίς δεύτερη σκέψη και το αρωματικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Ποια κυρίως συνοδεύει ο πουρές γλυκοπατάτας;
Θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα ένα ελαφρύ, αρωματικό και πολύ νόστιμο πιάτο, ειδικά αν επιλέξουμε τα κατάλληλα μπαχαρικά στην παρασκευή του. Ωστόσο, συνοδεύει τέλεια ένα ψητό κοτόπουλο ή μπιφτέκια ή ακόμα και μια χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα.

Και μια απλή συνταγή:

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό γλυκοπατάτες
40 γρ βούτυρο
150 ml γάλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους.

Βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τους κύβους γλυκοπατάτας να βράσουν για  15-20 λεπτά

Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις λιώνουμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο, το γάλα, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά μας. Αναμειγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Δείτε εδώ και μερικές ακόμη συνταγές:

Πουρές γλυκοπατάτας με πέστο ροδιού

Χοιρινό μπριζολίκι με σάλτσα σύκου και πουρέ γλυκοπατάτας με κολοκύθα