Έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο του BBQ και γενικότερα του ψησίματος στη σχάρα. Προγραμματίζουμε όλο και πιο συχνά συγκεντρώσεις και καλέσματα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συχνά ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό: να καθαρίσουμε τις ψησταριές μας. Ιδίως αν τις έχουμε αφήσει σε αχρησία για πολύ καιρό. Πολλοί λένε ότι αν βάλουμε τη σχάρα μας για λίγα λεπτά πάνω σε αναμμένα κάρβουνα γίνεται σαν καινούρια, όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το να ψήνουμε σε βρώμικη σχάρα ενέχει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία μας, καθώς επάνω της συγκεντρώνονται πολλά βακτήρια, τα οποία θα μεταδοθούν σε εσάς και όλους όσους καταναλώσουν τα ψητά σας. Αν, λοιπόν, οι λόγοι ασφάλειας τροφίμων δεν είναι αρκετοί για να σας κάνουν να την καθαρίσετε καλά πριν τη χρήση της, τότε σκεφτείτε και τον παράγοντα της γεύσης, που δεν θα είναι η επιθυμητή.

Αν υπάρχουν καμμένα υπολείμματα τροφών πάνω στη σχάρα, ο άνθρακας συσσωρεύεται και δημιουργεί ένα στρώμα μεμβράνης στο σίδερο. Αυτό δημιουργεί ένα φράγμα που κατανέμει τη θερμότητα από τις φλόγες άνισα. Έτσι, όταν οι μπριζόλες σας φτάσουν στη σχάρα, θα είναι πιο δύσκολο να επιτύχετε αυτά τα τέλεια σημάδια ψησίματος και να φτάσετε στην ιδανική εσωτερική θερμοκρασία.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε την ψησταριά μας;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο σχολαστικά την καθαρίζετε και πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε. Το σωστό είναι, πάντως, να την καθαρίζετε αρκετά καλά μετά από κάθε χρήση και να της κάνετε ένα πιο σχολαστικό καθάρισμα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αν πάλι, την χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, ένας καλός κανόνας είναι να την καθαρίζετε πολύ καλά στην αρχή και στο τέλος της περιόδου του ψησίματος.

Πώς καθαρίζουμε την ψησταριά με κάρβουνα ανάμεσα στις χρήσεις της;

Αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν το να ζεστάνουμε την ψησταριά δεν την καθαρίζει καλά, αλλά είναι σίγουρα ένα πρώτο βασικό βήμα. Οπότε, εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε το καθάρισμά της, μόλις σερβίρετε τα ψητά στο πιάτο, όταν δηλαδή η σχάρες είναι ακόμη καυτές.
Ναι, καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να φάτε άμεσα τις μπριζόλες σας και όχι να ασχοληθείτε με το καθάρισμα, αλλά η ζέστη θα κάνει πιο εύκολο το καθάρισμα. Σκεφτείτε ότι οι μπριζόλες σας θα ξεκουραστούν για λίγο κι εσείς θα έχετε γρήγορα και εύκολα μια πεντακάθαρη ψησταριά, έτοιμη για την επόμενη χρήση της.
Αν διαθέτετε συρμάτινη βούρτσα για τον καθαρισμό της ψησταριάς σας καλύτερα να την πετάξετε γιατί υπάρχει περίπτωση κάποια από τις μεταλλικές τρίχες της να καταλήξει στο φαγητό σας, προκαλώντας σας ακόμη και προβλήματα υγείας. Μια καλή λύση είναι η χρήση ενός σφουγγαριού, μιας ειδικής μεταλλικής ξύστρας ή ακόμη και ενός συστήματος καθαρισμού με ατμό.

Πώς την καθαρίζουμε περισσότερο εξονυχιστικά;

Μια φορά στο τόσο καλό είναι να καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα μέρη της ψησταριάς, όχι μόνο αυτά που έρχονται σε επαφή με το φαγητό. Πρώτα από όλα χρειάζεται καθάρισμα η λεκάνη που βρίσκεται κάτω από τη σχάρα. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεταλλικό συρματάκι και απορρυπαντικό πιάτων και με τον ίδιο τρόπο να καθαριστεί και το καπάκι.

Όσο για τις σχάρες και αυτές χρειάζονται τη φροντίδα τους, αλλά προσέξτε να μην μουλιάσουν για πολύ ώρα σε νερό, καθώς οι περισσότερες είναι φτιαγμένες από μαντέμι, το οποίο μπορεί να σκουριάσει μετά από πολύ επαφή με το νερό. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά καθαριστικά για σχάρες, οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Αν πάλι, δεν θέλετε να επιλέξετε κάτι χημικό, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος καθαρισμού. Κάντε μια πάστα από απορρυπαντικό πιάτων και μαγειρική σόδα και αφήστε τη να δράσει πάνω σε κρύες σχάρες για τουλάχιστον 45 λεπτά. Έπειτα, μετά από λίγο τρίψιμο θα έχετε μια καθαρή και λαμπερή σχάρα.