Κι όμως υπάρχουν μερικές πολύ συνηθισμένες κακές συνήθειες που κάνουν το ψυγείο μας να χαλάει. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές έτσι ώστε να τις αποφεύγουμε.

Δεν καθαρίζουμε τον εσωτερικό του μηχανισμό

Εάν η αποχέτευση απόψυξης είναι φραγμένη με υπολείμματα ή είναι παγωμένη, το νερό που στάζει θα υπερχειλίσει τη λεκάνη αποστράγγισης και θα στάξει στο κάτω μέρος του ψυγείου σας. Αυτό όχι μόνο μπορεί να καταπονήσει το ψυγείο σας, οδηγώντας το σε μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει διαρροή νερού από το ψυγείο σας σε όλο το πάτωμα της κουζίνας σας. Η διαρροή νερού είναι σίγουρα ένα σημάδι που πρέπει να προσέξουμε.

Δεν καθαρίζουμε το ίδιο το ψυγείο

Επιπλέον, υπολείμματα, τρόφιμα, διαρροές που παραμένουν στη φλάτζα της πόρτας του ψυγείου για πολύ καιρό μπορεί να χαλάσουν τη στεγανοποίηση της πόρτας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαρροή από την οποία θα φύγει ο κρύος αέρας.
Για να διατηρούμε το ψυγείο μας σε καλή κατάσταση και να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίζουμε να σκουπίζουμε συχνά τις άκρες της πόρτας. Ενώ σκουπίζουμε το ψυγείο μας, ρίχνουμε μια ματιά να δούμε αν έχουμε οργανώσει τα ράφια του σωστά έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα συστατικά φρέσκα και να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση.

Δεν καθαρίζουμε τα πηνία

Μπορούμε να περιορίσουμε περισσότερο από το 70% των κλήσεων για σέρβις του ψυγείου μας με το να καθαρίζουμε τα πηνία του μια φορά τον χρόνο. Πρόκειται για το πίσω μέρος της συσκευής μας με τα μεταλλικά στοιχεία.  Τα υπολείμματα στα πηνία μπορεί να εμποδίσουν το ψυγείο μας να διαχέει σωστά τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο συμπιεστής μας θα λειτουργεί περισσότερο από ότι είχε σχεδιαστεί, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του ψυγείου μας.

Είναι υπερβολικά γεμάτο

Όταν γεμίζουμε πάρα πολύ ασφυχτικά τα ράφια του ψυγείου μας τότε η συσκευή μας δουλεύει ανεπαρκώς και κάποια στιγμή θα σταματήσει να δουλεύει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην παραγεμίζουμε το ψυγείο μας καθαρίζοντας το περιεχόμενό του ανά τακτά διαστήματα, κάτι που δεν είναι τόσο δύσκολο στην πράξη.

Η θερμοκρασία της κατάψυξης είναι πολύ υψηλή

Ιδανικά η θερμοκρασία της κατάψυξης μας θα πρέπει να είναι μεταξύ – 18 και – 15 βαθμών Κελσίου. Η λάθος θερμοκρασία μπορεί να κάνει τα τρόφιμα μας ακατάλληλα για κατανάλωση, ενώ μια θερμοκρασία άνω των -10 βαθμών μπορεί να κάνει τον θερμοστάτη της απόψυξης να σταματήσει να δουλεύει, που με τη σειρά του κάνει το ψυγείο να δουλεύει περισσότερο και έτσι μειώνεται η διάρκεια ζωής του.

Αγνοoύμε περίεργους θορύβους ή συνεχή λειτουργία

Αν παρατηρήσουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί διαρκώς ή με μεγαλύτερο θόρυβο από ότι συνήθως, κάνουμε κάτι άμεσα. Μερικές φορές η λύση είναι απλή, αλλιώς θα πρέπει να καλέσουμε κάποιον ειδικό. Ανάλογα με την ηλικία του, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα το φτιάξουμε ή θα το αντικαταστήσουμε με ένα νέο.