Τα ρεβίθια είναι ένα από τα αγαπημένα μας όσπρια. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο κλασικός είναι η ρεβιθάδα. Και ποιο είναι το δύσκολο μέρος στην παρασκευή της; Το πώς θα χυλώσουν σωστά τα όσπριά μας, ώστε να μαλακώσουν όσο πρέπει. Σας έχουμε συγκεντρώσει μερικά κόλπα που συμβάλλουν στην επιτυχημένη παρασκευή μιας ρεβιθάδας και αυτά μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω:

Η σωστή επιλογή του οσπρίου
 Είναι καλό να προσέχουμε τo brand των οσπρίων μας και να τα αγοράζουμε από παραγωγούς που εμπιστευόμαστε. Αλλιώς ρισκάρουμε να μην είναι βραστερά, ό,τι και να κάνουμε.

Το απαραίτητο μούλιασμα
 Φροντίζουμε να τα έχουμε μουλιάσει τουλάχιστον για 12 ώρες, δηλαδή από το προηγούμενο βράδυ και όχι για μερικές ώρες την ίδια ημέρα, καθώς ρισκάρουμε να μη βράσουν ποτέ! Πώς τα μουλιάζουμε; Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό. Πέρα από το νερό, θα σας προτείναμε να προσθέσετε και 1 κουτ. σούπας αλάτι -και όχι σόδα- που θα βοηθήσει να ανοίξουν.

Καλό ξέπλυμα πριν το μαγείρεμα
Μετά το μούλιασμα, ακολουθεί το μαγείρεμα, που αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητας, έχει μια διάρκεια… Αδειάζουμε τη λεκάνη σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε πολύ καλά τα ρεβίθια μας. Παράλληλα, τα τρίβουμε μέσα σε μια πετσέτα κουζίνας για να φύγουν όσο το  δυνατόν περισσότερα φλούδια.

Το απαραίτητο ξάφρισμα
Ξεκινάμε να βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και στα 10 πρώτα λεπτά βρασμού ξαφρίζουμε το νερό.

Ο ρόλος του καρότου ικαι του κρεμμυδιού
Το καρότο είναι κάτι που βοηθά τη σούπα να χυλώσει και να πάρει μια πιο γλυκιά γεύση, ιδίως αν το βράσουμε να μαλακώσει και το λιώσουμε μέσα στη σούπα. Τον ίδιο ρόλο έχει και το κρεμμύδι. Το βάζουμε ολόκληρο μέσα στη ρεβιθάδα και σιγά σιγά απελευθερώνει τα υγρά του, συντελώντας στο χύλωμα της σούπας μας.

Ο χρόνος βρασμού
Χρειάζονται τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα βράσιμο, ανάλογα και με το πόσο βραστερή είναι η ποικιλία τους και ανάλογα με το πόσο τα μουλιάσαμε αποβραδίς. Ο στόχος είναι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μη διαλύονται όπως τα ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Μούλτι- Ραβδομπλέντερ
Μια ιδέα για καλύτερη υφή είναι προς το τέλος του μαγειρέματος να πάρουμε μία ποσότητα οσπρίου και να την πολτοποιήσουμε στο μούλτι, στο μπλέντερ ή στο ραβδομπλέντερ. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε το μείγμα αυτό ξανά στην κατσαρόλα και θα το αφήσουμε να πάρει μερικές βράσεις και να πυκνώσει η σούπα μας.

Στο αρχείο μας θα βρείτε πολλές νόστιμες ιδέες για σούπες ρεβιθιών και φυσικά άλλων οσπρίων, όπως τη Σιφνέικη ρεβιθάδα του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου.