Σας λείπουν κάποια μαγειρικά εργαλεία αλλά ο χρόνος σας πιέζει ή προτιμάτε να μην επιβαρύνετε άλλο το πορτοφόλι σας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με σκεύη που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Στην μαγειρική υπάρχουν ευτυχώς πολλές λύσεις για να χρησιμοποιήσουμε με τον επιθυμητό τρόπο τα υλικά μας. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί σε νέες επιλογές και φυσικά ευρηματικοί καθώς οι λύσεις δε σταματούν σε αυτόν εδώ τον οδηγό, αλλά είναι τόσες όσες και η φαντασία σας. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε την αρχή δίνοντας 5 ιδέες για να αντικαταστήσετε πολύ εύκολα 5 γκάτζετ χρήσιμα για την κουζίνα σας. Χρησιμοποιούμε για παράδειγμα το πιρούνι μας αντί για λεμονοστίφτη, μια χάρτινη αυγουλιέρα ως βάση για μια καυτή κατσαρόλα ή ένα μεγάλο σουρωτήρι για να μαγειρέψουμε στον ατμό τα λαχανικά μας. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ακολουθούμε τις παρακάτω 5 λύσεις που θα μας λύσουν τα χέρια!

Πιρούνι αντί για λεμονοστίφτη

Χρησιμοποιώντας απλά ένα μεγάλο πιρούνι, μπορούμε πολύ εύκολα να στίψουμε το λεμόνι στο φαγητό μας. Για να αποφύγουμε να πέσουν κουκούτσια μέσα στο ζωμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρώτα ένα μικρό σουρωτήρι και να στίψουμε το λεμόνι μέσα σε ένα ποτήρι ή μικρό μπολ. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τον χυμό στο φαγητό μας ή οπουδήποτε τον χρειαζόμαστε.

Σουρωτήρι αντί για ατμομάγειρα

Το μαγείρεμα στον ατμό μας χαρίζει υγιεινά και νόστιμα φαγητά. Ειδικά τα λαχανικά, όπως οι πατάτες, τα καρότα, τα κολυθάκια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα παντζάρια κ.ά. μπορούν να γίνουν πραγματικά πεντανόστιμα χωρίς την παραμικρή σταγόνα λαδιού. Και αν ο ατμομάγειρας λείπει από την κουζίνα μας, μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα μόνο με μια κατσαρόλα και ένα μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι. Αν θέλουμε πχ. Να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετούμε σε αυτή το μεγάλο σουρωτήρι, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί να στηριχτεί στο στόμιο της κατσαρόλας χωρίς να ακουμπάει στο νερό που βράζει.

Θήκη αυγών αντί για βάση κατσαρόλας

Οι μεταλλικές βάσεις ή οι βάσεις σιλικόνης για ζεστά σκεύη είναι σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο γκάτζετ για την καθημερινή μας μαγειρική. Αν όμως δεν έχουμε προλάβει ακόμα να το αποκτήσουμε , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άδειες χάρτινες αυγοθήκες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσουμε αυγά, φροντίζουμε να μην πετάξουμε την αυγοθήκη. Θυμόμαστε μόνο να τη γυρίσουμε ανάποδα ώστε να η βάση μας να είναι πιο σταθερή.

Γυάλινο μπουκάλι αντί για πλάστη

Εάν πεθυμήσαμε την χειροποίητη πίτα της μαμάς ή απλά μας άνοιξε η όρεξη για μια πεντανόστιμη, σπιτική πίτσα αλλά δεν έχουμε πλάστη, υπάρχει μια πολύ πρακτική εναλλακτική. Χρησιμοποιούμε ένα άδειο μεγάλο γυάλινο μπουκάλι για το ρολάρουμε πάνω στη ζύμη μας. Ένα παλιό μπουκάλι ούζου ή λαδιού (500 ml) για παράδειγμα, είναι μια καλή επιλογή ώστε σε κάθε περίπτωση να μην είναι παχύ για ευκολότερη χρήση.

Καφές φίλτρου χωρίς καφετιέρα

Η τελευταία αυτή λύση αποτελεί στην ουσία μια απλή μέθοδο brewing. Φτιάχνουμε δηλαδή τον καφέ μας μόνο με τη βοήθεια ενός χάρτινου φίλτρου και με ένα μικρό σουρωτήρι χειρός. Ξεκινάμε ζεσταίνοντας νερό σε ένα βραστήρα λίγο πριν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Βρέχουμε λίγο το φίλτρο μας με κρύο νερό , το ανοίγουμε καλά με τα χέρια μας, τοποθετούμε καλά το σουρωτήρι στο στόμιο μιας κούπας και βάζουμε την ποσότητα καφέ που επιθυμούμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας παράλληλα αργά τους κόκκους με ένα μικρό κουτάλι, ώστε να βοηθήσουμε την εκχύλιση και ο καφές μας είναι έτοιμος!