Ένας γενικός κανόνας αναφέρει πως το σφουγγάρι του νεροχύτη της κουζίνας πρέπει να αντικαθίσταται ανά δύο με τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη η χρήση που του κάνετε. Αν παρατηρήσετε πως το σφουγγάρι αρχίζει να μυρίζει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τότε ήρθε η ώρα για την αντικατάστασή του. Από την άλλη, αν δεν είστε σίγουροι αν είναι ακόμα η ώρα, τότε καλύτερα να το κάνετε.

Τα σημάδια που δείχνουν πως χρειάζεται αντικατάσταση

Έχει λεκέδες ή δυσχρωμίες
Συνήθως μπορούμε απλώς να το κοιτάξουμε ώστε να αποφασίσουμε αν ήρθε η ώρα να το πετάξουμε. Αν έχει λεκέδες από τα πιάτα, τα ταψιά και το καθάρισμα του πάγκου, οι οποίοι δεν φεύγουν με το πλύσιμό του, τότε καλύτερα να πάρουμε ένα νέο.

Η οσμή του
Ακόμα κι αν δείχνει πως έχει «μέλλον μπροστά του» , αν αρχίζει να έχει κάποια οσμή, τότε ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσετε. Με την πάροδο του χρόνου το σφουγγάρι μπορεί να έχει κάποια οσμή από το καθάρισμα και από τη συγκέντρωση της υγρασίας και σίγουρα θέλετε ένα καθαρό.

Δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε το αντικαταστήσατε
Αν καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο προσπαθείτε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε το δικό σας σφουγγάρι, τότε μάλλον ήρθε η ώρα του. Κάθε δύο εβδομάδες με έναν μήνα θεωρείται μία καλή περίοδος, όμως όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε και πόσο καλά το καθαρίζετε μετά.

Πώς να το κάνετε να διαρκέσει περισσότερο
Κρατήστε το σφουγγάρι σας σε μία γωνιά που αερίζεται καλά. Μην το αφήνετε στον πάτο του νεροχύτη που βρέχεται πιο συχνά καθώς αυτό μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο ζωής του. Αντίθετα, τοποθετήστε το σε ένα σημείο που θα στεγνώσει γρήγορα μετά από τη χρήση.

Τέλος, φροντίστε να επιλέγετε το σωστό σφουγγάρι για κάθε χρήση. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να καθαρίσετε ένα ταψί που ακόμα έχει υπολείμματα, τότε προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πρώτα ένα σύρμα ώστε να τους απομακρύνετε και στη συνέχεια το σφουγγάρι ώστε να το πλύνετε.