Ο χαλβάς είναι ζωντανό κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης, το γλυκό του οικογενειακού τραπεζιού δίπλα στους μεζέδες της Σαρακοστής. Ειδικά ο σιμιγδαλένιος επιλέγεται συχνά ανάμεσα σε άλλους για το τραπέζι αυτών των ημερών, αφού μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι εύκολα και γρήγορα, ακόμα και από αρχάριους στην κουζίνα. Ιδιαίτερα αρωματικός και θρεπτικός, από την πιο απλή εκδοχή με κανέλα και ξύσμα εσπεριδοειδών, μέχρι συνταγές πιο πλούσιες ή μοντέρνες με ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή σοκολάτα, χρειάζονται μόνο 3 απλά βήματα που θα εγγυηθούν την επιτυχία. Εμείς, σας δίνουμε παρακάτω απλά και αναλυτικά όλους τους τρόπους για να αποφύγετε τα 3 πιο συχνά λάθη στην παρασκευή του αγαπημένου παραδοσιακού γλυκού και να μη δείτε ποτέ ξανά τον χαλβά σας άψητο, ψιχουλιαστό ή λασπωμένο.

Πώς να καβουρδίσουμε επαρκώς το σιμιγδάλι

Το σιμιγδάλι χρειάζεται να ψηθεί αργά σε χαμηλή θερμοκρασία. Θυμόμαστε να το ανακατεύουμε συχνά στην κατσαρόλα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Το σιμιγδάλι είναι έτοιμο μόνο όταν έχει απορροφήσει όλη τη λιπαρή ουσία και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας με ευκολία. Τέλος, έχουμε στον νου μας πως όσο περισσότερο καβουρδίζουμε τον χαλβά, τόσο πιο βαρύς γίνεται και τόσο πιο πολύ σκουραίνει.

Πώς να μην λασπώσει

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους ο οποίος όμως σε συνδυασμό με το σωστό καβούρδισμα μπορεί πολύ εύκολα να αποφευχθεί. Για να γίνει αυτό καλό είναι να βάλουμε αρχικά τη σωστή ποσότητα λιπαρής ουσίας, η οποία προτείνουμε να είναι ίση περίπου με το 1/4 της ποσότητας του σιμιγδαλιού που θα χρησιμοποιήσουμε (σε αντίθεση με τον γνωστό κανόνα «1-2-3-4» που θέλει μία κούπα λάδι και 2 σιμιγδάλι). Έχουμε άλλωστε στο νου μας πως το σιμιγδάλι μπορεί να καβουρδιστεί και χωρίς κάποια λιπαρή ουσία και πως το λάδι ή το βούτυρο απλά επιταχύνουν τη διαδικασία. Μιλώντας με αριθμούς, για το καβούρντισμα χωρίς λιπαρή ουσία χρειάζονται κατά μέσο όρο 45 λεπτά ενώ αν προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο, ο χρόνος αυτός μειώνεται περίπου στον μισό. Σε περίπτωση όμως που χρησιμοποιήσουμε παραπάνω ποσότητα λιπαρής ουσίας, ο χαλβάς μας θα την «ξεράσει» στην πορεία, με αποτέλεσμα αυτός να φαίνεται «λασπωμένος». Για να σώσουμε τον χαλβά, θα χρειαστεί να τον σιγοψήσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί και να κάνουμε υπομονή μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Επιπλέον, αφού τον βγάλουμε από την κατσαρόλα, τον αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 15 λεπτά.

Πώς να μην ψιχουλιάσει

Ο ψιχουλιαστός χαλβάς που δεν είναι δηλαδή στητός αλλά τρίβεται πολύ εύκολα και μοιάζει σε αυτή την περίπτωση να του λείπει η λιπαρή ουσία, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε επαρκή ποσότητα υγρού, συγκεκριμένα τη διπλάσια από εκείνη του σιμιγδαλιού. Αν για παράδειγμα βάλουμε 250 γρ. σιμιγδάλι, θα χρειαστούν 500 γρ. νερού ή οποιοδήποτε άλλου υγρού, όπως χυμό πορτοκαλιού, φυτικό γάλα, ακόμα και πετιμέζι ή βυσσινάδα ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στον χαλβά. Και αν δούμε ότι έχει αρχίσει το ψιχούλιασμα ήδη από την κατσαρόλα μας; Τότε αρκεί να προσθέσουμε μέλι ή κάποιο σιρόπι (πχ από γλυκό του κουταλιού) ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το μείγμα. Θυμόμαστε, τέλος, να μην αφήνουμε ξεσκέπαστο τον χαλβά στον πάγκο της κουζίνας (ή στο ψυγείο) γιατί θα ξεραθεί. Φροντίζουμε λοιπόν να τον διατηρούμε πάντα τυλιγμένο με μια μεμβράνη ή κλεισμένο μέσα σε αεροστεγές δοχείο.