Αν ο λογαριασμός του σουπερμάρκετ υπερβαίνει μονίμως το μηναίο σας budget, υπάρχει ένας απλός τρόπος να το διορθώσετε αυτό. Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: δεν είστε μόνοι. Το να μην υπερβούμε το μηνιαίο μας προϋπολογισμό για τα ψώνια του σουπερμάρκετ, ιδίως αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο των ανατιμήσεων, είναι πολύ δύσκολο για όλους. Τώρα που έρχονται και γιορτές και θέλουμε να προσθέσουμε στο καλάθι και όσα θα μας χρειαστούν για τα εορταστικά μας τραπέζια είναι ακόμη πιο σημαντικό να μείνουμε εντός budget. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα εργαλείο δοκιμασμένο στον χρόνο, που μπορεί να σας κάνει να ελέγξετε απόλυτα τον αρχικό προϋπολογισμό σας. Ποιο είναι αυτό; Ψωνίζετε για έναν ολόκληρο μήνα μόνο με μετρητά.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ξοδεύουμε έως και 100% περισσότερα με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, απ’ ότι όταν χρησιμοποιούμε μετρητά. Το δοκιμάσαμε και μόνοι μας και όντως λειτουργεί και θέλουμε να το συνεχίσουμε!

Πώς να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό μόνο με μετρητά για έναν μήνα
Η ιδέα είναι απλή: ορίστε στον εαυτό σας ένα συγκεκριμένο budget για μια χρονική περίοδο, ας πούμε έναν μήνα. Σηκώστε από την τράπεζα το ακριβές ποσό, έτσι ώστε πρακτικά να μην μπορείτε να το υπερβείτε, όταν είστε στο ταμείο. Φυσικά, αυτό το σχέδιο έχει καλύτερα αποτελέσματα αν αφήσετε τις κάρτες σας στο σπίτι.

Πολλοί είναι εκείνοι που μοιράζουν το ποσό των διαθέσιμων μετρητών σε ειδικούς φακέλους π.χ. έναν για κάθε εβδομάδα του μήνα. Αν, λοιπόν, ο προϋπολογισμός σας για το σουπερμάρκετ είναι για παράδειγμα 400 ευρώ, θα πρέπει να έχετε τέσσερις φακέλους, με 100 ευρώ για κάθε εβδομάδα. Όταν είστε έτοιμοι να πάτε για ψώνια θα πάρετε τον έναν φάκελο, έτσι ώστε να μην κυκλοφορείτε με πάρα πολλά μετρητά πάνω σας. Αν υπάρχουν ρέστα από κάποιο φάκελο, μπορεί να μεταφερθούν στον φάκελο της επόμενης εβδομάδας ή να μπουν σε ένα ξεχωριστό μέρος, όπου θα αποταμιεύετε για άλλες αγορές τροφίμων, π.χ. από ένα delicatessen, μία κάβα, κ.λπ.

Μπορεί να πετύχει με λίγο προγραμματισμό. Αν παρόλα αυτά η ανάγκη σας για χρήση κάρτας αντί μετρητών σας υπερβαίνει, τότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα, με το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε για τον μήνα και μην χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους πληρωμής.

Μερικές συμβουλές
– Να είστε στρατηγικοί με το καρότσι σας. Αφιερώστε μια γωνία στο βάθος του καροτσιού σας, όπου θα βάλετε τα αντικείμενα που θεωρείτε λιγότερο σημαντικά για την εβδομάδα σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτά τα τεμάχια θα μπουν τελευταία στο ταμείο για πληρωμή και μόνον εφόσον είναι εντός προϋπολογισμού.
– Ενημερώστε τον ταμία για το συγκεκριμένο budget σας. Κάντε το πριν ξεκινήσετε να βάζετε τα πράγματα στο ταμείο και ζητήστε του να σας ενημερώσει όταν πλησιάζετε στο ποσό που θέλετε να ξοδέψετε, έτσι ώστε να αποφασίσετε στο τέλος, αν και ποια αντικείμενα θα αφήσετε στο καρότσι.

Το άρθρο της εβδομάδας