Η crème fraîche (κρεμ φρες) είναι μια παχύρρευστη κρέμα, η γαλλική εκδοχή της κρέμας γάλακτος με τα βακτήρια που περιέχει το buttermilk (βουτυρόγαλα). Έχει υποστεί διπλή ζύμωση, κάτι που της δίνει μια ελαφρώς όξινη γεύση και είναι πλούσια σε λιπαρά. Λόγω ακριβώς της έντονα λιπαρούς της σύνθεσης, χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να «κόψει». Για το λόγο αυτό μπαίνει στη μαγειρική ως πηκτική ουσία, κοινώς για να «δέσει» τα φαγητά. Ακόμα χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό στη ζαχαροπλαστική ή τρώγεται σκέτη ως νόστιμο και δροσερό επιδόρπιο.

Πού τη βρίσκουμε

Παρόλο που η crème fraîche δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η κοινή κρέμα γάλακτος, μπορούμε να τη βρούμε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε επιλεγμένα καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τη φτιάξουμε στο σπίτι με μόλις 2 υλικά. Αυτή είναι άλλωστε μια επιλογή οικονομική και πιο υγιεινή αφού έτσι έχουμε γνώση και καλύτερο έλεγχο των υλικών παρασκευής.

Crème fraîche στο σπίτι

Εάν επιλέξουμε να φτιάξουμε την δική μας κρέμα, έχουμε στο νου μας πως η διαδικασία είναι απλή αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή και το αποτέλεσμα στο τέλος σίγουρα θα μας ανταμείψει. Θα χρειαστούμε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και ξινόγαλο, ένα σύρμα, ένα κατσαρολάκι και είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κουζίνα.

Ας δούμε παρακάτω όλα τα υλικά και τη συνταγή βήμα βήμα:

Σπιτική crème fraîche
Υλικά
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλο)

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος (όσο χρειάζεται για να την φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου). Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλο σε σε ένα γυάλινο μπολ και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα.

Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει με καπάκι. Πρώτα, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, έπειτα το κλείνουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 24 ώρες. Κάθε 8 ώρες το ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.

Μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες.

Η Crème fraîche στη μαγειρική μας

Η Crème fraîche μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο επιδόρπιο εάν τη συνοδεύσουμε με φρούτα, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα ή ακόμα και γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε ακόμη να κάνετε δικούς σας πειραματισμούς, όπως να τη συνοδεύσετε με σοκολάτα ή μπαχαρικά και να ανακαλύψετε την αγαπημένη σας εκδοχή! Ακόμη μπορείτε να νοστιμίσετε μοναδικά τα cheesecake ή τη φθινοπωρινή σας μηλόπιτα, ενώ σε αλμυρά πιάτα είναι το ιδανικό υλικό για να δέσει τη λευκή σάλτσα στη μακαρονάδα ή σε μια μυρωδάτη σπιτική πίτσα με σολομό. Θέλετε να δείτε πώς; Δείτε παρακάτω τις λαχταριστές συνταγές που συγκεντρώσαμε για εσάς:

Cheesecake με ελληνικά φρέσκα τυριά: 6 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε
Ανακαλύψτε ανάμεσα στις 6 αυτές συνταγές τα Cheesecake φούρνου λεμόνι-βανίλια και Cheesecake ψυγείου καραμέλα-σοκολάτα όπου η crème fraîche δένει μοναδικά με φρέσκα ελληνικά τυριά, όπως το κατίκι Δομοκού, το ανθότυρο ή τη μυζήθρα.

Φτιάχνουμε μηλόπιτα με μέλι και αμύγδαλα
Η μηλόπιτα αυτή συνδυάζει το μήλο με τα αμύγδαλα και το μέλι, σε έναν γευστικό αλλά και θρεπτικό επιδόρπιο, ιδανικό και για τα παιδιά. Στο τέλος συνοδεύουμε με δροσερή crème fraîche ή παγωτό βανίλια για έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων.

Πίτσα με λευκή σάλτσα, καπνιστό σολομό και φρέσκο κρεμμυδάκι
Φτιάξτε εύκολα αυτή την ιδιαίτερη πίτσα με σολομό με έμπνευση, υλικά και τεχνικές της Ιταλίας.

Νιόκι με γκοργκοτζόλα, σπανάκι και καρύδια
Απολαμβάνουμε τα νιόκι με λευκή σάλτσα από γκοργκοντζόλα και σπανάκι την οποία δένουμε με crème fraîche.