Έχετε δοκιμάσει καφέ με κακάο; Αν όχι ίσως τώρα ήρθε η στιγμή να δοκιμάσετε espressino. Πρόκειται για έναν καφέ με ιταλική καταγωγή που αποτελείται από espresso, γάλα και σκόνη κακάο.

Εspesso και espessino
Όλοι γνωρίζουμε τον espressο και για τους λάτρεις του καφέ ίσως να μην υπάρχει και τίποτα άλλο πέραν από αυτόν. Ο espessino διαφέρει όμως από έναν κλασικό espressο, καθώς δεν περιέχει μόνο καφέ. Ειδικότερα, ο espressino θεωρείται ένας μικρός καπουτσίνο, ενώ σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι. Δεν χρειάζεστε πολλά υλικά για να φτιάξετε έναν espressino, αρκούν: espresso, αφρόγαλα και να πασπαλίσετε την επιφάνεια με σκόνη κακάο.

Να σημειώσουμε βέβαια πως υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη espressino από διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας: Στη νότια Ιταλία ο espressino χρειάζεται σκόνη κακάο πασπαλισμένη στο φλιτζάνι, ενώ στη βόρεια Ιταλία στον espressino μπαίνει πραλίνα στον πάτο του φλιτζανιού. Παρόλο που υπάρχουν μερικές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του espressino,  μάλλον η νότια έκδοση προηγείται, καθώς  χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακά συστατικά και επειδή η βόρεια έκδοση φαίνεται να βασίζεται σε μια ήδη υπάρχουσα συνταγή.

Η συνταγή του νότιου espressino
Υλικά:
1 σφηνάκι  espresso (30 ml)
85 ml κρύο πλήρες γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη *
Σημείωση(*): Η  ποσότητα σκόνης κακάο εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

Εκτέλεση:
Πριν παρασκευάσετε τον espresso, ετοιμάζετε το αφρόγαλα. Πασπαλίστε με τη σκόνη κακάο τον πάτο του φλιτζανιού , βάζετε τον καφέ και προσθέτετε το αφρόγαλα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη σκόνη κακάου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ALTAIR CAFE’ (@altaircafe)

Η συνταγή για τον βόρειο espessino
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία γυάλινη κούπα κατάλληλη για καφέ για να βλέπετε και την πραλίνα.

Υλικά:
1 σφηνάκι espresso (30 ml)
85 ml κρύο πλήρες γάλα
1 κουταλάκι κακάο σε σκόνη*
1 κουταλάκι του γλυκού πραλίνα*
Σημείωση(*): Και εδώ τόσο η ποσότητα κακάο όσο και σοκολάτας βασίζεται στις προσωπικές προτιμήσεις.

Εκτέλεση:
Ακολουθήστε τα ίδια βήματα εκτέλεσης με τον νότιο espressino, με μια εξαίρεση. Πριν προσθέσετε τη σκόνη κακάο στον πάτο του φλιτζανιού απλώστε την πραλίνα στα τοιχώματα του ποτηριού ή της κούπας και στη συνέχεια προσθέστε τη σκόνη κακάο.