Πρωταγωνιστές στις πολυδιαφημισμένες λίστες των superfoods που απασχολούν από οπαδούς της υγιεινής διατροφής μέχρι επαγγελματίες σεφ και food bloggers, τα δημητριακά βρίσκουν σταθερά και όχι άδικα, τη θέση που τους αξίζει σε κάθε κουζίνα, ανεξαρτήτως καταγωγής και εποχικότητας.

Farro, ένα αλλιώτικο σιτάρι

Μεταξύ αυτών και το ιταλικών καταβολών farro με την ευχάριστη, μαστιχωτή υφή και τη γεύση που παραπέμπει σε ξηρό καρπό, γνωστό στην Ελλάδα και ως ζέα. Δοκιμάζοντάς το μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί, γιατί ανταγωνίζεται όλο και πιο δυναμικά, τελευταία, τη δημοφιλή και άκρως εμπορική κινόα και γιατί εμπνέει νέες τάσεις στα πιάτα της healthy δημιουργικής κουζίνας.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, πολύτιμες βιταμίνες της ομάδας Β και μέταλλα, το farro, ιδιαίτερα εύπεπτο αλλά και εύγεστο συνάμα, γεννάται στην καρποφόρα μεσογειακή γη και δε σταματά χρόνο με τον χρόνο να κερδίζει έδαφος στις αγορές του κόσμου. Στην όψη μοιάζει πολύ με το γνωστό σε όλους μας κριθάρι, καθώς πρόκειται για έναν μικροσκοπικό, ανοιχτόχρωμο, καφέ κόκκο σιταριού. Αν και εξαιρετικά θρεπτικό, το farro δεν ανήκει στην κατηγορία των gluten – free τροφών, οπότε οι έχοντες δυσανεξία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πού το συναντάμε;

Κυρίως σε ψωμιά και αρτοσκευάσματα αλλά και σε ειδικά επεξεργασμένα ζυμαρικά. Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι αυτοί που επιλέγουν να το καταναλώνουν ωμό, σε γιαούρτι, γάλα ή κρέμες (σαν γκρανόλα) συνδυασμένο με βρώμη, φρέσκα φρούτα ή μέλι (σε breakfast bowls), αλλά και σε πράσινες σαλάτες. Εξίσου καταπληκτικά, όμως, πηγαίνει και σε σούπες, ριζότο, μπιφτέκια, tacos όπως και σε μαγειρευτά στα οποία καλό είναι πριν προστεθεί να έχει πρώτα μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ, μέσα σε νερό.

Μανιταρόσουπα με φάρο
Χορταστική, θρεπτική, με πλούσιο σώμα και γεμάτη γεύση, η σούπα αυτή αναδεικνύει με τον πιο θελκτικό τρόπο την comfort εκδοχή της χειμωνιάτικης μεσογειακής κουζίνας. Μη φοβηθείτε να προσθέσετε, στο τέλος, και λίγο δεντρολίβανο για περισσότερη γευστική ένταση και πιο γήινα αρώματα.

Υλικά
Για 4 μερίδες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 καρότα, κομμένα σε φέτες
3 κοτσάνια σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια κομμένα σε φέτες (κυρίως σιτάκε και κρεμίνι)
¾ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
¾ του φλιτζ. farro
1 κουτ. γλυκού φρέσκο ​​δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών

Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5′). Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να απελευθερώνει τα αρώματά του (για περίπου 1′).

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν (για 7 έως 8′). Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το φάρο, μαζί με το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για ακόμα 2′. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Στο τέλος, ρίχνουμε και τον ζωμό και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει το farro να μαλακώνει (για ακόμα 15 με 20′). Σερβίρουμε και εναλλακτικά προσθέτουμε στο πιάτο μας και λίγο ακόμα ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.