Ακόμα και αν έχουμε δοκιμάσει το ube, το διάσημο φιλιππινέζικο λαχανικό που έχει γίνει viral τον τελευταίο καιρό στα social, και το έχουμε απορρίψει γευστικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραδεχτούμε ότι έχει όλα τα φόντα, τουλάχιστον οπτικά, για να κλέψει τις εντυπώσεις ή απλά, έστω και στιγμιαία, το βλέμμα μας.

Με σήμα κατατεθέν, το ιδιαίτερο, έντονο μοβ χρώμα του, το ube ή αλλιώς το μοβ γιαμ, θυμίζει πολύ στην όψη του μια κλασική γλυκοπατάτα, όμως στη γεύση του είναι αρκετά γλυκό και συγχρόνως ξηρό, με διακριτικό άρωμα βανίλιας, ενώ όταν ψήνεται η υφή του γίνεται βελούδινη όπως ακριβώς η υφή της ψημένης πατάτας ή του βρασμένου κάστανου.

Οι ειδικοί το κατατάσσουν στην κατηγορία των super foods, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ θεωρείται και αρκετά light μιας και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ube (περίπου 100 γραμμάρια), αντιστοιχεί σε, μόλις, 140 θερμίδες.

Οι χρήσεις του στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική

Αν και οι συνταγές στις οποίες είθισται να χρησιμοποιείται συχνότερα το ube, είναι οι γλυκές συνταγές και πιο συγκεκριμένα διάφορες μαρμελάδες, κέικ, μπισκότα, cheesecakes, βάφλες, brownies και παγωτά, δεν είναι λίγες οι φορές που μιξάρεται καταπληκτικά με αλμυρά υλικά, κυρίως σε σούπες ή τάρτες.

Στα γλυκά, η χρήση του ube (κυρίως στην αποξηραμένη του μορφή) συνηθίζεται κυρίως για να προσδώσει αυτό το ζωηρό μοβ χρώμα, ώστε να δοθεί παιχνιδιάρικη διάθεση ειδικά σε τούρτες, smoothies και παγωτά (όπως στο ιαπωνικό παγωτό-γλύκισμα mochi), ενώ το διασημότερο γλυκό στις Φιλιππίνες, στο οποίο το ube είναι πρωταγωνιστής είναι το παγωμένο «Halo-Halo» που στα ελληνικά σημαίνει «ανακατεύω» (επιδόρπιο από παγωτό, φρέσκα φρούτα, πολτό ube και συμπυκνωμένο γάλα καρύδας). Eξίσου δημοφιλές είναι και το παγωτό ube, όπως και το ube halaya (επιδόρπιο ζελέ με ube).

Pancakes με ube
Νόστιμες, αφράτες, εύκολες, θρεπτικές και πάνω απ’ όλα, άκρως θελκτικές στο μάτι, στοιχείο που τις κάνει ακαταμάχητες ειδικά στα παιδιά. Βασικό συστατικό τους, ο γλυκός πολτός ube (ή αλλιώς μοβ γιαμ) που παραπέμπει σε μαρμελάδα και τον οποίο μπορούμε εύκολα να βρούμε σε ασιατικά παντοπωλεία και mini markets. Συνδυάζονται ιδανικά με μέλι ή ακόμα και με παγωτό ή ξηρούς καρπούς.

Υλικά (για 4 μερίδες)
160 γρ. πολτός (μαρμελάδα) ube
400 ml γάλα καρύδας
½ κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουτ. της σούπας βούτυρο (ανάλατο)
260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μία πρέζα αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί τον πολτό του ube με το μισό γάλα καρύδας μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο, τα αβγά και το υπόλοιπο γάλα καρύδας και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ενώνουμε τα υλικά των δύο μπολ σε ένα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να προκύψει ένα κουρκούτι. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε μία δόση από το κουρκούτι με την κουτάλα της σούπας.

Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται οι πρώτες φυσαλίδες στην επιφάνεια της τηγανίτας, την γυρίζουμε από την άλλη μεριά και την αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να αποκολληθεί από την επιφάνεια του τηγανιού. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές στο πιάτο και περιχύνουμε από πάνω μέλι (προαιρετικά προσθέτουμε στην κορυφή και μία μπάλα παγωτού δικής μας επιλογής).