Υπάρχει λόγος που το σημάδι που αφήνει ο καφές καθαρίζει με ζεστό νερό και όχι κρύο. Λόγος που έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των χημικών στοιχείων βεβαίως. Και μπορεί οι μητέρες μας να το ήξεραν εμπειρικά αλλά το νεουορκέζικο site kitchn συγκέντρωσε τη γνώση των ειδικών σε 8 εύκολες συμβουλές καθαριότητας.

1.Aν χρησιμοποιείτε χλωρίνη ακολουθήστε δύο βασικούς κανόνες

Ολοι οι ειδικοί προτείνουν να την αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε αλλά επειδή αρκετοί ακόμα την εμπιστεύονται οι ειδικοί του kitchn συστήνουν δύο κανόνες.

Πρώτα, ακολουθήστε την σωστή αναλογία αραίωσης του προϊόντος –οι ίδιοι προτείνουν 1/3 φλιτζανιού σε 3 λίτρα νερό.

Και δεύτερο, αφήστε το προϊόν να δράσει έξι λεπτά πριν ξεπλύνετε με νερό.

Και πάντα, πάντα διαβάζετε καλά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε προϊόν.

2.Αντιμετωπίστε τον καθαρισμό της κουζίνας, όπως τον καθαρισμό του μπάνιου

Ναι, όπως του μπάνιου. Και για την ακρίβεια, με περισσότερη προσοχή αφού η υγρασία και τα υπολείμματα τροφής ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων.

Ιδιαίτερη επιμέλεια στον καθαρισμό του νεροχύτη, του ξύλου κοπής και βέβαια, μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά το σφουγγαράκι των πιάτων.

3.Αφήστε τα εργαλεία σας να στεγνώνουν στον ήλιο

Οι μαμάδες μας το ήξεραν καλά όταν έβγαζαν τα διάφορα σκεύη της κουζίνας στον ήλιο. Ο ήλιος είναι υγεία, η Ελλάδα ηλιοφάνεια σχεδόν 365 μέρες το χρόνο και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε διαβρωτικά καθαριστικά.

Αφού πλύνετε με νερό και σαπούνι το ξύλο κοπής βγάλτε το στον ήλιο να στεγνώσει.

4.Αποφύγετε τις υφασμάτινες πετσέτες και τα πανιά

Επειδή τα εργαλεία είναι το ίδιο σημαντικά με την τεχνική, μια τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έδειξε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πανιά από μικροίνες που απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια από τις επιφάνειες.

Ο λόγος είναι ότι συγκρατούν περισσότερο τα μικρόβια αντί να τα διαχέουν στην επιφάνεια και επίσης, μειώνουν τα βακτήρια κατά 99%. Το ίδιο ισχύει και τα σφουγγαρόπανα από μικροίνες.

5.Εφαρμόστε ένα κώδικα χρωμάτων για να ξεχωρίζετε τα πανιά καθαρίσματος

Έτσι θα αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τον ένα χώρο στον άλλο. Παράδειγμα, όλα τα πράσινα πανιά καθαρίσματος από μικροίνες για την κουζίνα και όλα τα κόκκινα για το μπάνιο.

Στο τέλος, μπορείτε να τα πλένετε μαζί αρκεί να μην επιλέγετε πολύ διαβρωτικά απορρυπαντικά που χαλούν τις μικροίνες.

6.Πρώτα καθαριότητα και μετά απολύμανση

Αν έχουν μείνει υπολείμματα τροφών ή βρωμιάς τότε επηρεάζουν τη δράση του απολυμαντικού μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.

Ο σωστός τρόπος είναι πρώτα επιμελής καθαριότητα με νερό και σαπούνι ή κάποιο κοινό καθαριστικό και στη συνέχεια, απολυμαντικό.

7.Μην παραμελείτε τον νεροχύτη

Είναι λογικό να προσέχετε περισσότερο τις επιφάνειες που ετοιμάζετε το φαγητό (πιάτα, ξύλα κοπής) αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η καθαριότητα του νεροχύτη ειδικά αν καταλήγουν βρώμικα πιάτα ή αν πλένετε εκεί τα φρούτα και λαχανικά σας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του American Cleaning Institute, ξεκινήστε επιλέγοντας το απολυμαντικό για το υλικό του νεροχύτη που διαθέτετε. Διαβάστε καλά τις οδηγίες του προϊόντος για σωστή χρήση ώστε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά του και βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεβγάλει σωστά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε και τον σκουπιδοφάγο ρίχνοντας ¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα και από πάνω καυτό νερό για να διαλύσετε κάθε βρωμιά.

8.Ανακατέψτε το υγρό πιάτων πάντα με νερό

Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του American Cleaning Institute, δεν αρκεί να ρίχνετε το υγρό πιάτων πάνω στα σκεύη. Θα πρέπει πρώτα να το αναμειγνύετε με νερό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται αφρός που αφαιρεί ακόμα και τα παραμικρά υπολείμματα τροφής ή βρωμιάς.

Δείτε επίσης:

Καθαρίζουμε σε βάθος τον φούρνο με μαγειρική σόδα

Πώς θα κάνετε το καλό σας σερβίτσιο να αστράφτει από καθαριότητα

Φυσική καθαριότητα στην κουζίνα