Οι πιπεριές είναι ένα αγαπημένο λαχανικό που ταιριάζει σε πολλά πιάτα είτε ως κύριο υλικό είτε ως δευτερεύον, για να δώσει περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό. Ενώ είναι τέλειες μαγειρεμένες, είναι εξίσου νόστιμες και ωμές, ενώ η πράσινη πιπεριά αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας της χωριάτικης σαλάτας.

Τι λάθος όμως κάνουμε όταν αποθηκεύουμε τις πιπεριές;
Όταν φέρνουμε τα ψώνια μας από το μανάβικο και το σουπερμάρκετ έχουμε συνηθίσει σε κάποιες συγκεκριμένες ρουτίνες προτού τα φυλάξουμε στα ράφια μας και το ψυγείο μας. Τόσο στην προ-covid όσο και στη μετά-covid εποχή, πολύς κόσμος συνηθίζει να πλένει καλά τα λαχανικά και τα φρούτα του προτού τα αποθηκεύσει.
Το νερό και γενικότερα η υγρασία συμβάλλουν στην αλλοίωση τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών. Όσον αφορά τις πιπεριές πιο συγκεκριμένα, το νερό δεν τους κάνει καθόλου καλό. Αντιθέτως βοηθά στην πρόωρη ωρίμανσή τους και επομένως στη μείωση του χρόνου συντήρησής τους στο ψυγείο μας.
Τι είναι προτιμότερο να κάνουμε; Να φροντίζουμε να κρατάμε τις πιπεριές μακριά από την υγρασία και να τις πλένουμε τελευταία στιγμή, όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας.

Πώς συντηρούνται οι πιπεριές
Το αγαπημένο αυτό λαχανικό συντηρείται εντός και εκτός ψυγείου. Αν επιλέξετε να είναι εκτός, φροντίστε να βρίσκεται σε ξηρό και σκιερό μέρος. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να τις καταναλώσετε γρήγορα διότι δεν συντηρούνται για πολλές μέρες έτσι. Οπότε, το ιδανικό είναι να τις βάλετε στο ψυγείο, αν θέλετε να τις καταναλώσετε πιο μετά.

Αν έχετε απόθεμα από πιπεριές τώρα που είναι η εποχή τους, μπορείτε να τις συντηρήσετε και στον καταψύκτη, σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Μπορείτε ακόμα να τις κόψετε στο κατάλληλο μέγεθος, ανάλογα με τις συνταγές που έχετε προγραμματίσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να αδειάσετε τις πιπεριές και να τις έχετε έτοιμες για γεμιστά ή να τις κόψετε σε ροδέλες αν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε μέσα σε σάλτσες, μπριάμ ή άλλα μαγειρευτά.

Συνταγές με πιπεριές

Σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές συνταγές, όπου οι πιπεριές παίζουν πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα ρόλο, είναι ωστόσο νόστιμες και αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Η υπερ-χωριάτικη σαλάτα
Η πιο αγαπημένη, παραδοσιακή ελληνική σαλάτα γίνεται υπερπαραγωγή με λίγα ακόμη επιπλέον φρέσκα υλικά, που της χαρίζουν περισσότερη νοστιμιά.

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές
Ο φούρνος θα γεμίσει, το σπίτι θα μυρίσει. Τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά της μαμάς με το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Τρώγονται από το ταψί, τρώγονται την επόμενη, τρώγονται και κρύα. Γιατί γεμιστά σαν της μαμάς δεν υπάρχουν!

Μπριάμ κλασικό
Ένα αγαπημένο και ελαφρύ οικογενειακό φαγητό, με πρωταγωνιστές τα λαχανικά. Το φουρνίζουμε και το σπίτι μας μυρίζει καλοκαίρι και φαγητό της μαμάς.

Ψητές πιπεριές κέρατο
Βάζουμε τις πιπεριές στον φούρνο και φτιάχνουμε έναν πικάντικο μεζέ, εξίσου νόστιμο με τη συνηθισμένη του τηγανητή εκδοχή, αλλά πιο ελαφρύ και υγιεινό.

Πίτα με πιπεριές και φέτα
Ετοιμάζουμε πίτα με πιπεριές, κολοκύθια, φέτα και γραβιέρα και δεν την χορταίνουμε!

Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές
Αυτό το εύκολο φαγητό θα σας πείσει ότι οι φακές τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και το καλοκαίρι, όχι μόνο ως δροσερή σαλάτα!

Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και κόκκινες πιπεριές
Ετοιμάζουμε μπουτάκια κοτόπουλου στον φούρνο με πατάτες και κόκκινες πιπεριές. Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο πιάτο για το καθημερινό τραπέζι. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Ανοικτή quesadilla με φρέσκα σύκα, ψητές πιπεριές, κρεμμύδια και γραβιέρα
Σε μία ανοιχτή εκδοχή, η quesadilla, η πίτα δηλαδή με τυρί όπως παραδοσιακά προσφέρεται στο Μεξικό, συνδυάζεται με σύκα, μαρμελάδα και την αυθεντική βουτυρένια γεύση της κρητικής γραβιέρας.