Κάθε φορά που γεύομαι ένα καλομαγειρεμένο λεμονάτο, πάντα έρχονται στο μυαλό μου αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Όποτε μαγείρευε η μαμά το λεμονάτο κατσαρόλας παρέα με αρωματικό ρύζι, γινόταν μάχη στο τραπέζι. Αυτό συνέβαινε διότι εκτός του ότι μαγειρεύει πολύ νόστιμα, πάντα ήξερε το σωστό κομμάτι κρέατος να ταιριάξει τη λεμονάτη σάλτσα με το ρύζι. Απλό, νόστιμο και ωραίο! Στην συγκεκριμένη περίπτωση σας έχω 2 διαφορετικές προτάσεις για 2 διαφορετικά λεμονάτα.

Στην 1η περίπτωση έχουμε μοσχαρίσια ελιά άνευ οστού, κομμένη σε ομοιόμορφες μερίδες. Η ελιά βρίσκεται στον λαιμό του μοσχαριού και είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για λεμονάτο. Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιλέξουμε την ελιά και όχι κάποιο άλλο κομμάτι; Έχει μια ισορροπημένη ποσότητα κολλαγόνου-λίπους-κρέατος, που κάνει την ελιά τόσο μοναδική σαν κομμάτι, για αυτό και την επιλέγουμε!

Στη 2η περίπτωση έχουμε χοιρινό λαιμό άνευ οστού, κομμένο σε μερίδες. Ο λαιμός, όπως και η ελιά που προαναφέραμε, είναι ο λαιμός του ζώου. Κάποιος θα μπορούσε να πει γιατί λαιμό χοιρινό και όχι χοιρινή σπάλα; Η απάντηση βρίσκεται στην σάλτσα! Μην ξεχνάμε πως έχουμε μια σάλτσα, υψηλής έντασης και οξύτητας. Για να ισορροπήσουμε αυτήν την ένταση, χρησιμοποιούμε λιπαρά κομμάτια από το χοιρινό, όπως είναι ο λαιμός.

Πώς ξεκινάμε την διαδικασία του λεμονάτου;
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με ελαιόλαδο καλά το κρέας, αφού πρώτα το αλευρώσουμε ελαφρώς,, μαζί με κρεμμύδι ξερό και λίγο σκορδάκι. Μόλις όλα τα υλικά πάρουν ένα ωραίο χρώμα, σβήνουμε με λευκό ξηρό κρασί (Μοσχοφίλερο), ντεγκλασάρουμε καλά (ξύνουμε με την ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας), για να πάρουμε όλες τις νοστιμιές, και στην συνέχεια προσθέτουμε νερό ή κάποιο ζωμό της αρεσκείας μας. Ακόμη, προσθέτουμε ½ ματσάκι μαϊντανό, 2 δάφνες και 3 μπαχάρια. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 2 με 3 ώρες. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε υγρά. Τέλος στύβουμε 2-3 λεμόνια αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο ξύσμα, και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή. Ανακατεύουμε καλά τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα και τη μουστάρδα, και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας απαλά, για να μην σπάσουμε τα κομμάτια του κρέατος. Σερβίρουμε είτε πάνω σε αρωματικό ρύζι είτε σε ένα πολύ βελούδινο πουρέ πατάτας.

Δείτε περισσότερα για τον Νίκο Μαρόλη ΕΔΩ

Δείτε επίσης:

Φτιάχνουμε την πιο τραγανή πορκέτα στο σπίτι

Τι κρέας ζητάει το σωστό, το αυθεντικό βραστό;

Ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για τέλειο κοκκινιστό;

Το άρθρο της εβδομάδας