Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το red velvet, το είδος τούρτας που συναντάμε πλέον σε όλο και περισσότερα ζαχαροπλαστεία και πάρτι. Κι αν δεν είναι τούρτα, μπορεί να είναι σε εκδοχή πάστας, cupcake ή ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Τι είναι, όμως, αλήθεια το red velvet; Από πού ήρθε στη χώρα μας και γιατί είναι κόκκινο; Μήπως είναι απλώς μία ακόμη σοκολατένια τούρτα με δημιουργικό marketing ή έχει να κάνει όντως με βελούδο; Έχουμε όλες τις απαντήσεις. Πριν επιδοθείτε στο να το φτιάξετε, γνωρίστε μία από τις αγαπημένες αμερικάνικες λιχουδιές.

Τι είναι η τούρτα red velvet;
Πρόκειται για μια τούρτα με βάση το κακάο, η οποία χρησιμοποιεί ξίδι, μαγειρική σόδα και βουτυρόκρεμα για να δώσει μια λεία, σφιχτά δεμένη υφή, με μια ελαφρώς πικάντικη γεύση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσει κανείς το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της, αν και σήμερα η χρήση κόκκινης βαφής ζαχαροπλαστικής είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος.

Είναι απλώς άλλη μια σοκολατένια τούρτα;
Ενώ η τούρτα αυτή είναι τυπικά σοκολατένια, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ της κλασικής σοκολατένιας τούρτας και της red velvet. Αυτή είναι η χρήση βουτυρόκρεμας και ξιδιού, που σε συνδυασμό με το ανεπεξέργαστο κακάο δίνουν μια πιο βαθιά, έντονη σοκολατένια γεύση και μια πιο σφιχτή, δεμένη και ταυτόχρονα αφράτη υφή.

Γιατί είναι κόκκινη;
Το κόκκινο χρώμα προέρχεται ιστορικά είτε από τη χημική αντίδραση μεταξύ του ανεπεξέργαστου κακάο και του ξιδιού, είτε από τη χρήση παντζαριού. Βέβαια, καθώς το γλυκό άρχισε να γίνεται δημοφιλές και αναπτύχθηκαν μαζικά μείγματα ζαχαροπλαστικής, η κόκκινη βαφή έγινε η πιο συνηθισμένη τεχνική για να δημιουργηθεί αυτό το χρώμα.

Η ιστορία της
Όπως και για πολλές άλλες συνταγές, έτσι και για αυτή οι απόψεις για την ακριβή καταγωγή της διίστανται. Οι velvet τούρτες που χρησιμοποιούσαν τα υλικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, κέρδισαν δημοφιλία στα τέλη του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα μέσω της τούρτας Chocolate Mahogany και έπειτα, της Red Velvet, καθώς οι ζαχαροπλάστες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το φυσικό κακάο που έκανε την τούρτα να παίρνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή δημοσιεύθηκε το 1911 ως συνδυασμός της τούρτας mahogany και της επίσης δημοφιλούς τούρτας Devil’s food (όπου χρησιμοποιείται κουβερτούρα αντί για κακάο).
Το γλυκό που δημιουργήθηκε έκανε τόση αίσθηση που το ξενοδοχείο Warldorf Astoria στην πόλη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε να το σερβίρει ως δικής του έμπνευσης γύρο στο 1930, αν και αρκετοί ιστορικοί παραδέχονται ότι τι συγκεκριμένο γλυκό ήταν ήδη γνωστό ως τότε. Το γλυκό αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό όταν ο επιχειρηματίας John Adams δείπνησε με τη σύζυγό του στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια τεχνητή μπογιά για να αντιγράψει το κόκκινο χρώμα της τούρτας. Από εκεί και πέρα άρχισε το γλυκό να εμφανίζεται σε σχολικά μενού και να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ιδίως τον 20ο αιώνα.