Το έθιμο ορίζει ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα της απόλυτης κρεατοφαγίας. Και όλοι μας λίγο-πολύ το τηρούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιοι μπορεί να είναι πιο οργανωμένοι και να έχουν κλείσει ήδη κάποια έξοδο σε κάποιο κρεατοφαγικό στέκι. Σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμη κανονίσει, σας έχουμε 9 προτάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Αν έχετε αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους αλλά θέλετε να τηρήσετε και το έθιμο, τότε σας έχουμε συγκεντρώσει κάποιες οδηγίες-συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Επιλογή κρεάτων

Τι να επιλέξετε για την Τσικνοπέμπτη; Είθισται να τρώμε παϊδάκια, αρνίσια αλλά και χοιρινά και για τους πιο παράξενους ακόμα και κοτόπουλου. Οι πανσέτες και τα σουβλάκια παίζουν πάντα στο παιχνίδι, όπως και τα μπιφτέκια, ενώ φυσικά μπορείτε άνετα να φτιάξετε και μπριζόλες, μοσχαρίσιες ή χοιρινές. Αν ψάχνετε και άλλες ιδέες, σας έχουμε μια λίστα από διαφορετικές προτάσεις από 10 κρεοπωλεία της Αθήνας.

Παράλληλα, για να μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας στο κρεοπωλείο, αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι, είτε θέλετε να φάτε μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, θα βρείτε παρακάτω οδηγίες των ειδικών:

Μοσχάρι: ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κάθε συνταγή (πλήρης οδηγός +τιμές)
Xοιρινό: ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κάθε συνταγή (πλήρης οδηγός +τιμές)
Aρνί: ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κάθε συνταγή (πλήρης οδηγός +τιμές)
Μοσχάρι: Ποιο είναι το ιδανικό κομμάτι για κιμά (+συνταγές)

Τρόποι μαγειρέματος

Εδώ μπορείτε να «παίξετε» με όλους τους δυνατούς τρόπους μαγειρέματος, ανάλογα με τον χρόνο σας, το κουράγιο σας, τον αριθμό ατόμων που θα μαζευτούν και φυσικά τα… gadget που έχετε στο σπίτι σας.
Η καλύτερη λύση είναι το BBQ στον κήπο ή το μπαλκόνι, αλλά εξαρτάται και από τον καιρό, τη διάθεση και φυσικά το αν διαθέτετε εσείς ή η παρέα σας τον ανάλογο εξοπλισμό. Αν… ψήνεστε να ανάψετε κάρβουνα, σίγουρα το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο.
Ωστόσο, δεν έχουμε όλοι ΒΒQ στο σπίτι, κάποιοι δεν έχουμε καν κήπο ή οριακά χωράει 3 άτομα το μπαλκόνι μας. Οπότε μπορούμε να περιοριστούμε στα μέσα που έχουμε και να φάμε στο εσωτερικό του σπιτιού. Μια χαρά ψήνονται τα κρέατα στην ψηστιέρα αλλά και στο σχαροτήγανο, εν ανάγκη ακόμα και στο τηγάνι! Βέβαια εδώ παίζουμε με μικρότερες ποσότητες, οπότε αν η παρέα είναι μεγάλη θα σας πάρει περισσότερο χρόνο. Αλλά με καλή διάθεση και καλή παρέα, όλα γίνονται!

Εδώ μερικές ιδέες, συμβουλές και συνταγές:

Τα συνηθισμένα λάθη που μπορεί κι εσύ να κάνεις στο ψήσιμο μιας μπριζόλας
Το μυστικό για ζουμερά μπιφτέκια στο BBQ
Μπριζόλες μοσχαρίσιες Τ-bone με μανιτάρια
Χοιρινές μπριζόλες: Όλες οι τεχνικές για το τέλειο μαγείρεμά τους

Τα συνοδευτικά

Πατάτες

Χωρίς τηγανητές πατάτες -τις καλές, τις ορθόδοξες, στο τηγάνι- το κρεατάκι δεν κατεβαίνει! Αν έχετε φριτέζα, τότε μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα. Αλλιώς καλό είναι και το τηγάνι. Αν ψάχνετε πιο υγιεινές λύσεις, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα αέρος: δεν είναι σαν τις τηγανητές αλλά μοιάζουν αρκετά. Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και πατάτες φούρνου σαν τηγανητές. Και εδώ το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά αν δουλέψετε καλά τη συνταγή, μπορείτε να έχετε ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό.

Και μερικές συνταγές και συμβουλές:

Τραγανές τηγανητές πατάτες σαν αυτές που τρώμε απ’έξω; Δείτε πώς!
Οι τέλειες τηγανητές πατάτες: 6 πολύτιμες συμβουλές και 1 συνταγή
Οι τέλειες τηγανητές πατάτες
Πώς να κάνετε τα πιο τραγανά πατατάκια στη φριτέζα αέρος

Σαλάτες

Εδώ επιλέγετε τις σαλάτες της επιλογής σας. Μπορείτε είτε να κόψετε τα λαχανικά αλλά αν βαριέστε, υπάρχει και η επιλογή των έτοιμων κομμένων, που είναι πολύ πρακτική για την ημέρα.
Αν σας αρέσουν βέβαια τα χόρτα -και είστε εξοικειωμένοι με το πλύσιμο και το καθάρισμά τους- τότε θα μπορούσατε να συνοδεύσετε τα ψητά σας με χόρτα εποχής. Χρειάζονται λίγο βράσιμο και με λίγο -ή περισσότερο- ελαιόλαδο και λεμόνι γίνονται η τέλεια σαλάτα.

Πιτούλες- Ψωμί

Είναι καλύτερο να ψήσουμε μερικές πιτούλες για σουβλάκι, είτε τις κλασικές, τις μεγάλες, είτε τις μικρότερες. Αν έχετε BBQ γίνονται υπέροχες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ακόμα και με την απλή τοστιέρα ή και -καλύτερα- την ψηστιέρα.

Τι να πιείτε;

Δεν θα πούμε «όχι» στην μπίρα της παρέας ή και φυσικά σε ένα αναψυκτικό -που είναι και χωνευτικό- έπειτα από το φαγοπότι. Ωστόσο, αν θέλετε κάτι πιο advanced, χωρίς να πληρώσετε και πολύ ακριβά, τότε σας έχουμε μερικές προτάσεις για κρασιά -όχι μόνο κόκκινα- που ταιριάζουν τέλεια με τα κρεατικά μας.

Και αν ψάχνετε ιδέες για σάλτσες για τα κρεατικά σας, έχουμε να σας προτείνουμε 22 διαφορετικές συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα.