Ψάξτε στο ράφι με τα μπαχαρικά και βρείτε εκείνο το βαζάκι με το ανατολίτικο κίτρινο μπαχαρικό με τη γλυκιά γεύση. Βάλτε μια γενναία δόση σε ζεστό νερό μαζί με λίγο ξύσμα από πορτοκάλι, τζίντζερ και μέλι για να φτιάξετε ένα απολαυστικό ρόφημα από κουρκουμά. Τονωτικό και θρεπτικό, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Το θαυματουργό μπαχαρικό

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα αποτελεί βασικό υλικό στην ασιατική κουζίνα ενώ η Ινδική παραδοσιακή ιατρική το έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες χρόνια πριν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, το γνωστό αυτό φυτό της Νότιας Ασίας βοηθά ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας, αφού έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους κ.ά.

Από την άλλη, στη μαγειρική ο κουρκουμάς δίνει ιδιαίτερα γευστική ένταση σε πολλά αλμυρά και γλυκά πιάτα της ασιατικής -και όχι μόνο- κουζίνας αποτελώντας μάλιστα ένα από τα βασικά συστατικά του γνωστού και σε πολλούς αγαπημένο γλυκοπικάντικου μείγματος μπαχαρικών, του κάρι. Ακόμη, μπορεί να γίνει ένα ζεστό, γευστικό και τονωτικό ρόφημα με νερό ή γάλα, το γνωστό «χρυσό γάλα». Η γεύση του κουρκουμά συνδυάζεται μοναδικά με το τζίντζερ, την κανέλα, το κάρδαμο και διάφορα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι. Έτσι, με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, μπορούμε να έχουμε τα οφέλη του κουρκουμά στο ποτήρι μας με τον πιο εύκολο και απολαυστικό τρόπο.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή για ζεστό ρόφημα κουρκουμά:

Ζεστό ρόφημα κουρκουμά
Για 2 άτομα

Υλικά
3 γεμάτες κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. σούπας τζίντζερ, φρεσκοτριμμένο
1 μικρό πορτοκάλι, ξύσμα
μέλι ή σιρόπι αγαύης και φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα

Διαδικασία
Βράζουμε 500 ml νερό στο βραστήρα. Βάζουμε τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια τσαγιέρα ή κανάτα. Ρίχνουμε μέσα το βραστό νερό και αφήνουμε για περίπου 5′.

Σουρώνουμε με ένα φίλτρο ή σουρωτήρι τσαγιού σε δύο κούπες, προσθέτουμε μια φέτα λεμονιού και αν θέλουμε το ρόφημά μας γλυκό, βάζουμε μέλι ή σιρόπι αγαύης.