Όσοι αναζητούν ένα υπέροχα ψημένο φιλέτο σολομού, μοσχομυρωδάτο, ζουμερό μέσα και τραγανό απέξω, δε χρειάζεται να κάνουν πολλά. Αρκεί να διαθέσουν μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο τους και η φριτέζα αέρος θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Προτείνουμε μια πεντανόστιμη συνταγή για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, της υγιεινής διατροφής αλλά για και εκείνους που θέλουν ένα γρήγορο, νόστιμο και θρεπτικό γεύμα σε καθημερινή βάση χωρίς κόπο.

Γιατί να μαγειρέψουμε τον σολομό στη φριτέζα αέρος

Η απάντηση είναι απλή και συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της μοναδικής αυτής συσκευής. Πρώτα απ’ όλα το ψάρι μας αλλά και κάθε άλλο φαγητό, μαγειρεύεται σε ελάχιστη ώρα εξοικονομώντας μας χρόνο και χρήμα. Ακόμη, αποτελεί μια απόλυτα υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα αφού χρησιμοποιούμε μόνο ελάχιστη ποσότητα λαδιού και μάλιστα με εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα καλομαγειρεμένο φιλέτο σολομού στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Ιδέες για νόστιμα συνοδευτικά

Ο σολομός συνδυάζεται φανταστικά με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή με μια χωριάτικη με φρεσκοτριμμένη ρίγανη για όσους προτιμούν τις μεσογειακές γεύσεις. Μια εξίσου νόστιμη επιλογή είναι τα ψητά λαχανικά, όπως τα κολοκυθάκια, τα καρότα και οι πιπεριές Φλωρίνης που μπορούμε να αρωματίσουμε με μπαχαρικά ή με dressing από λεμόνι και μουστάρδα. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τις πιο comfort και πάντα αγαπημένες επιλογές, όπως μια μερίδα από τραγανές και καλοψημένες πατάτες, πικάντικο ρύζι ή ακόμα και πλιγούρι με αγγουράκι και μυρωδικά. Οι επιλογές αυτές όχι μόνο ταιριάζουν γευστικά με το σολομό αλλά δημιουργούν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα με λίγες θερμίδες και με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Μάλιστα πολλά από αυτά μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μαζί με τον σολομό στη φριτέζα αέρος. Αν θέλετε να πάρετε κάποιες ιδέες, προτείνουμε τα τραγανά φασολάκια ή τα κολοκυθάκια  στη φριτέζα αέρος για να ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα το συνοδευτικό σας.

Tips πριν το μαγείρεμα

Πριν ψήσουμε τα φιλέτα μας και για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως στο τελικό αποτέλεσμα, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε φροντίσει για τα παρακάτω:

  • Τα φιλέτα μας χρειάζεται να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο βαθμό.
  • Ίσως χρειαστεί να τα μαγειρέψουμε σε δόσεις, εάν δε χωράνε όλα στη φριτέζα αέρος ή εάν το πάχος τους είναι αρκετά μεγάλο.
  • Αφήνουμε χώρο μεταξύ τους ώστε η υγρασία του κάθε φιλέτου να μην επηρεάσει την ποιότητα ψησίματος.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Ψητό φιλέτο σολομού στης φριτέζα αέρος
10 λεπτά | Εύκολο | Για 2 άτομα

Υλικά
8 φιλέτα (περ. 170 γρ. το καθένα)
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
αλάτι & πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 200° C. Αλείφουμε κάθε φιλέτο με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα μπαχαρικά μαζί με το λάδι πάνω στα φιλέτα είτε με τα χέρια μας είτε χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Βάζουμε τα φιλέτα στη φριτέζα αέρος (όσα χωράνε κάθε φορά) και ψήνουμε για 7-9′ ανάλογα με το πάχος του σολομού. Έχουμε στον νου μας ότι ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να διαφέρει σε κάθε φριτέζα αέρος. Για αυτό μπορούμε πολύ εύκολα να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το ψάρι μας χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και αν χρειαστεί να συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1-2′  ακόμη ή για όσο χρειαστεί.

Αποθήκευση: Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον ψημένο σολομό στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο έως και 3 ημέρες.