Η αντίστροφη μέτρηση για να ξεχυθούμε στα χωριά και στα λιβάδια ετοιμάζοντας τη θράκα που θα ξεροψήσει την πετσούλα από το Πασχαλινό μας αρνί έχει ήδη ξεκινήσει. Πριν όμως οι σούβλες πάρουν φωτιά και λίγο πριν μπούμε στη νηστεία της Σαρακοστής, έχουμε μία ακόμα αφορμή για να γιορτάσουμε την ωδή στην αθάνατη ελληνική κρεατοφαγία και στον δεξιοτέχνη ψήστη.

Με διάθεση φεστιβαλική και σε καρναβαλική χρονική ζώνη θα τιμήσουμε και φέτος, λοιπόν, τις νοστιμιές της ελληνικής υπαίθρου, εντός και εκτός πόλης, «μπολιάζοντας» τον ουρανό με το μεθυστικό νέφος της τσίκνας που για ώρες θα μονοπωλεί την όσφρησή μας. Ωστόσο, λίγο πριν αναβιώσουμε ξανά το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, ένα μόνο θέμα πρέπει να μας απασχολεί. Και αυτό, σίγουρα, δεν είναι οι θερμίδες ή η υγιεινή διατροφή. Είναι, φυσικά, το πού θα ψωνίσουμε τους πιο εμπνευσμένους και περιποιημένους κρεατομεζέδες της αγοράς οι οποίοι θα κάνουν τα κάρβουνά μας να τσιτσιρίζουν από τα ζουμιά τους, και εμάς να λιώνουμε από λαχτάρα. Ιδού οι καλύτερες προτάσεις στην αθηναϊκή κρεατοφιλική πιάτσα:

Κοκορέτσι ή κοντοσούβλι από το A Farm
Τι καλύτερο από το να αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά σιγά στην κρεατοφαγική φιέστα της Κυριακής του Πάσχα με μερακλίδικες νοστιμιές της σούβλας; Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την… πρόβα τζενεράλε για το Πάσχα! Η παράδοση απαιτεί πέρα από αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι και η Α Farm, ευτυχώς δεν της πάει κόντρα. Τι μας προτείνει; Κοντοσούβλι χοιρινό, πρόβατο ή κοτόπουλο, ανάλογα με τα γούστα και τις ορέξεις, και φυσικά το αξεπέραστο και άχαστο ελληνικό κοκορέτσι του, που αν πέσει και σε μάστορα ψήστη, θα μας κάνει να ξεχάσουμε δίαιτα, τριγλυκερίδια και χοληστερίνη.
Γούναρη 196 & Ιλίου, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9646765

Rib eye steak από το Son Of A Butcher
Από την Ελασσόνα με αγάπη! Και με φροντίδα και με έξτρα νοστιμιά. Ο Ηλίας Αβασκαντήρας και το Son of A Butcher μας δίνουν την πιο εκλεκτική εκδοχή της μοσχαρίσιας μπριζόλας σε μια από τις πιο περιζήτητες κοπές του μοσχαρίσιου κρέατος: Rib eye steak (από μοσχίδες, μικρά θηλυκά μοσχάρια) και μάλιστα με βότανα της ελληνικής υπαίθρου και ελαιόλαδο. Στο γκριλ, στη σχάρα, στα κάρβουνα ή ακόμα και σε μαντεμένιο τηγάνι, ανάλογα με τα κέφια, την παρέα και τα μέσα που θα έχετε στη διάθεσή σας όταν μαζευτείτε για το τσίκνισμα.
Ευτυχίας 28, Ηράκλειο, τηλ. 210 2810876

Beef ribs sirloin steaks από το Βιολογικό Κρεοπωλείο
Τσικνοπέμπτη χωρίς BBQ δεν νοείται. Και αυτή ακριβώς την αρχή φαίνεται πως τηρεί με επαγγελματική ευλάβεια, κάθε χρόνο, το Βιολογικό κρεοπωλείο στο Γέρακα. Έτσι και φέτος, μάς προτείνει Beef ribs sirloin steaks (μοσχαρίσιες μπριζόλες) που συνδυάζονται καταπληκτικά με ψητά λαχανικά, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες αλλά και με πράσινες σαλάτες εποχής (για να «τρέφουμε» και να μη παραγκωνίζουμε και το veggie κομμάτι του παμφάγου εαυτού μας). Αν και η ημέρα απαιτεί BBQ, οι μπριζόλες, γίνονται εξίσου επιτυχημένες και στη γάστρα, όμως έτσι, γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ότι αποχαιρετάμε μια και καλή, τη χαρά της τσικνίσματος.
Λασιθίου 29, Γέρακας, τηλ. 210 6654260

Καλαμάκια μόσχου και προβατίνας από το Κρεοπωλείο Μπαλτάς
Καλαμάκια και τσίκνα πηγαίνουν παρέα. Όμως και εδώ, η κατάλληλη επιλογή κρέατος είναι αυτή που θα κάνει εν τέλει τη διαφορά. Κοντοσούβλι-καλαμάκι προβατίνας μαριναρισμένο μερακλίδικα και ενισχυμένο με κρεμμύδι και πολύχρωμες πιπεριές ή καλαμάκι μόσχου (νεαρού ζώου) μαριναρισμένο με ροζ γλυκά πιπέρια, συνοδεία λιαστής ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης. Όλα αυτά, δια χειρός Παναγιώτη Μπαλτά που ξέρει να δίνει στις Τσικνοπέμπτες μας, γεύση, όσο λίγοι.
Δρυόπων 43 Και Καλλισθένους 92, Πλατεία Μερκούρη, Αθήνα, τηλ. 211 0048371

Μπριζόλες Μοσχαρίσιες από τον Μπούμπα
Δύσκολα αρθρώνουμε τη λέξη τσίκνα, χωρίς αυτομάτως -και ακολουθώντας ένα σχεδόν στερεοτυπικό μοτίβο- το μυαλό μας να πηγαίνει στην μπριζόλα. Μπριζόλα, λοιπόν, Tomahawk μοσχίδας, Τ-Bone ωρίμανσης 120 ημερών, rib eye και flank steak για να χορτάσει πρώτα το μάτι μας και για να μας ευγνωμονεί μετέπειτα γι’ αυτές τις επιλογές, ο ουρανίσκος μας. Αν μάλιστα είμαστε και κάτοικοι των βορείων προαστίων, ακόμα καλύτερα, αφού στο κρεοπωλείο Μπούμπας θα βρούμε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα, για να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη όπως της -και μας- αξίζει!
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, Στρατηγού Δαγκλή & Γορτυνίας, Κηφισιά, τηλ. 210 6133019

Μπιφτέκι προβάτου από το Deka Meat House
Είτε μαζευτούμε για τσιπουροκατάσταση είτε για μπύρες και κρασιά, ένας μεζές, ειδικά τώρα που έρχεται Τσικνοπέμπτη, παραμένει άχαστος: ζουμερά και πεντανόστιμα μπιφτέκια από 100% πρόβειο κρέας γεμιστά με φέτα -για την αλμυρή τσαχπινιά του πράγματος- που σιγοψήνονται στη θράκα και ευωδιάζουν την παρέα με την τσίκνα τους. Μα πρώτα, πεταγόμαστε μέχρι τη Βάρη και το Deka Meat House για να τα αγοράσουμε και γρήγορα επιστροφή στη βάση μας, για να ρίξουμε και τις σπιτικές πατατούλες μας στο τηγάνι.
Λεωφόρος Αναγυρούντος 22, Βάρη, τηλ.210 9654610

Tomahawk Wagyu, Tagliata ή παϊδάκια από το La Meat Maison
Για εμάς που η Τσικνοπέμπτη είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις κοπές κρεάτων και μας βάζει κάθε χρόνο σε τροχιά σκέψης, τί να διαλέξουμε ώστε να απολαύσουμε το κρέας στα καλύτερά του – και στα πιο πληθωρικά του- οι προτάσεις του La Meat Maison, ευτυχώς μας βοηθούν να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα: Tomahawk Wagyu που μπορεί να μας αναδείξει σε βασιλιάδες του ψησίματος, Flat Iron Black Angus (Tagliata), με ζουμερή τρυφερότητα και υφή που λιώνει στο στόμα (κομμένο σε λεπτές φέτες για εύκολο ψήσιμο στη σχάρα) ή αρνίσια παϊδάκια, ωδή στην ελληνική βουκολική παράδοση!
Αγία Σοφίας 55 & Αρτάκης 88, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9320211, Χαριλάου Τρικούπη 92 & Αλαμάνας 1, Κηφισιά, τηλ. 210 8087372

Λουκάνικα από το Κρεοπωλείο Ο Γιάννης
Αν φέτος ξεχάσουμε να προσθέσουμε στο μενού της Τσικνοπέμπτης και μερικά λουκάνικα, το λες και ιεροσυλία. Θα είναι σαν κάτι να λείπει από το τραπέζι μας. Γι’ αυτό και μια βόλτα μέχρι τα Εξάρχεια και το κρεοπωλείο του Γιάννη επιβάλλεται για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εξοπλιστεί πλήρως και με τα απαραίτητα: Με νωπά λουκάνικα από φρέσκο χοντροκομμένο κρέας (χοιρινά, μοσχαρίσια, χοιρινά ανάμεικτα με πρόβατο, αγριογούρουνου), ζυμωμένα με μυρωδικά και βότανα, πασπαλισμένα με αλάτι και πιπέρι και με την αναγκαία, σπιρτόζικη προσθήκη του κόκκινου κρασιού. Και το καλύτερο απ’ όλα; Ψήνονται εύκολα και γρήγορα σε όλες τις εστίες (βεβαίως βεβαίως και στα κάρβουνα) και φέρνουν την παρέα σε τσακίρ κέφι!
Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210 3842270

Porterhouse και Skirt steaks από το Κρεοπωλείο Λίτσας
Πολλοί λένε ότι η σωστή μαρινάδα μπορεί να απογειώσει γευστικά και αρωματικά το κρέας κάνοντάς το βαθιά νόστιμο, ζουμερό και μαλακό. Και δεν έχουν άδικο. Σε αυτούς τους οπαδούς της μαρινάδας ανήκουμε και εμείς που και φέτος θα αναζητήσουμε τις Porterhouse μοσχαρίσιες μπριζόλες του κρεοπωλείου Λίτσα στη Φιλοθέη, μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο με σπασμένα πιπέρια και βότανα. Ότι πρέπει για τη σχάρα ή το σχαροτήγανο. Εναλλακτικά και στην ίδια πάντα φιλοσοφία οι Skirt steaks (τρυφερό διάφραγμα μοσχίδας) με επάλειψη φρέσκου αρωματικού βουτύρου Chimichurri. Προαιρετικά μπουστάρουμε το πιάτο μας και με ψητά λαχανικά, π.χ. σπαράγγια ή μανιτάρια που ταιριάζουν καταπληκτικά.
Λεωφόρος Καποδιστρίου 64, Φιλοθέη, τηλ. 210 6811000

Κοντοσούβλι και σουβλάκια από το Κρεοπωλείο Καφρίτσα
Πέμπτης γενιάς κρεοπωλών το παραδοσιακό κρεοπωλείο της οικογένειας Καφρίτσα, στους πρόποδες του βουνού της Πεντέλης, ξέρει να γιορτάζει καλά την Τσικνοπέμπτη. Εκτός του ότι ξεκινά να ψήνει από νωρίς έξω από το μαγαζί κερνώντας λιχουδιές πελάτες και περαστικούς -«σπάζοντάς» τους, πρώτα τα ρουθούνια- φέρνει στη σχάρα ή στη σούβλα μας, πολλά και ενδιαφέροντα καλούδια: Κοντοσούβλι κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια, τρυφερά σουβλάκια προβατίνας με κρεμμύδια σε ελαφριά μαρινάτα ελληνικών βοτάνων και χοιρινά καλαμάκια μαριναρισμένα σε γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης. Κοινώς θα γίνει, της Τσικνοπέμπτης!
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Νέα Πεντέλη, τηλ. 210 8047783