Η σοφία της φύσης έχει δημιουργήσει το τέλειο σνακ, το μήλο. Είναι το ιδανικό γρήγορο γεύμα για την πείνα στη δουλειά, για το διάλειμμα στο σχολείο, για ανάκτηση της χαμένης ενέργειας στο γυμναστήριο, ακόμα και για την απογευματινή κρέμα του μωρού. Κυκλοφορεί δε, σε πολλές αποχρώσεις, γεύσεις και μεγέθη για να καλύπτει όλα τα γούστα. Πολύχρωμα, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, τραγανά, ξινά, γλυκά, μεγάλα, μικρά, κάπου εκεί έξω στην ύπαιθρο, στους πάγκους της λαϊκής αγοράς, στα πανέρια των μανάβικων, στις αυλές των σπιτιών, υπάρχει ένα μήλο για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Όλα για κάποιο μήλο γίνονται

Η λαχτάρα για το πρώτο δάγκωμα του μήλου, οδήγησε την Εύα στο προπατορικό αμάρτημα και άλλαξε ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας. Τρεις θεές διεκδικούσαν το χρυσό μήλο της Έριδος. Ένα μήλο έπεσε κάθετα κάτω από τη μηλιά, στο κεφάλι του Νεύτωνα. Ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί η θεωρία της βαρύτητας που άλλαξε την αντίληψή μας για το σύμπαν. Ένα μήλο στο «Αλφαβητάριον» δίδαξε στην Έλλη, τη Λόλα και την Άννα πώς να γράφουν το γράμμα «μ». Ένα αλλιώτικο μήλο έφερε την καινοτομία στην πληροφορική και ένα μήλο την ημέρα παραμερίζει ακόμα και τον γιατρό.

Ένα μήλο, μα ποιο μήλο

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 7.500 διαφορετικές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο. Ένας αριθμός που διαμορφώνεται με βάση την γεωγραφική ένδειξη, το μικροκλίμα και τις τοπικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπολογίζεται πώς καλλιεργούνται τουλάχιστον 2.500 διαφορετικές ποικιλίες, σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου. Στην Ελλάδα, οι δημοφιλέστερες ποικιλίες είναι οι: Gala, Delicious ή ντελίτσια, Starking Delicious, Golden Delicious, Golden Pink, Fuji, Ρενέδες, Jona Gold, Granny Smith, Starkrimson, Redchief, Jesey Mac και λιγότερο τα αχλαδόμηλα Nashi.

Μήλα με τη βούλα

Ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου σημειώνει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα με δύο ποικιλίες να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Πρόκειται για τα «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» και το «Φιρίκι Πηλίου». Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας έχει κατοχυρώσει το μήλο «Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως» ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Καταχωρημένα ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) είναι μόνο τα «Μήλα Καστοριάς». Ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για καταχώρηση από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, όπου καλλιεργείται περίπου το 20% της ελληνικής παραγωγής μήλων.

Μίλα μου για μήλα

Μπορεί ένα μήλο την ημέρα να μην κρατάει τον γιατρό εντελώς μακριά, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον 10 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση παθήσεων όπως είναι οι φλεγμονές και ο διαβήτης.
  • Προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τους, καταπολεμάει τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύει τη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι η άνοια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ. Τα μήλα περιέχουν τη φλαβονόλη κερσετίνη, μια ουσία που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τον εκφυλισμό.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σε μια Φιλανδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση μήλου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Καταπολεμούν τον καρκίνο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες, βοηθάει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παγκρέατος έως και 23%. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell ανακάλυψαν ότι η φλούδα του μήλου περιέχει ενώσεις που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ και το στήθος.

  • Ρυθμίζουν τον διαβήτη. Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαντ έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μειωθεί σημαντικά τρώγοντας ορισμένα φρούτα όπως τα μήλα, τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα, σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερης από μία μερίδα την εβδομάδα.
  • H υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και να αποτρέψει δυσάρεστες περιπτώσεις όπως το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, την δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).
  • Περιέχουν πηκτίνη η οποία μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη εμποδίζοντάς τη να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.
  • Τα ελληνικά μήλα είναι ξακουστά για την ποιότητά τους. Έχουν υπέροχη γεύση είτε φρέσκα είτε σε σάλτσες, μηλόπιτες, στρούντελ, και άλλες μαγειρικές.
  • Οι παραγωγοί δημιουργούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα με έξυπνους γευστικούς συνδυασμούς και ιδέες που συμπληρώνουν ή αναβαθμίζουν τα καθημερινά γεύματα.

10 Ελληνικά προϊόντα που ξεχωρίσαμε

Χυμός από μήλα Σερρών
Αυτός ο χυμός μήλου συστήνεται ως ένα «κοκτέιλ» βιταμινών, μετάλλων, οργανικών οξέων και ενζύμων. Έχει πλούσια γεύση και αρώματα φρέσκου μήλου και πίνεται δροσερός, κατευθείαν από το μπουκάλι. Παρασκευάζεται με χειροποίητο τρόπο από την οικογενειακή επιχείρηση «Σερραία» που έχει έδρα στην περιοχή Χριστός των Σερρών. Πρόκειται για 100% φυσικό χυμό, συσκευασμένο σε γυάλινο μπουκάλι και περιέχει 2.5 στημένα μήλα καλλιεργημένα στην περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το https://serraia.gr/.

Τσιπς από μήλα Πηλίου, με κανέλα Κεϋλάνης
Τα κόκκινα μήλα ποικιλίας Starking Delicious του Πηλίου, συλλέγονται, αποξηραίνονται, αρωματίζονται με κανέλα Κεϋλάνης και μετατρέπονται σε τραγανά και λαχταριστά chips. Παρασκευάζονται χειροποίητα και είναι 100% φυσικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πλούσια γεύση και είναι κατάλληλα για χορτοφαγική διατροφή. Παράγονται στo εργαστήριο Pelian Lab που εδρεύει στον Βόλο και κυκλοφορούν σε 3 ακόμα γεύσεις: σκέτα κόκκινα μήλα, κίτρινα και πράσινα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.facebook.com/applechipspelian.

Γέμιση μηλόπιτας με μήλα από την Καστοριά
Μια έξυπνη λύση για όσους αγαπούν τις μηλόπιτες, έρχεται από το Μαυροχώρι της Καστοριάς. Πρόκειται για λεπτά φιλέτα μήλου που δένουν μέσα σε χυμό μήλου και διατηρούνται παστεριωμένα μέσα σε γυάλινο βάζο των 625γρ, απαλλαγμένα από ζάχαρη και συντηρητικά. Είναι έτοιμα για να προστεθούν σε ζύμη για κέικ ή σε γλυκό ψυγείου, όμως ταιριάζουν πολύ και με γιαούρτι, κρέμα βανίλια ή παγωτό, ενώ το σιρόπι που πιθανόν περισσεύει, μπορεί να καταναλωθεί ως δροσερό αναψυκτικό με πάγο ή ακόμα και με αλκοόλ. Δημιουργός είναι η Άννα Άτσου, μια δυναμική γυναίκα που άφησε την πολύβουη Αθήνα, για να ζήσει σε ένα ποιοτικότερο περιβάλλον μαζί με την οικογένειά της. Τα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά με καρπούς από τους οικογενειακούς μηλεώνες και μεταποιούνται απευθείας στην οικοτεχνία με το πιο παράξενο όνομα. Λέγεται «Θέλω μήλο τώρα» και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://thelomilotora.gr/.

Μαρμελάδα με μήλο και τρούφα από την Ημαθία
Η οικοτεχνία Agkathas Farm, με έδρα στην Αγκαθιά της Ημαθίας, δημιουργεί τολμηρές γεύσεις με τους καρπούς που καλλιεργούνται στα ιδιόκτητα κτήματα. Με τα δικά τους μήλα και τα ροδάκινα παράγουν μαρμελάδες, chutneys και φρουτένια αλείμματα με σπόρους τσία, κάνναβη, τρούφα και άλλα ιδιαίτερα συστατικά. Η μαρμελάδα μήλο είναι δεμένη με σταφυλοχυμό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, έχει γλυκόξινη γεύση και ισορροπημένα αρώματα από τρουφέλαιο της Βέροιας. Ταιριάζει πολύ σε μπρουσκέτες, συνδυάζεται με ψητά λαχανικά, κίτρινα τυριά και ορεκτικά με βάση από προζυμένιο ψωμί. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο https://www.facebook.com/AgkathasFarm/.

Ξίδι από μήλα του Ολύμπου
Το βιολογικό Μηλόξιδο Ολύμπου ξεχωρίζει για την καθαρή γεύση αληθινού φρούτου και την υψηλή ποιότητα. Παράγεται από μήλα επιλεγμένων ποικιλιών με παραδοσιακές τεχνικές και τη φυσική διαδικασία της ζύμωσης. Έχει πολλές βιταμίνες, αντισηπτικές ιδιότητες, ενισχύει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενυδατώνει τα κύτταρα και βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το Μηλόξιδο Ολύμπου δεν είναι παστεριωμένο και παράγεται δίπλα στον τόπο που καλλιεργούνται τα μήλα, με παραδοσιακές διαδικασίες. Δημιουργός είναι η εταιρία Διοδώρα και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://miloxido.gr/.

Γλυκό κουταλιού μήλο με καρπούς από την Όσσα
Το γλυκό του κουταλιού μήλο φτιάχνεται με φρούτα που παράγονται σε ημιορεινή περιοχή στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Όσσας και φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητά τους. Έχει καθαρή γεύση φρέσκου μήλου και ταιριάζει ιδανικά με το ελληνικό καφέ ή, σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, σε πράσινες σαλάτες. Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή συνταγή που τα θέλει κομμένα σε στρογγυλές μπουκιές, είναι δεμένο με ζάχαρη, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και βανίλια και συντηρείται με χυμό από λεμόνι. Δημιουργός είναι η οικογενειακή επιχείρηση Treasure Farm Thessaly και θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://treasurefarm.gr/.

Άλειμμα μελιού με καρότο, μήλο και πορτοκάλι από την Ξάνθη
Η μελισσοκομική οικοτεχνία Μελίγευσις έχει έδρα στην περιοχή Κομνηνά της Ξάνθης. Παράγουν ανώτερης ποιότητας προϊόντα μέλισσας, παστέλι και αλείμματα που συνδυάζουν το εκλεκτό μέλι με φρούτα και λαχανικά. Το άλειμμα μελιού με μήλο είναι ιδανικό για το πρωινό, ενώ το άλειμμα μελιού με καρότο, μήλο και πορτοκάλι έχει ξεχωριστή γεύση που ταιριάζει πολύ με τυριά, σαγανάκι και ως ντρεσινγκ για πράσινες σαλάτες. Το κτήμα είναι επισκέψιμο και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://openfarm.gr/farms/meligeysis/.

Μοναστηριακό Τσάι με Μήλο & Κανέλα από την Ι.Μ. Αναλήψεως Πρώτης Σερρών
Αυτό το τσάι με μήλο και κανέλα είναι ένα αυθεντικό, χειροποίητο, μοναστηριακό προϊόν με φυσικά βότανα και καρπούς της φύσης. Αποτελείται από ένα μείγμα μαύρου τσαγιού μαζί με αποξηραμένα φρούτα, βότανα και διάφορα εσπεριδοειδή. Συμβάλλει στη χαλάρωση και ηρεμία του οργανισμού για όλες τις ώρες της ημέρας. Όπως μαρτυράει ο τίτλος του, παράγεται από την Ιερά Μονή Αναλήψεως της Πρώτης Σερρών και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://taxiarxes-monastiriaka.gr/.

Μπάρα με μήλο και κανέλα
Η κλασσική και αγαπημένη γεύση των μικρών και μεγάλων παιδιών, στην πιο αυθεντική και υγιεινή εκδοχή της. Η ωμή μπάρα ενέργειας με μήλο και κανέλα που παρασκευάζεται από την εταιρία NUTREE και αποτελείται από 100% ελληνικά μήλα, που έχουν αποξηραθεί με φυσική μέθοδο έτσι ώστε να αποδίδουν το μέγιστο των βιταμινών και ωφέλιμων ιδιοτήτων τους. Περιέχει χουρμάδες, αμύγδαλα, αποξηραμένα μήλα, καρύδια, φυσικό εκχύλισμα μήλου, κανέλα, γαρύφαλλο, φυτική ίνα βρώμης και είναι ιδανική για το σχολείο ή το γραφείο. Αναζητήστε περισσότερα στο https://www.nutree.gr/.

Φιορίνι με γέμιση Μήλο και Σταφίδες
Αυτά τα λαχταριστά ολοστρόγγυλα πτι-φουρ είναι μαλακά και πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα. Στο δάγκωμα αποκαλύπτεται η πλούσια γέμιση από γλυκό άλειμμα μήλου που έχει δεθεί με σταφίδες. Παρασκευάζονται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης από την Biscotti Tsoungari μια εταιρία με μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στα χειροποίητα μπισκότα, βουτήματα, κουλουράκια και άλλα νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.biscotti-tsoungari.com/.