Ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής αύριο και γι αυτό εμείς προετοιμαζόμαστε να… τιμήσουμε την παράδοση με συνταγές τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, υποτίθεται ότι σήμερα, της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ η εβδομάδα που ακολουθεί είναι αφιερωμένη στα γαλακτοκομικά προïόντα. Έτσι ξεκινά σταδιακά η πορεία μας προς τη νηστεία.

Γι’ αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε μια σειρά από συνταγές με γαλακτοκομικά προιόντα, χωρίς καθόλου κρέας, ιδανικές για αυτήν την εβδομάδα που ξεκινά αύριο.

Μακαρόνια με τυρί σε διάφορες εκδοχές

Τα απλά μακαρόνια με τυρί είναι το κατ΄εξοχήν εύκολο πιάτο που μπορούμε να φτιάξουμε για αυτήν την εβδομάδα. Από την πιο απλή τους εκδοχή (μακαρόνια πασπαλισμένα απλώς με τυρί, μέχρι το mac n cheese, τη μακαρονόπιτα ή το cacio e pepe, οι συνταγές είναι πολλές και εύκολες):

Cacio e pepe: H εύκολη και νόστιμη μακαρονάδα με τα 2 υλικά
Πρόκειται για ένα απλό ιταλικό πιάτο που η νοστιμιά του στηρίζεται ακριβώς σε αυτό: στην απλότητά του. Αποδεικνύει πώς με δυο υλικά μπορούμε να ετοιμάσουμε σε χρόνο dt την τέλεια μακαρονάδα! Cacio e pepe, δηλαδή πιπέρι και τυρί: αυτά είναι τα δυο… όπλα της επιτυχίας του συγκεκριμένου φαγητού. Το Cacio παραπέμπει στο pecorino romano, το τυρί που πρωταγωνιστεί στο πιάτο ενώ το pepe στο μαύρο πιπέρι.

Κοχύλια με σάλτσα από ελληνικά τυριά
Ζυμαρικά και λιωμένα τυριά, ο τέλειος συνδυασμός για ένα comfort φαγητό. Η σάλτσα από ελληνικά τυριά όπως το βουτυράτο μανούρι θα μιλήσει στην καρδιά μας.

Μακαρονόπιτα στο τηγάνι με φέτα
Είναι ουσιαστικά μια αφράτη ομελέτα με μακαρόνια που περισσεύουν και τυριά. Το μυστικό της επιτυχίας; Η σωστή θερμοκρασία του τηγανιού.

Πίτες, με ή χωρίς φύλλο

 

Μακαρονόπιτα με 3 τυριά

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας προτείνει έναν εντυπωσιακό και χορταστικό τρόπο για να απολαύσουμε μακαρόνια με διάφορα τυριά, ωραία ιδέα για ένα φιλικό κάλεσμα στο σπίτι.

Mac’n’cheese

Μια εύκολη συνταγή που γίνεται στο πι και φι. Η προσθήκη της πάπρικας απογειώνει ακόμη περισσότερο τη γεύση της.

Πίτες με ή χωρίς φύλλο

Η εύκολη τυρόπιτα με 4 τυριά
Πεντανόστιμη και εύκολη τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική και για πρωινό.

Τυρόπιτα με φέτα και αρωματικά
Η τυρόπιτα όπου πρωταγωνιστής θα είναι μια ρωμαλέα φέτα, λόγω της έντασης της γεύσης της, έχει ανάγκη από συμπληρωματικά υλικά που θα εξισορροπήσουν την αυθάδειά της, με γλύκα, και αρώματα.

Η πίτα της Τυρινής χωρίς φύλλο
Με αρκετά τυριά και μυρωδικά, αυτή η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Στριφτή τυρόπιτα
Καλοψημένο χρυσαφένιο φύλλο και νόστιμη τυρένια γέμιση με γλυκιά νότα το θυμαρίσιο μέλι που ταιριάζει πολύ με τυριά όπως το μανούρι. Δοκιμάστε αυτή την τυρόπιτα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ!

Αν θέλετε και άλλες συνταγές για σπιτική τυρόπιτα, τότε μπορείτε να δείτε 15 συνταγές που έχουμε συγκεντρώσει από το αρχείο μας.

Αλμυρή γαλατόπιτα
Η Ερασμία Μπαλάσκα φτιάχνει μια γαλατόπιτα διαφορετική από τις άλλες, που δεν είναι γλυκιά, αλλά αλμυρή. Ιδανική πρόταση για πρώτο πιάτο, αλλά και για κυρίως.

Άλλες ιδέες

 

 

Kαι μια πίτσα cacio e pepe
H πίτσα που γίνεται με τα 2 πιο απλά υλικά: τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, είναι ό,τι πρέπει για να τιμήσουμε το έθιμα και

 

Baby πατάτες με τυρί Brie και τουρσιά
Ένας πολύ ξεχωριστός και εύκολος τρόπος να απολαύσουμε τις baby πατάτες. Ωραία ιδέα για συνοδευτικό ενός κρέατος.

Και μερικές γλυκές συνταγές

Η πιο απλή γλυκιά συνταγή για να τηρήσετε το έθιμο είναι ένα εύκολο ρυζόγαλο, απλό αλλά αγαπημένο. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε τη δικαιολογία να φτιάξετε μια γαλατόπιτα ή ένα γαλακτομπούρεκο, λόγω των ημερών!

Σας δίνουμε παρακάτω κάποιες συνταγές για να εμπνευστείτε:

Ρυζόγαλο
Κλασική κι αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων και μια εύκολη λύση όταν θέλετε ένα σπιτικό γλυκάκι στα γρήγορα.

Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο
Η παραδοσακή γαλατόπιτα με απαλή κρέμα και τραγανό φύλλο που αγαπά πολύ -μα πάρα πολύ- ο ελληνικός καφές.

H γαλατόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει ένα από τα αγαπημένα του γλυκά ταψιού στην κλασική εκδοχή του.

Μπουγάτσα
Ένα αγαπημένο σφολιατοειδές γλύκισμα που μπορούμε να φτιάξουμε σπίτι μας! Το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και φροντίζουμε να μη φάμε όλο το ταψί!

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα και άρωμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Το κλασικό γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα και σουμάδα και άρωμα λεμονιού.