Όσο ζεσταίνει ο καιρός, τόσο αναζητούμε ελαφριές γεύσεις, που να κάνουν ωραία συντροφιά στα ποτά του καλοκαιριού που είναι η παγωμένη μπίρα, το δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί, αλλά και το ουζάκι ή το τσίπουρο. Οι κεφτέδες, που είναι all time classic μεζές το καλοκαίρι έχουν άλλη χάρη, αφού έχουν για πρωταγωνιστές απόλυτα καλοκαιρινά υλικά όπως η ντομάτα, το κολοκύθι, η μελιτζάνα. Αρκετοί είναι κι εκείνοι που αγαπούν τους κεφτέδες από όσπρια, όπως τους ρεβιθοκεφτέδες, τους φαβοκεφτέδες, ενώ σε κάποια μέρη φτιάχνουν κεφτεδάκια και από ψάρι.

Για το τέλος, σας έχουμε και κάποιες πολύ ιδιαίτερες συνταγές όπως από καρπούζι ή από βλίτα, που πιστεύουμε ότι θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Διαλέξτε τα αγαπημένα σας υλικά, δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνουμε και συνδυάστε τα κεφτεδάκια με το ποτό που αγαπάτε περισσότερο.

Επειδή οι περισσότερες εκδοχές που έχουμε είναι τηγανητές μια συμβουλή είναι να τους βγάζετε από το τηγάνι πρώτα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι καρότου
Ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές (μαζί με τους ντοματοκεφτέδες και τους μελιτζανοκεφτέδες) ταιριάζει τέλεια με ένα καραφάκι ούζο ή τσίπουρο.

Αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες με δύο τυριά
Αγαπημένος μεζές, ιδανικός να συνοδεύσει τις στιγμές της καλής παρέας με τσιπουράκι ή ούζο.

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Παραδοσιακό έδεσμα της Σαντορίνης για μεζέ ή πρώτο πιάτο. Γίνεται με μικρά, άνυδρα ντοματάκια που αφθονούν στο νησί, πάντα ψιλοκομμένα και ποτέ τριμμένα, ανακατεμένα με μπόλικα κρεμμύδια και μυρωδικά.

Ντοματοκεφτέδες
Οι ντοµατοκεφτέδες ή αλλιώς ψευτοκεφτέδες, είναι οι παραδοσιακοί κεφτέδες της Σαντορίνης που γίνονται µε τα µικρά, σφιχτά και ώριµα, άνυδρα ντοµατάκια του νησιού µαζί µε µπόλικα αρωµατικά. Θα τους σερβίρετε για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο, χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισµένους µε καππαρόφυλλα.

Μελιτζανοκεφτέδες κοκκινιστοί με φέτα
Εμπνευσμένοι από την ελληνική κουζίνα και με επιρροές από την ανατολίτικη, οι μελιτζανοκεφτέδες είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο που στέκεται περίφημα ως ορεκτικό αλλά και ως ελαφρύ γεύμα.

Κεφτεδάκια μελιτζάνας
Ίσως και να είναι καλύτερα από τα κανονικά, καθώς το εποχικό λαχανικό τούς χαρίζει μοναδική γεύση. Αν δεν έχετε εύκαιρα όλα τα μυρωδικά, χρησιμοποιείστε αυτά που έχετε.

Μελιτζανοκεφτέδες
Τραγανοί και μυρωδάτοι, οι κεφτέδες είναι ένας άλλος τρόπος να εκμεταλλευτείς το νοστιμότερο λαχανικό της ελληνικής παράδοσης, σε μεζεδάκια, στο καθημερινό τραπέζι ή ακόμη και σε ένα νηστίσιμο σάντουιτς.

Πιταρούδια ροδίτικα
Οι ροδίτικοι ρεβιθοκεφτέδες, γνωστοί ως πιταρούδια είναι από τα πιο νόστιμα, νησιώτικα μεζεδάκια μας που συνοδεύουν εξαιρετικά κρασί, μπίρα και τσίπουρο.

Φαβοκεφτέδες
Ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια, η φάβα, όχι μόνο «παντρεύεται» με ντομάτα και κάππαρη αλλά προσφέρεται και σαν βασικό υλικό στους κεφτέδες που φέρουν το όνομά της και αρέσουν τόσο.

Ψαροκεφτέδες με χούμους και αρωματικές πιτούλες
Οι ψαροκεφτέδες συναγωνίζονται με άνεση τους κεφτέδες από μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικά. Μπορεί βέβαια η προετοιμασία τους να μην είναι τόσο εύκολη, όμως σίγουρα αξίζει ο κόπος.

Γαυροκεφτέδες με ντομάτα
Ένας νοστιμότατος μεζές που θυμίζει τους καλοκαιρινούς κυκλαδίτικους ντοματοκεφτέδες.

Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα
Οι κεφτέδες είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες. Όταν φτιάχνονται με ψάρι, αν μαγειρευτούν με μαστοριά, κερδίζουν ακόμα και όσους τα ψάρια δεν είναι το πιο δυνατό τους κομμάτι στο τραπέζι…

Κεφτεδάκια λαχανικών
Κεφτεδάκια με λαχανικά που η νοστιμάδα τους δεν έχει κάτι να ζηλέψει από αυτά που φτιάχνονται με κρέας.

Μαλαθρόπιτες Χίου
Ο συνδυασμός μάραθου (ή μάλαθρο όπως λέγεται στη Χίο) και ταραμά καταλήγει σε έναν αρωματικό και πικάντικο μεζέ για τις καλοκαιρινές ουζοπαρέες.


Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή
Τα καλοκαιρινά βλίτα εκτός από εξαιρετικές σαλάτες γίνονται και νόστιμοι κεφτέδες. Τα κάνουμε λοιπόν κεφτέδες και σερβίρουμε δίπλα τους μια ωραία σκορδοχτυπητή.

Καρπουζοκεφτέδες
Eτοιμάζουμε λαχταριστούς κεφτέδες από καρπούζι και τους συνοδεύουμε με γιαούρτι ή τζατζίκι.

Κι αν σας αρέσουν και οι κλασικοί κεφτέδες με κιμά, δείτε εδώ ένα άλλο άρθρο μας.