Cupcakes με μοσχαρίσιο κιμά, γεμιστά ρολά με ξηρούς καρπούς και φρούτα, χοιρινά κότσια σε μαρινάδες, αλλά και πολλά ακόμα μπορείτε να βρείτε στις βιτρίνες των κρεοπωλείων για το τραπέζι. Εάν ο κουραμπιές και το μελομακάρονο θεωρούνται οι βασιλιάδες των εορταστικών κερασμάτων, το κρέας δικαιωματικά κερδίζει και αυτό ένα μερίδιο εξουσίας στο εορταστικό τραπέζι και μάλιστα παίζοντας εκ του ασφαλούς και σχεδόν μονοπωλιακά το παιχνίδι της οικιακής μαγειρικής φιέστας των ημερών. Τα μολύβια παίρνουν φωτιά πάνω από τις λίστες με τα ψώνια και οι κρεοπώλες ακονίζουν τα μαχαίρια και τη δημιουργική τους σκέψη, λίγο προτού σερβίρουν γενναιόδωρα στις βιτρίνες τους τις εμπνευσμένες τους παρασκευές. Γυρίσαμε 17 κρεοπωλεία για να βρούμε τι καλό ετοιμάζουν και να τι σας (μας) προτείνουν.

1. Cupcakes με μοσχαρίσιο κιμά – Κρεοπωλείο Μπούμπας
Αυτά που ξέρατε για τα cupcakes, ότι δηλαδή βγαίνουν μόνο σε γλυκές εκδοχές, ήρθε η ώρα να τα ξεχάσετε. Πλέον στα κρεοπωλεία παίζουν δυνατά με αυτά και τα διαχειρίζονται τα ως αλμυρές τσαχπινιές. Δοκιμάστε, λοιπόν, τα cupcakes από τα Κρεοπωλεία Μπούμπας με μοσχαρίσιο κιμά μαριναρισμένο με φρέσκο μαϊντανό, μανιτάρια πορτσίνι και σκόρδο, γεμισμένα με κασέρι και βελούδινο τυρί Philadelphia και όλα αυτά τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο σφολιάτας. Συνοδέψτε το με ελαφρώς πιπεράτες κυδωνάτες πατάτες στον φούρνο.
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, Στρατηγού Δαγκλή & Γορτυνίας, Κηφισιά, τηλ. 210 6133019

2. Πορκέτα – Βιολογικό Κρεοπωλείο
Γιορτινό τραπέζι χωρίς χοιρινό δεν νοείται. Γι’ αυτό σας προτείνουμε το ρολό χοιρινό στον σπάγκο, κοινώς πορκέτα, «από γουρούνι ορεινό θυμαρίσιο» από το Βιολογικό Κρεοπωλείο. Είναι με την πέτσα του μαριναρισμένο με βιολογικά μπαχαρικά. Όσο για τη γέμισή του, εσείς την αποφασίζετε, καθώς η επιλογή των υλικών της γίνεται κατά παραγγελία.
Λασιθίου 29, Γέρακας, τηλ. 210 6654260

3. Κοτόπουλο γεμιστό ελευθέρας βοσκής – Κρεοπωλείο ο Γιάννης
Το κοτόπουλο είναι μια εύκολη επιλογή που αρέσει σε όλους και μπορεί να σταθεί από το καθημερινό και το κυριακάτικο τραπέζι μέχρι και σε πιο επίσημες περιστάσεις. Στο Κρεοπωλείο Ο Γιάννης στα Εξάρχεια θα βρείτε κοτόπουλο, και μάλιστα ελευθέρας βοσκής, από το οποίο βγάζουν το κεντρικό κόκαλο για να το γεμίσουν με κιμά, ρύζι, κουκουνάρι, καλαμπόκι και cranberries. Ψήνεται στον φούρνο ή και στο air fryer (αν το επιτρέπει η χωρητικότητά του) με πατάτες, γλυκοπατάτες, κάστανα, καρότα και κρεμμυδάκια baby, ενώ συνοδεύεται εξίσου επιτυχημένα με φρέσκο πουρέ πατάτας και πράσινη σαλάτα.
Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, τηλ.210 3842270

4. Χοιρινό κότσι με μαρινάδα μπίρας – La Meat Maison
Χοιρινό Greek Olive Fed κότσι με μαρινάδα μπίρας είναι μία από τις προτάσεις που θα βρείτε στο La Meat Maison. Προτείνεται συνοδευτικά με πατατούλες τηγανητές, σκέτες ή με τριμμένη ξερή μυζήθρα (στο εστιατόριό τους τις βρίσκεις έτσι, αλλά και με φρέσκια τρούφα εποχής) και φυσικά με ένα μπουκάλι Ξινόμαυρο στην παρέα.
Αγία Σοφίας 55 & Αρτάκης 88, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9320211, Χαριλάου Τρικούπη 92 & Αλαμάνας 1, Κηφισιά, τηλ. 210 8087372

5. Ρολό γαλοπούλας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα – Κρέατα Αλαφούζος
Η γαλοπούλα τις ημέρες των εορτών έχει, αν μη τι άλλο, την τιμητική της. Μια έξυπνη και νόστιμη επιλογή που ξεφεύγει από την κλασική συνταγή της είναι το ρολό γεμισμένο με αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, κάσιους και σταφίδες. Θα το βρείτε στο Κρεοπωλείο του Αλαφούζου στην Αγία Παρασκευή, που διαθέτει και πρότυπη φάρμα εκτροφής ζώων στα Σπάτα.
Αγίας Τριάδος 6, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6016861

6. Γεμιστό πουγκί κοτόπουλου – Φάρμα Πιοτογιαννάκης
Η Φάρμα Πιοτογιαννάκης μάς προτείνει ολόκληρο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο και γεμισμένο με μπέικον και κεφαλοτύρι σε πουγκί, τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Η λαδόκολλα βοηθά για να μη στεγνώσει το κρέας και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ωστόσο, τα τελευταία 15 λεπτά μπορείτε να την αφαιρέσετε για να ξεροψηθεί εξωτερικά η πέτσα και να τραγανίσει.
Θησέως 19, Μαρούσι, τηλ. 210 6123667

7. Spicy flank steak με γέμιση μανιταριών και νότες μαύρης τρούφας – Κρεοπωλείο Λίτσας
Ποιος είπε ότι οι γιορτές δεν μπορούν να είναι και spicy; Μπορούν και με το παραπάνω. Εάν είστε σε αυτή ακριβώς τη φάση, κάντε μια βόλτα μέχρι το κρεοπωλείο του Λίτσα στη Φιλοθέη για spicy flank steak με γέμιση μανιταριών και νότες μαύρης τρούφας. Είναι τόσο χορταστικό όσο και το όνομά του: ρολό μοσχαρίσιου κρέατος με πλούσια κρεμώδη γέμιση μανιταριών, εστραγκόν και πάστα μαύρης τρούφας. Ψήνεται στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 2 ώρες και σερβίρεται αχνιστό στο τραπέζι.
Λεωφόρος Καποδιστρίου 64, Φιλοθέη, τηλ. 210 6811000

8. Εορταστικό «πορτοκάλι» χοιρινού – Κρεοπωλείο Δέκα Βάρη
Αυτές τις γιορτές μη φοβηθείτε τη γεμάτη εντάσεις γεύση του βασιλιά των εσπεριδοειδών, του πορτοκαλιού, και δοκιμάστε αυτό ακριβώς που φέρνει έτοιμο για να μπει στον φούρνο σας το Κρεοπωλείο Δέκα στη Βάρη: καρέ χοιρινό μαριναρισμένο σε σάλτσα μουστάρδας με νότες μελιού, πασπαλισμένο με μείγμα μπαχαρικών και στολισμένο με φέτες φρέσκου πορτοκαλιού. Ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία.
Λεωφόρος Αναγυρούντος 22, Βάρη, τηλ.210 9654610

9. Κορόνα χοιρινή γεμιστή – Κρεοπωλείο-Παντοπωλείο Delicatessen Σπαή
Μια εορταστική κρεατοφαγική κορόνα από χοιρινό, γεμιστή με γραβιέρα, μπέικον, μέλι και μουστάρδα μπορεί να κάνει το εορταστικό σας τραπέζι πιο πλούσιο και πιο δελεαστικό. Θα τη βρείτε στο Κρεοπωλείο Σπαή από το οποίο μας προτείνουν να το βάλουμε στον φούρνο για περίπου 2-2½ ώρες σε μέτρια θερμοκρασία. Έξτρα tip: Μην ξεχάσετε να καλύψετε με αλουμινόχαρτο νωρίτερα τα κόκαλα στις άκρες τους, για να μην καούν.
Ελευθερίου Βενιζέλου 134, Νέα Ερυθραία, Λεωφόρος Διονύσου 62, Δροσιά, τηλ. 210 6205505

10. Καράβι Νουά – Μπαλτάς
Ένα εντυπωσιακό καράβι μπορεί να στολίσει το γιορτινό σας τραπέζι. Δεν θα είναι αυτό που φαντάζεστε, αλλά από νουά, όπως το φτιάχνουν στο Κρεοπωλείο Μπαλτά, ειδικά αυτή την περίοδο των εορταστικών τραπεζιών. Το καράβι μπορεί να γίνει είτε με χοιρινή μπόλια ώστε να προκύψουν τα πανιά, είτε με φλούδα κρέατος προκειμένου να δημιουργηθεί εφέ στο πανί, είτε σε μία άλλη εκδοχή, στην περίπτωση που επιλέξετε ένα καράβι τύπου κρουαζιερόπλοιο, να χρησιμοποιηθούν κόκαλα από μοσχάρι-μεδούλια για να γίνουν τα φουγάρα, φέτες λίπους για την καρίνα ή ξυλάκια για τα κουπιά. Εξίσου υπερπαραγωγή και η γέμιση: παρμεζάνα ή κάποιο καπνιστό τυρί, ψητή πιπεριά Φλωρίνης, καρότο, πάστα ελιάς ή λιαστή ντομάτα, ροζ γλυκά πιπέρια και ρόκα ή εστραγκόν, πάντα ανάλογα με τα γούστα.
Δρυόπων 43 Και Καλλισθένους 92, Πλατεία Μερκούρη, Αθήνα, τηλ. 211 0048371

11. Τηγανιά χοιρινή ή μοσχαρίσια – Νάξια Επιλογή
Χοιρινή τηγανιά μαριναρισμένη με μουστάρδα, ελαιόλαδο και λάιμ και ενισχυμένη με φύλλα δάφνης ή μοσχαρίσια τηγανιά από μοσχίδα Νάξου μαριναρισμένη με ναξιώτικο ρακόμελο και πασπαλισμένη με γλυκιά πάπρικα και ελαιόλαδο είναι οι δύο προτάσεις από το Κρεοπωλείο Νάξια Επιλογή.
Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.210 3471540

12. Μοσχαρίσιος κορμός γεμιστός με ξηρούς καρπούς – Κρεοπωλείο Καφρίτσα
Αν νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο σοκολατένιοι κορμοί τώρα για τις γιορτές είστε γελασμένοι. Στο Κρεοπωλείο Καφρίτσα θα βρείτε έναν φτιαγμένο από μοσχαρίσιο κιμά. Είναι γεμιστός με τυριά της επιλογής σας, δαμάσκηνα, κάστανα, κάσιους και φιστίκια Αιγίνης. Και αν όλο αυτό δεν σας είναι αρκετό και θέλετε να το κάνετε πιο πληθωρικό και μπαμπάτσικο, μπορείτε να ζητήσετε να σας το τυλίξουν σε χωριάτικο φύλλο βέργας. Ετοιμάζεται μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά και μην ξεχάσετε να το σκεπάσετε πάνω κάτω με λαδόκολλα για να μην καεί.
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Νέα Πεντέλη, τηλ. 210 8047783

13. Χοιρινό καρέ με γραβιέρα και καρότο – Son Of A Butcher
Xοιρινό καρέ, γαλλικής κοπής, με γραβιέρα και καρότο, σε μαρινάδα από ελαιόλαδο, θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο προτείνει ο Ηλίας Αβασκαντήρας από το κρεοπωλείο του Son of a Butcher. Και για να το σερβίρουμε, μας συμβουλεύει να φύγουμε από τα τετριμμένα και να το συνοδεύσουμε με πουρέ σελινόριζας.
Ευτυχίας 28, Ηράκλειο, τηλ. 210 2810876

14. Ψαρονέφρι γεμιστό– Κρεοπωλείο ο Στέλιος(Καστέλα)
Όχι με μία, αλλά με τρεις διαφορετικές γεμίσεις προτείνει το ψαρονέφρι του για τις φετινές γιορτές το ιστορικό (από το 1965) κρεοπωλείο της Καστέλας Ο Στέλιος. Μπορείτε, λοιπόν, να το επιλέξετε είτε με λιαστή ντομάτα και τυρί Philadelphia, είτε με δαμάσκηνο, είτε με τυρί γραβιέρα και πολύχρωμες πιπεριές. Τοποθετήστε το σε ταψί ανοιχτό και ψήστε το για περίπου 45΄ στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα γιατί θα σας ξεραθεί.
Λεωφόρος Αλέξανδρου Παπαναστασίου 37, Καστέλα, Πειραιάς,  τηλ. 210 4120066

15. Παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα – Κρεοπωλείο Ραβανής
Αν και συνταγή ξενόφερτη και απολύτως ταυτόσημη με την Ημέρα των Ευχαριστιών, η γεμιστή γαλοπούλα δεν χάνει την αίγλη και την πρωτοκαθεδρία της και στο ελληνικό τραπέζι, στα επίσημα εορταστικά δείπνα των ημερών. Αναζητήστε στη βιτρίνα του Κρεοπωλείου Ραβάνη τη γαλοπούλα με την παραδοσιακή γέμιση (με κιμά, κουκουνάρι και κάστανο) και «φωλιάστε» τη στη γάστρα σας.
Αλέξανδρου Παναγούλη 4, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, τηλ. 210 9756219, Ιασωνίδου 68, Ελληνικό, τηλ. 216 8001625

16. Βιολογικό αρνίσιο ρολό – A Farm
Αρνίσιο ρολό είναι αυτό που μας προτείνει για φέτος τις γιορτές το A Farm, που φημίζεται για τα βιολογικά του κρέατα. Γεμίζεται από βιολογική γραβιέρα δικής τους παραγωγής, πιπεριά, μουστάρδα και μπαχαρικά. Μια καλή ιδέα για να το συνοδεύσουμε στο τραπέζι είναι η παντζαροσαλάτα με σος γιαουρτιού, θρυμματισμένα καρύδια και φρέσκο μαϊντανό.
Γούναρη 196 & Ιλίου, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9646765

17. Ρολό γαλοπούλα – Το Κρεοπωλείον
Το διάσημο πουλερικό των γιορτών, τη γαλοπούλα, μας προτείνει το γνωστό κρεοπωλείο της Κυψέλης, Το Κρεοπωλείον. Όχι όμως στην απλή του μορφή, αλλά σε ρόλο γεμιστό με δαμάσκηνα, κάστανα, καρύδια και βερίκοκα.
Παξών 24-26 & Κερκύρας, Κυψέλη, τηλ. 210 8821616