Η Μεγάλη Εβδομάδα, που ξεκινά αμέσως μετά την Κυριακή των Βαΐων, είναι η τελευταία από τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου ολοκληρώνεται η νηστεία του Πάσχα και είναι και η πιο αυστηρή περίοδός της. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν πιστά τις επιταγές τις θρησκείας δεν καταναλώνουν εκείνες τις ημέρες καθόλου ζωικές πρώτες ύλες, ούτε γαλακτοκομικά. Ακόμη πιο αυστηρές η Μεγάλη Τετάρτη, η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, όπου δεν επιτρέπεται να «καταλύεται» ούτε το λάδι.

Επειδή, λοιπόν, οι περιορισμοί στο μαγείρεμα είναι πολλοί και δεν πρέπει ο οργανισμός να στερηθεί εκείνο το διάστημα πολύτιμα συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα και οι πρωτεΐνες, που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, μια πολύ θρεπτική και χορταστική λύση είναι τα όσπρια, από τις πιο παλιές τροφές του ανθρώπου. Ας μάθουμε, λοιπόν, λίγες χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς τους διατροφικούς θησαυρούς.

Φασόλια
Το ξέρατε ότι τα κλασικά, λευκά φασόλια είναι από τα πιο σημαντικά όσπρια που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο; Υπάρχουν δεκάδες είδη φασολιών μεταξύ των οποίων τα κόκκινα, οι γίγαντες και τα μαυρομάτικα. Όσο για τη διατροφική τους αξία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αλλά και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και το κάλιο. Παράλληλα, είναι μια τροφή με χαμηλά λιπαρά, που μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς τη ζωική πρωτεΐνη γι’ αυτό συνιστάται σε φυτοφάγους αλλά και σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε.

Φακές

Είναι μία από τις πρώτες τροφές που καλλιέργησε ποτέ ο άνθρωπος με πιθανές ρίζες στην κεντρική Ασία, ενώ υπάρχουν γραπτές αναφορές σε αυτή από τη Βίβλο. Επιπλέον, είναι πλούσιες -και αυτές- σε φυτικές ίνες, αλλά και σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο. Όσο για τις πρωτεΐνες, παρέχουν στον οργανισμό σχεδόν ίση ποσότητα με αυτές του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ οι θερμίδες τους είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες.

Ρεβίθια

Άλλο ένα όσπριο και σημαντικός εκπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής με σπουδαία διατροφική αξία για τον άνθρωπο. Εκτός από πρωτεΐνη, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, ενώ έχουν και αρκετό κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Κ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αν και έχουν πολλούς υδατάνθρακες, έχουν παράλληλα και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε είναι κατάλληλη τροφή και για όσους έχουν την τάση να έχουν ανεβασμένο σάκχαρο.

Ακολουθούν νόστιμες και ιδιαίτερες προτάσεις για να μαγειρέψετε τα όσπρια αλλιώς, όχι όπως συνηθίζετε ως τώρα. Προσθέσαμε και μερικές σούπες, παρόλο που ο καιρός ζεσταίνει, γιατί είναι πιο εύκολο να γίνουν χωρίς λάδι για τις ημέρες της αυστηρής νηστείας.

Με φασόλια

Φασόλια με λάχανο
Το λάχανο χαρακτηρίζει την κουζίνα της βόρειας Ελλάδας, γι’ αυτό και αρκετά πιάτα εμπλουτίζονται με αυτό. Εδώ φτιάνουμε τα φασόλια με λάχανο. Δεν πιστεύετε πόσο νόστιμο και ξεχωριστό φαγητό είναι μέχρι να το μαγειρέψετε.


Φασολάδα φούρνου
Αν αναρωτιέστε τι περισσότερο έχει μια φασολάδα φούρνου από την κλασική φασολάδα που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, θα το καταλάβετε μόλις τη δοκιμάσετε, η φουρνιστή της γεύση είναι μοναδική και τρώγεται το ίδιο ευχάριστα τόσο τις πιο κρύες ημέρες, όσο και τις ηλιόλουστες.

Μαυρομάτικα φασόλια με ψιλικά στον φούρνο
Τα μαυρομάτικα ταιριάζουν πολύ με τα λαχανικά. Και αν έχετε συνηθίσει να τα βράζετε στην κατσαρόλα, εμείς σας έχουμε μια πρόταση για τον φούρνο. Μια συνταγή της Κυριακής Φωτοπούλου.


Σαλάτα γίγαντες με αγκινάρες και αβοκάντο
Φτιάχνουμε θρεπτική σαλάτα με γίγαντες με αγκινάρες και αβοκάντο. Συνδυάζουμε όσπρια με λαχανικά και απολαμβάνουμε.


Γίγαντες φούρνου με μείγμα tikka masala και ελιές
Αυτή τη φορά στρώνουμε το νηστίσιμο τραπέζι με όσπρια και έθνικ μπαχαρικά αρώματα…

Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου
Αυτοί οι γίγαντες φούρνου με τη λευκή σάλτσα και τα μανιτάρια έχουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση με την προσθήκη της πολύ ιδιαίτερης μαστίχας Χίου.

Με φακές


Φακές γιαχνί με πατάτες και καρότα
Φτιάχνουμε υπέροχες φακές γιαχνί με όλη τη γλύκα του καρότου και της πατάτας. Ένας εναλλακτικός και απολαυστικός τρόπος για να σερβίρουμε τα αγαπημένα μας όσπρια.

Τρίχρωμη σαλάτα φακές, σιτάρι, αρακά και σος σαγκουίνι
Μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα με όσπρια και δημητριακά, που απογειώνεται με τη σος σαγκουίνι.


Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές
Αυτό το εύκολο φαγητό θα σας πείσει ότι οι φακές τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και το καλοκαίρι, όχι μόνο ως δροσερή σαλάτα!


Σπαγγέτι με σάλτσα από φακές και μανιτάρια: η χορτοφαγική μπολονέζ
Αν αναζητάτε κάτι το ίδιο απολαυστικό με μια κλασική μακαρονάδα μπολονέζ, η χορτοφαγική της εκδοχή με βασικό συστατικό τις φακές θα σας ενθουσιάσει. Μια εύκολη συνταγή που θα αγαπήσουν ακόμη και όσοι δεν τις προτιμούν.

Vegan burger με φακές έχετε δοκιμάσει;
Έχετε φάει ποτέ μπέργκερ από φακές; Αν όχι, ευκαιρία να δοκιμάσετε. Ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και σε όσους αγαπούν τα όσπρια και τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες συνταγές.


Ροβίτσα με μαραθόριζα και τζίντζερ
Μαγειρεύουμε αυτό το ιδιαίτερα νόστιμο όσπριο, που δεν θέλει πολύ μούλιασμα, με το ξεχωριστό άρωμα της μαραθόριζας και την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ.

Με ρεβίθια και θαλασσινά

Ρεβίθια σαλάτα µε ταχίνι και πικάντικο θράψαλο
Φτιάχνουμε ζεστή σαλάτα με ρεβίθια µε ταχίνι και πικάντικο θράψαλο. Νηστίσιμη και απολαυστική για κάθε ημέρα.


Vegan ρεβίθια με φρέσκια λουΐζα (Guiso Morisco)
Η vegan συνταγή που έφτασε στο Μεξικό από τους Ισπανούς χρησιμοποιεί κοινά υλικά με την κρητική κουζίνα και παρουσιάζεται σε μία comfort χαρούμενη διάθεση!


Σουπιές με φασόλια μαυρομάτικα
Τα μαυρομάτικα συνήθως σερβίρονται ως σαλάτα. Σε αυτή τη συνταγή, εκτός από τον μάραθο, παντρεύονται με τις σουπιές σε ένα υπέροχο λαδερό!


Ρεβιθάδα με χταπόδι
Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο, νηστίσιμο φαγητό, που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια.

Το άρθρο της εβδομάδας