Μπορεί ακούγοντας τη λέξη κανταΐφι συνειρμικά το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό να είναι ένα ταψί με σιροπιασμένα μπουρέκια, εκμέκ, κιουνεφέ ή ακόμα και με γαλακτομπούρεκο, όμως το φύλλο του κανταϊφιού μπορεί με εξαιρετική ευκολία –και δημιουργική ματιά–  να χρησιμοποιηθεί εξ’ ίσου εύστοχα και στην παρασκευή αλμυρών συνταγών.

Με τυριά, λαχανικά, ακόμα και με θαλασσινά ή κρέας, οι ίνες, κοινώς οι τρίχες του κανταϊφιού δένουν ισορροπημένα σε ορεκτικά ή κυρίως πιάτα χαρίζοντας μία πεντανόστιμη αίσθηση τραγανότητας και μαγειρικής σπιρτάδας.

Δημοφιλέστερες συνταγές αυτές που αναμιγνύουν στο εσωτερικό των φύλλων του ένα ή και περισσότερα τυριά για έξτρα έμπνευση και εναλλακτικές αντιπροτάσεις στην κλασσική τυρόπιτα, όπως και εκείνες που αγκαλιάζουν δημιουργικά τη θαλασσινή σάρκα π.χ. τη γαρίδα, φτιάχνοντας εκπληκτικούς τσιπουρομεζέδες για τους μερακλήδες τους είδους.

Κανταΐφι με 3 τυριά
Για εμάς που έχουμε βαρεθεί την παραδοσιακή τυρόπιτα με το χωριάτικο φύλλο, το φύλλο σφολιάτας ή το φύλλο κρούστας, αυτή η συνταγή έρχεται να μας δώσει την καλύτερη εναλλακτική πρόταση. Κανταϊφι με τρία τυριά (φέτα, γραβιέρα, κασέρι) και με λαχταριστή χειροποίητη μπεσαμέλ που εγγυημένα δε σβολιάζει. Ακούγεται πολύπλοκη, όμως στην πραγματικότητα είναι πανεύκολη, με λίγα υλικά, ελάχιστο συνολικό χρόνο παρασκευής και ψησίματος και κυρίως δε, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.

Κανταΐφι με φέτα και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Ένα ακόμα αλμυρό πιάτο που ταιριάζει καταπληκτικά και ως συνοδευτικό σε γιορτινά ή Κυριακάτικα τραπέζια, δίνοντας την αίσθηση της μοντέρνας σπιτικής κουζίνας που όμως κρύβει μέσα της και μερικές ζωηρές νότες από την comfort νοστιμιά της απλής, μαμαδίστικης μαγειρικής. Η συνταγή προτείνει τον συνδυασμό φέτας με κοπανιστή, όμως αυτή η σύνθεση δεν είναι υποχρεωτική καθώς άνετα η κοπανιστή μπορεί να αντικατασταθεί εξ’ ολοκλήρου με φέτα. Όσο για την σάλτσα πιπεριάς; Αυτή απογειώνεται από τη γλυκάδα των πιπεριών Φλωρίνης και την πικάντικη παρέμβαση του σκόρδου και του Tabasco.

Γαρίδες με κανταΐφι, σάλτσα με άνηθο και κρεμμυδάκι
Εδώ, αν και απαιτείται μια σχετικά χρονοβόρα και ίσως κουραστική για μερικούς ανυπόμονους σαν και εμάς διαδικασία (μέχρι να καθαριστούν καλά και έπειτα να μαριναριστούν όλες οι γαρίδες), αξίζει πέρα για πέρα να την δοκιμάσουμε και γιατί όχι να την εντάξουμε ακόμα και στη λίστα με τις πιο ξεχωριστές συνταγές μας. Εν τω μεταξύ, το φύλλο κανταΐφι δίνει σε αυτή την πρόταση το twist που χρειάζεται για να μεταμορφωθεί από ένα νόστιμο σε ένα ντελικάτο πιάτο. Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που η συνταγή αυτή είναι τόσο ακαταμάχητη.