Στο άκουσμα και μόνο της λέξης φιδές, ίσως το μυαλό των περισσοτέρων -ακόμα και στερεοτυπικά- να πηγαίνει σε ανιαρές χειμωνιάτικες σούπες που «στρώνουν» το στομάχι και μας δίνουν μια comfort διάθεση ή σε καθόλου ευχάριστες νοσοκομειακές συνταγές που στερούνται γεύσης και δημιουργικότητας.

Στην πραγματικότητα όμως ο φιδές μπορεί -και αξίζει- να είναι πολλά παραπάνω από αυτά με τα οποία τον έχουμε ίσως παρεξηγημένα ταυτίσει. Μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθεί με έμπνευση σε δεκάδες αλμυρές αλλά και γλυκές παρασκευές, όχι απλά σε ρόλο επικουρικό αλλά πρωταγωνιστικό και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε με ευκολία και νοστιμιά να τις απογειώσει.

Αυτές είναι μερικές από τις προτεινόμενες συνταγές:

Τυρόπιτα με φιδέ
Ποιος δεν αγαπά τις πίτες και ειδικά τις τυρόπιτες; Για να τις κάνουμε όμως πιο χορταστικές και για να χωρέσουμε μέσα τους και ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης (πολλές περιοχές της Ελλάδας προσθέτουν στις πίτες τους ζυμαρικά) τις ενισχύουμε με ένα έξτρα υλικό, τον φιδέ. Το αποτέλεσμα -ειδικά αν έχουμε ανοίξει και φύλλο- είναι απολαυστικό!

Υλικά (για 8 άτομα)
6 έτοιμα φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
1/3 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
720 ml φρέσκο γάλα
6 μικρά αυγά
300 γρ. φέτα σκληρή (κομμένη σε χοντρά κομμάτια)
300 γρ. κασέρι (τριμμένο)
300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
3 φωλιές φιδέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα ταψί για πίτες (ιδανικά των 40 εκ.) στρώνουμε 3 φύλλα (αφού πρώτα έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο τον πάτο του ταψιού και εναλλάξ τις τρεις στρώσεις των φύλλων με ένα πινέλο). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά και προσθέτουμε 4 αυγά, μισό λίτρο γάλα, τον φιδέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το πιπέρι. Ρίχνουμε στο ταψί μας το μισό μείγμα και έπειτα το σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο το οποίο και έχουμε πρώτα ελαφρώς τσαλακώσει.

Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και στο τέλος σκεπάζουμε με τα δύο φύλλα που μας έχουν μείνει (ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή στρώνουμε το πρώτο ελαφρώς τσαλακωμένο και το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το τελευταίο και αυτό τσαλακωμένο και λαδωμένο).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με τα δύο αυγά που μας έχουν περισσέψει και με αυτό το μείγμα περιχύνουμε την πίτα. Την χαράζουμε σε κομμάτια, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 50-60′. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Παραδοσιακή ινδική πουτίγκα με φιδέ (Semiya payasam)
Το γνωστό στην Ινδία αυτό πιάτο, είναι ένα παραδοσιακό κρεμώδες γλυκό, ιδιαίτερα δημοφιλές σε εορταστικές και θρησκευτικές περιστάσεις που γίνεται εύκολα και γρήγορα με ξηρούς καρπούς, γάλα, κάρδαμο και φιδέ. Στην ουσία πρόκειται για μια νόστιμη και θρεπτική πουτίγκα που έχει ταξιδέψει και πέρα των ασιατικών συνόρων κατακτώντας μεταξύ άλλων και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Υλικά (για 6 άτομα)
2 λίτρα γάλα, πλήρες
220 γρ. φιδέ, σπασμένο σε κομμάτια
200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
6 κουτ. σούπας κάσιους
6 κουτ. σούπας σταφίδες (σουλτανίνα)
4 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (τριμμένο)

Διαδικασία
Σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και σε ηλιέλαιο, τις σταφίδες και τα κάσιους. Αφού μαλακώσουν, τα αποσύρουμε, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τον φιδέ, τη ζάχαρη, το κάρδαμο και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για ακόμα 10-15′ ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο φιδές να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε μπολ γαρνίροντας με τις σταφίδες και τα κάσιους.

Ομελέτα με φιδέ
Ομελέτα με ζυμαρικό; Και όμως ο συνδυασμός, όσο αντιφατικός και αν ακούγεται μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένος. Αρκεί να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία και να ενισχυθεί από τα κατάλληλα υλικά. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι πρέπει για χορταστικά brunch με μεσογειακό χαρακτήρα και το σημαντικότερο: Δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιοτεχνίες αλλά ούτε και πολύ χρόνο.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 συσκευασία φιδέ (500 γραμμάρια)
4 αυγά μεγάλα
8-10 ντοματίνια
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
5-6 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι (κομμένες σε ροδέλες)
1 κύβο λαχανικών ή κότας
1 φλιτζ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
φρεσκοτριμένο πιπέρι
αλάτι
λίγο φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με νερό και τον κύβο λαχανικών, βράζουμε τον φιδέ για περίπου 8- 10′. Τον σουρώνουμε και τον αποσύρουμε από την κατσαρόλα. Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και αφού μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματίνια και τις ελιές και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα αυγά και αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον φιδέ ( που τον έχουμε πρώτα σουρώσει), τη φέτα και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε την ομελέτα μας να ψηθεί μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και αποσύρουμε. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.