Όταν κάνει ζέστη, αναζητούμε γρήγορες συνταγές που θα μας δροσίσουν.  Τι σας προτείνουμε; Νόστιμες, δροσερές καλοκαιρινές σούπες με βελούδινη υφή και γεμάτο σώμα που και είναι σούπερ εύκολες στην παρασκευή τους και μπορούν να μας  κρατήσουν χορτάτους -χωρίς ωστόσο να μας βαραίνουν- για ώρες.

Φέτος, λοιπόν, στις διακοπές, μαζί με τα μπανιερά  και τα λοιπά καλοκαιρινά αξεσουάρ, βάζουμε και το μπλέντερ. Μαζί του θα μεγαλουργήσουμε στον πάγκο της κουζίνας και θα φωνάξουμε και τους φίλους μας για να μοιραστούμε τις βελουτέ δημιουργίες μας, που θα μας κάνουν, μήνες μετά, να αναπολούμε ακόμα το καλοκαίρι του 2023.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές

Γκασπάτσο ντομάτα-καρπούζι

Θελκτική όχι μόνο στη γεύση, καθώς ούτως ή άλλως, η ντομάτα φτιάχνει εκρηκτικό συνδυασμό με το καρπούζι, αλλά και στο μάτι, με το ζωηρό κόκκινο χρώμα της να προσθέτει χαρούμενες πινελιές στο τραπέζι της κουζίνας ή της αυλής μας. Olé!

Υλικά (για 6-8 μερίδες)
2 κιλά ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες)
5 σκελίδες σκόρδο (ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες)
6 κοτσάνια σέλινου (όλα χοντροκομμένα)
1 ½ μεσαίο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
450 γρ. καρπούζι (κομμένο σε κύβους και χωρίς κουκούτσια)
100 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
150 ml φρέσκος χυμός ντομάτας
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
200 ml ε.π.  ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα)
20 γρ. φύλλα βασιλικού
Χοντρό αλάτι
Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο, το ξύδι, το ½ κρεμμύδι και γύρω στα 50 γρ. καρπουζιού) στο μπλέντερ για περίπου 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε και το ξύδι με το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 2’. Σκεπάζουμε και αποθηκεύουμε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Σερβρίρουμε σε βαθιά μπολ και γαρνίρουμε με το ½ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και με τα 50 γρ. καρπουζιού (και αυτά ψιλοκομμένα και χωρίς κουκούτσια) που φυλάξαμε από πριν.

Σούπα αγγούρι-αβοκάντο

Τα δροσερά ολόφρεσκα υλικά της μαρτυρούν ότι εκτός από νόστιμη είναι και σούπερ θρεπτική: Αγγούρι, αβοκάντο, γιαούρτι, φύλλα βασιλικού και μαϊντανού και φυσικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να κρατά ψηλά και το μεσογειακό της προφίλ.

Υλικά (για 4 μερίδες)
3 μεσαία αγγούρια (καθαρισμένα και με μαλακά, διάφανα σπόρια στο εσωτερικό τους)
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο (καθαρισμένο και τεμαχισμένο)
3 κούπες με φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλυτζάνι γιαούρτι (πλήρες σε λιπαρά)
½ φλυτζάνι παγωμένο νερό
1/3  φλυτζ. φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
3 κουτ.  σούπας φρέσκο χυμό lime
1 ½ κουτ. γλυκού λευκό ξύδι
1 ½ κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
Λίγο ε.π.  ελαιόλαδο (για το γαρνίρισμα)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (εκτός από τα υλικά της γαρνιτούρας), για περίπου 1-2΄, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καλύπτουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο, αφήνοντάς το εκεί για 30΄. Μοιράζουμε τη σούπα, ομοιόμορφα, σε 4 μπολ, γαρνίρουμε κάθε μπολ με ελαιόλαδο, λεπτές φέτες αγγουριού, λίγα φύλλα βασιλικού, μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

Σούπα καλαμπόκι – σκόρδο

Μπορεί το καλαμπόκι να το έχουμε ταυτίσει με τις βραδινές περατζάδες μας στην παραλία, εκείνες που συντροφεύουμε πάντα με ψητό καλαμπόκι στα κάρβουνα, πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι, όμως εξίσου πετυχημένα, ειδικά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, τρώγεται και σε σούπα και μάλιστα παγωμένη.

Υλικά (για 6 μερίδες)
3 μεγάλα, φρέσκα και τρυφερά καλαμπόκια
2 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
½ φλιτζάνι άσπρο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδου (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)
¾ κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 φλυτζάνι νερό
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
2-3 φέτες μπέικον ή/και φύλλα βασιλικού (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Αφαιρούμε, κόβοντας κάθετα, τους σπόρους του καλαμποκιού. Ξύνουμε στον τρίφτη (χρησιμοποιώντας τις μεγάλες τρύπες) τον κορμό του καλαμποκιού, ώστε να πάρετε τα υγρά του. Σουρώνουμε και κρατάμε τα υγρά σε ένα μπολ. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσει (για περίπου 4΄). Έπειτα προσθέτουμε και τους σπόρους του καλαμποκιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, για ακόμα 3’.

Στο τέλος ρίχνουμε μέσα το νερό και τον χυμό του καλαμποκιού και όλα μαζί τα αφήνουμε για βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 5’-8΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ακόμα 4΄. Μεταφέρουμε το υλικό στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 2΄μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σουρώνουμε, ώστε να απορρίψουμε τυχόν κομματάκια και ανακατεύουμε με το ξίδι.

Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο για 4-8 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά και έπειτα τη σερβίρουμε, γαρνίροντας προαιρετικά με φύλλα βασιλικού ή ψιλοκομμένο ψητό μπέικον.

Σούπα πράσινου κολοκυθιού με πιπεριές Poblano

Εδώ η Μεσόγειος συναντά το Μεξικό σε μία κρύα σούπα που αγαπά τα δημιουργικά μονοπάτια. Η δροσερή και ουδέτερη γεύση του κολοκυθιού «δένει» καταπληκτικά με την γλυκιά και συγχρόνως πικάντικη -αλλά όχι καυτερή- αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η πιπεριά Poblano, γνωστή και ως Ancho (αποκτά αυτή την ονομασία όταν αποξηραίνεται).

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 φρέσκια πιπεριά Poblano (μεσαίο μέγεθος)
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλυτζάνι κρεμμύδι λευκό (ψιλοκομμένο)
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο
3 μέτριες σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες)
2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια (ψιλοκομμένα)
3 φλυτζάνια ζωμός λαχανικών
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας φρέσκια μέντα (ψιλοκομμένη)
1 κουτ.  σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουτ.  γλυκού αλάτι χοντρό

Διαδικασία
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 10΄, την πιπεριά Poblano. Την βγάζουμε από το φούρνο, την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους της και την ψιλοκόβουμε. Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τον μάραθο και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και την ψιλοκομμένη πιπεριά και τα μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσουν και τα κολοκύθια να μαλακώνουν (περίπου 10΄). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, τη μέντα, τον χυμό λεμονιού και το χοντρό αλάτι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ για περίπου 1’ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες μέχρι να παγώσει καλά και έπειτα τη σερβίρουμε.

Extra tip: Aν δεν βρείτε πιπεριά Poblano, μπορείτε άνετα να την αντικαταστήσετε με μια ελληνική καυτερή πιπεριά ή μια πιπεριά κέρατο που δεν καίει, ειδικά αν δεν προτιμάτε τα καυτερά. Λίγο πιπέρι τσίλι μπορεί να δώσει στη σούπα το καυτερό στοιχείο που θέλουμε.