Συστηνόμαστε εκ νέου με την κρύα σούπα της Ανδαλουσίας, που εδώ κάνει ιδανικό ταίρι με τα εποχικά φρούτα και λαχανικά και απολαμβάνουμε μια μια μοναδική έκρηξη γεύσεων.

1. Πεπόνι γκασπάτσο
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
300 γρ. πεπόνι ώριμο, ψιλοκομμένο
1 χούφτα ντοματίνια, ψιλοκομμένα
½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
μερικές σταγόνες Tabasco
4 φέτες ζαμπόν Πάρμας
1 χούφτα ραπανάκια, κομμένα σε φέτες
1/4 αγγούρι, ξεσποριασμένο, κομμένο σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι,
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βάζουμε το πεπόνι, τα ντοματίνια και το σκόρδο σε ένα μούλτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα προσθέτουμε το ξίδι, 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Tabasco και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο. Ρίχνουμε το ζαμπόν σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντας και από την άλλη πλευρά, μέχρι να γίνει τραγανό. Ρίχνουμε το γκασπάτσο σε ένα μπολ και προσθέτουμε από πάνω τα ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες, το αγγούρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τραγανό ζαμπόν, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μερικά παγάκια. Σερβίρουμε αμέσως.

2. Γκασπάτσο λαχανικών και καρπουζιού
30 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
300 γρ. ντομάτες, πολύ ώριμες, χοντροκομμένες
300 γρ. καρπούζι, χοντροκομμένο, χωρίς σπόρους
230 γρ. αγγούρι
2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
2 λάιμ, τον χυμό
1 σκελίδα σκόρδο 50 ml ε.π. ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας για το σερβίρισμα
½ αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
6 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1 χούφτα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα

Διαδικασία
Βάζουμε τις ντομάτες και το καρπούζι στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, κόβουμε και κρατάμε 30 γρ. στην άκρη και ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αγγούρι στο μπλέντερ. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα το ψωμί μέχρι να μουλιάσει. Πιέζουμε απαλά το ψωμί για να φύγει το περιττό νερό και το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ μαζί με το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Τοποθετούμε στο ψυγείο και κρυώνουμε για λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα ή έως και μία εβδομάδα. Μοιράζουμε το γκασπάτσο σε έξι μπολ. Κόβουμε το αγγούρι που κρατήσαμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στη σούπα μαζί με το αβοκάντο, τα ντοματίνια και τον βασιλικό. Περιχύνουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

3. Γκασπάτσο με κρουτόν και πέστο
30 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
½ αγγούρι, κομμένο σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
4 κουτ. σούπας ξίδι σέρι, συν λίγο επιπλέον
μερικές σταγόνες Tabasco
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας νιφάδες θαλασσινού αλατιού,
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο

Για τα κρουτόν
2 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, κομμένες σε χοντρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας φρέσκο πέστο ή από βαζάκι

Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το γκασπάτσο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ ή μούλτι για να χτυπήσουμε το μείγμα γκασπάτσο μέχρι να γίνει πολύ λείο, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι ή ξίδι ανάλογα τη γεύση μας. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βάζουμε τις χοντροκομμένες φέτες ψωμιού και το σκόρδο σε ταψί, περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 12΄-15΄ ή μέχρι να γίνει πραγματικά τραγανό. Βάζουμε το γκασπάτσο σε μπολ και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τα κρουτόν και λίγο πέστο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως.

4. Σπαγγέτι με γκασπάτσο
15 λεπτά| Εύκολο| Για 2 άτομα

Υλικά
250 γρ. ντοματίνια
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ σκελίδα σκόρδο
½ κόκκινο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 κουτ. γλυκού ξίδι
4 σταγόνες Tabasco
1 πολύ μικρό ματσάκι βασιλικό
αλάτι,
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά al dente ακολουθώντας μεν τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά σουρώνοντάς τα 1΄-2΄ νωρίτερα από τον χρόνο που αναγράφεται. Στο μεταξύ βάζουμε τα ντοματίνια, την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα μας και να γίνει λείο. Αλατοπιπερώνουμε και μετά ανακατεύουμε με το ξίδι και το Tabasco. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ντοματίνια: Οι 9 καλύτερες συνταγές για να τα απολαύσεις

Γιατί δεν πρέπει να πετάς ποτέ το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια

Τα πιο τραγανά κρουτόν στο τηγάνι