Ρεβίθια, φασόλια, φακές και ρύζι δίνουν σούπερ πληθωρικές σαλάτες μαζί με μυρωδικά, πράσινα εποχής και θαλασσινά.

Φασόλια µε ντοµάτα, κρεµµύδι, µαϊντανό και καλαµάρι
25 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το καλαμάρι
500 γρ. καλαμάρια ολόκληρα κατεψυγμένα (4 τεμ.), αποψυγμένα
2 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 πρέζα κύμινο
μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα
300 γρ. φασόλια χάντρες βρασμένα
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
3 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρή ντομάτα τριμμένη και σουρωμένη ελαφρώς
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καλαμάρι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 270°C με ένα άδειο ταψί μέσα. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κύμινο και πιπέρι. Μόλις ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βάζουμε στο ταψί τα καλαμάρια, αφήνουμε για 3΄ και κλείνουμε τον φούρνο. Αφήνουμε μέσα για 5΄-6΄ και τα βγάζουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε ροδέλες.

Σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τις κομμένες ροδέλες από το καλαμάρι και σερβίρουμε με επιλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Ρεβίθια σαλάτα µε ταχίνι και πικάντικο θράψαλο

1 ώρα και 30 λεπτά + 12 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τη σαλάτα
200 γρ. ρεβίθια
1 λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το θράψαλο και τη μαρινάδα του
1 θράψαλο μεγάλο, χωρίς κεφάλι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη

Διαδικασία
Σαλάτα: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε 1 λίτρο νερό αποβραδίς και την επομένη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο φρέσκο νερό και 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο νερό τους. Τα σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα εάν χρειάζεται.

Θράψαλο και μαρινάδα: Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Ανοίγουμε το θράψαλο και το χαράζουμε με 10 γραμμές οριζόντιες και 10 κάθετες. Το μαρινάρουμε στη μαρινάδα που ετοιμάσαμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Περνάμε το θράψαλο από το τηγάνι για 20΄΄ από κάθε μεριά, πιέζοντάς το με μια μεγάλη σπάτουλα για να μη γυρίσει η σάρκα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε στο σκεύος μισό φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και κλείνουμε με καπάκι. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ανακατεύουμε το κομμένο θράψαλο με τη σαλάτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Φακές με «καλαμαροχτάποδο»
50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το «καλαμαροχτάποδο»
500 γρ. θράψαλο πλοκάμι
750 ml νερό
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
½ φλιτζ. του καφέ λευκό ξηρό κρασί
½ φλιτζ. του καφέ ξίδι από λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4

Για τη μαρινάδα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σαλάτα
200 γρ. φακές
½ φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κάρυ ήπιο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
½ λάιμ, το ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Καλαμαροχτάποδο: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το πλοκάμι να βράσουν για 5΄ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το πλοκάμι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί. Βγάζουμε το πλοκάμι σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει καλυμμένο με ένα πιάτο. Το κόβουμε σε ροδέλες και το ανακατεύουμε με τα υλικά της μαρινάδας.

Σαλάτα: Βράζουμε τις φακές σε αρκετό νερό με αλάτι και όταν μαλακώσουν σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε τη σαλάτα με τις ροδέλες από το πλοκάμι.

Σαλάτα με ρύζι, σπανάκι και γαρίδες
25 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το ρύζι
10 γρ. βούτυρο
1½ φλιτζ. του καφέ ρύζι parboiled
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τις γαρίδες
300 γρ. γαρίδες Νο3 με κέλυφος
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ φλιτζ. του καφέ κρασί λευκό
½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα
100 γρ. σπανάκι baby (ή καρδιές από φρέσκο σπανάκι μέτρια κομμένο)
½ φλιτζ. του καφέ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ λεμόνι, τον χυμό

Διαδικασία
Ρύζι: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ρύζι. Σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας, ρίχνουμε 1½ φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το νερό του. Βγάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας 2 φορές στο μεσοδιάστημα.

Γαρίδες: Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τα κελύφη και ανακατεύουμε για 1΄, πετώντας τα κεφάλια για να σπάσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμα 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ, σοτάρουμε για ακόμα 1΄ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί και προσθέτουμε 2½ φλιτζάνια νερό.

Βράζουμε για 15΄ και σουρώνουμε πιέζοντας τα κελύφη για να βγουν τα υγρά τους. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχει μείνει 1 φλιτζάνι ζωμός. Γυρίζουμε τον ζωμό στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ψίχα της γαρίδας. Βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να καραμελώσουν οι γαρίδες με τον ζωμό. Βγάζουμε στην άκρη να κρυώσουν και κόβουμε σε 3-4 κομμάτια την καθεμία.

Σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα με το ρύζι και τις γαρίδες. Ρυθμίζουμε το αλάτι δοκιμάζοντας και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Studio M