Comfort ιδέες με λαχανικά, κρέας και θαλασσινά, όλα ψημένα στα κάρβουνα. Σερβίρονται μέσα σε πίτες ή και μόνα τους, και κάνουν παρέα με αρωματικές σάλτσες και πλούσιες αλοιφές.

Ψητές γαρίδες σε κυπριακή πίτα, coleslaw με καρότο και μαγιονέζα αρωματισμένη με wasabi
30 Λεπτά + 2 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τις γαρίδες
16 γαρίδες μεγάλες, 100 γρ. η μία
1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ (στα μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για την coleslaw
½ iceberg ψιλοκομμένο
3 καρότα μεγάλα χοντρά τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
10 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
130 γρ. μαγιονέζα
6 αποξηραμένα βερίκοκα
αλάτι

Για τη μαγιονέζα με wasabi
200 γρ. μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκού wasabi
4 κυπριακές πίτες

Διαδικασία
Γαρίδες: Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες καθαρισμένες και τις μαρινάρουμε με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο.

Coleslaw: σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα καρότα και το iceberg με λίγο αλάτι και πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και τα 100 γρ. μαγιονέζας.

Μαγιονέζα με wasabi: σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε το wasabi και τη μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο. Με προσοχή ζεσταίνουμε τις κυπριακές πίτες στα κάρβουνα ή εναλλακτικά σε ένα τηγανάκι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για μισό λεπτό και από τις δύο πλευρές. Έπειτα ψήνουμε τις γαρίδες στα κάρβουνα και από τις δύο πλευρές. Κόβουμε στη μέση τις κυπριακές πίτες και προσθέτουμε τη μαγιονέζα στο εσωτερικό, μετά τη σαλάτα και έπειτα τις γαρίδες. Από πάνω στις γαρίδες αλείφουμε με τη μαγιονέζα που περίσσεψε και μερικά γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

tip
– Και για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα μπορείτε πάντα να φτιάξετε σπιτική μαγιονέζα!

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κεφίρ και σουμάκ, σε τορτίγια με κασέρι Μυτιλήνης
30 Λεπτά + 2 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το κοτόπουλο

6 μπούτια κοτόπουλο φιλέτο
200 γρ. κεφίρ
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 κουτ. γλυκού σουμάκ
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Για το iceberg
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 iceberg, σε μεγάλα κομμάτια

Για το σερβίρισμα
8 τορτίγιες
300 γρ. κασέρι Μυτιλήνης
20 φύλλα δυόσμου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
100 γρ. πίκλα αγγούρι, σε φέτες

Διαδικασία
Κοτόπουλο:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιλέτα κοτόπουλου με το κεφίρ, το σουμάκ, το σκόρδο και το τζίντζερ να μαριναριστούν για 2 ώρες. Έπειτα τα αφαιρούμε από τη μαρινάδα, τα σκουπίζουμε ελαφρώς ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και τα ψήνουμε στη σχάρα αφού τα έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.

Iceberg: Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια του iceberg και τα μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τα καψαλίζουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν.

Σερβίρισμα: Στρώνουμε τις 4 πρώτες τορτίγιες και μοιράζουμε στην κάτω μεριά τους τριμμένο κασέρι, έπειτα το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, πίκλα αγγούρι, το iceberg, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, δυόσμο και ξανά κασέρι.

Κλείνουμε με τις υπόλοιπες τορτίγιες από πάνω και τις ζεσταίνουμε μία μία σε καυτό τηγάνι σε μέτρια ένταση. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια μεριά και λιώσει το κασέρι, τις γυρνάμε και από την άλλη. Κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε.

Χορτόπιτα στα κάρβουνα με κατσικίσια φέτα σε φύλλο περέκ
45 Λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για την πίτα
8 φύλλα περέκ
50 ml ε.π. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. ραδίκια πικρά, κομμένα
200 γρ. σέσκουλα, κομμένα
500 γρ. σπανάκι, κομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, κομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κατσικίσια φέτα

Διαδικασία
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τα σέσκουλα και τα ραδίκια με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τη φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Πίτα: Προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και λαδώνουμε ελαφρά ένα ένα τα φύλλα περέκ. Στα πρώτα 4 φύλλα στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω κλείνουμε με τα άλλα 4 φύλλα. Τοποθετούμε την πίτα στη σχάρα και την ψήνουμε και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο και να ψηθεί. Προσέχουμε η ένταση της φωτιάς να μην είναι μεγάλη.

tip
– 
Τα ποντιακά φύλλα περέκ γίνονται μόνο με αλεύρι και νερό. Ψήνονται παραδοσιακά στο σατζ (μια λαμαρίνα) πάνω από τη φωτιά του τζακιού.

Σουβλάκι μανιταριών στη σχάρα με σάλτσα chimichurri
20 Λεπτά + 60 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Για τα μανιτάρια
4 μανιτάρια portobello
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ξερό
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας έτοιμο ή σπιτικό μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
φρέσκο θυμάρι

Για τη σάλτσα
30 γρ. βασιλικό
30 γρ. κόλιανδρο
50 γρ. μαϊντανό
2 φέτες του τοστ
1 σκελίδα σκόρδο
30 ml ξίδι
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 ml νερό

Για σπιτικό μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολάκι
1 ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 κουτ. γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
2-3 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

Διαδικασία
Μανιτάρια: Σε ένα μπολ βάζουμε κομμένα τα μανιτάρια σε μεγάλα σχετικά κομμάτια. Βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μείγμα μπαχαρικών και το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 1 ώρα. Τα περνάμε σε καλαμάκια και στα ενδιάμεσα βάζουμε λεπτά κομμάτια από κρεμμύδι.

Σάλτσα: πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πάστα. Αλατίζουμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Κεμπάπ προβατίνας πάνω σε flatbread και πικάντικη σάλτσα με harissa
20 Λεπτά + 6 Ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για τα κεμπάπ
800 γρ. κιμά προβατίνας
200 γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτα
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. τριμμένο κασέρι

Για την πικάντικη σάλτσα
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 γρ. πετιμέζι
1 κουτ. σούπας καυτερή πάστα harissa

Για το σερβίρισμα
4 flatbreads
2 ντομάτες κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

Διαδικασία
Κεμπάπ: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κεμπάπ εκτός από το κασέρι. Τα ζυμώνουμε καλά για 5΄. Μπορούμε να το κάνουμε στο μίξερ επίσης με το φτερό. Στο τέλος ενσωματώνουμε το τριμμένο κασέρι. Αφήνουμε το μείγμα μας για 6 ώρες στο ψυγείο. Μπορούμε και να το αφήσουμε όλο το βράδυ αν θέλουμε.

Πικάντικη σάλτσα: Βάζουμε σε ένα μπολ την καυτερή πάστα harissa, το γιαούρτι και το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο. Πλάθουμε τα κεμπάπ μας σε μπαστουνάκια των 70 γρ. το καθένα και τα ψήνουμε στη σχάρα. Ψήνουμε και τις ντομάτες στη σχάρα και ζεσταίνουμε ελαφρά τα flatbreads.

Σερβίρουμε τα flatbreads με τα κεμπάπ και τις ψητές ντομάτες, τις φέτες κρεμμύδι και πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού – harissa.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LΜ