Τα αυγά είναι ένας ιδανικός μεζές για πρωινό, brunch, για βραδυνό, ακόμα και για μεσημεριανό. Εμείς σας δίνουμε 7 διαφορετικές συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας, ώστε να επιλέξετε αυτή ή αυτές που σας αρέσουν ανάλογα με τα γούστα σας ή την περίσταση!

Τσακλατιστά αυγά με ελιές και ντοματίνια
15 λεπτά| Εύκολο
Τα ηπειρώτικα αυγά στην πεντανόστιμη καλοκαιρινή τους εκδοχή με γλυκά ντοματίνια και ελιές. Απολαύστε τα ως ορεκτικό ή μεζέ στη μέση.

Υλικά για 3-4 άτομα
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. φέτα
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
8 αυγά
100 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι,
κομμένες σε ροδέλες
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
λίγη φρέσκια ρίγανη
λίγο φρέσκο βασιλικό

Διαδικασία
Σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα και μόλις λιώσει ρίχνουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Προσθέτουμε τις ελιές, τη ρίγανη
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λίγη ρίγανη και βασιλικό.

Σάντουιτς με αυγόφετες
20 λεπτά| Εύκολο

Οι αυγοφέτες των παιδικών μας χρόνων γίνονται χορταστικό σάντουιτς με ό,τι υλικό βρίσκεται στο ψυγείο μας…

Υλικά για 4-5 άτομα

Για τις αυγόφετες
200 ml φρέσκο γάλα πλήρες
5 αυγά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
10 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε
χοντρές φέτες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τα σάντουιτς
κασέρι, σε φέτες
μορταδέλα, σε φέτες
πάστα ελιάς
ντοματίνια
φύλλα βασιλικού

Διαδικασία
Αυγόφετες: Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι με έναν αυγοδάρτη. Βουτάμε κάθε φέτα ψωμί στο μείγμα αυγού και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα που περίσσεψε και τις αφήνουμε για 5΄ στην άκρη.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τις αυγοφέτες για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ωραία. Φτιάχνουμε σάντουιτς με τα προτεινόμενα υλικά ή με υλικά της επιλογής μας και σερβίρουμε.

Μπουλέρι, αυγά με πατάτες γιαχνί
1 ώρα| Εύκολο

Ενας μοναδικός μεζές για τη μέση με όνομα κυκλαδίτικο. Προζυμένιο ψωμί και φέτα απαραιτήτως!

Υλικά για 4-5 άτομα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κιλό πατάτες, χοντροκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
400 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
5 αυγά
100 γρ. φέτα, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄ μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πατάτες, την πιπεριά και σοτάρουμε για 2΄.

Κατόπιν προσθέτουμε τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, τον ντοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό καυτό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε τις πατάτες για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να τα σπάσουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3΄-4΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να συνεχίσουν να μαγειρεύονται τα αυγά.

Σερβίρουμε με θρυμματισμένη φέτα από πάνω.

Τσιγαριαστά χόρτα με αυγά
35 λεπτά| Εύκολο

Λίγα χόρτα εποχής μαζί με αυγά συνθέτουν έναν από τους πιο λιτούς αλλά ιδιαίτερα νόστι- μους μεζέδες του καλοκαιριού.

Υλικά για 3-4 άτομα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
500 γρ. διάφορα χόρτα εποχής,
χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. ντοματοπελτέ
4 αυγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2΄ να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά, αλάτι και αρκετό
πιπέρι και ανακατεύουμε για 1΄.
Ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον ντοματοπελτέ και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για 20΄. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε τέσσερις τρύπες ανάμεσα στα χόρτα και εκεί μέσα προσθέτουμε από ένα αυγό. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σφίξουν τα αυγά. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με μπόλικο ψωμί για βούτες.

Κοσκοσέλα
35 λεπτά| Εύκολο
Αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού τα αυγά με τις ώριμες ντομάτες στο τηγάνι. Η δε μελιτζάνα που προσθέσαμε δίνει ακόμα περισσότερη γεύση…

Υλικά για 4-5 άτομα
1 μελιτζάνα μοβ ή λευκή, τριμμένη
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
6 αυγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τη μελιτζάνα με το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 2΄ ανακατεύοντας με σπάτουλα. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15΄ ή μέχρι να συμπυκνωθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αρκετό πιπέρι, τα αυγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά ώστε να σπάσουν τα αυγά και μαγειρεύουμε για περίπου 5΄ μέχρι να σφίξουν αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Σερβίρουμε την κοσκοσέλα με λίγη φρέσκια ρίγανη ή πάνω σε ντάκο.

Μακαρονόπιτα στο τηγάνι με φέτα
20 λεπτά| Εύκολο

Είναι ουσιαστικά μια αφράτη ομελέτα με μακαρόνια που περισσεύουν και τυριά. Το μυστικό της επιτυχίας; Η σωστή θερμοκρασία του τηγανιού.

Υλικά για 4 άτομα
6 αυγά
200 ml φρέσκο γάλα πλήρες
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
200 γρ. πένες βρασμένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
4-5 φύλλα βασιλικού

Διαδικασία
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις πένες και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Περιχύνουμε το ζυμαρικό με το μείγμα αυγών και πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα. Ρυθμίζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και ψήνουμε τη μακαρονόπιτα
για περίπου 12΄-15΄ μέχρι να σφίξει το μείγμα των αυγών. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε αμέσως.

Χωριάτικες πατάτες φούρνου με αυγά
1 ώρα και 10΄ | Εύκολο

Πληθωρικός, χορταστικός μεζές του φούρνου που θυμίζει σχεδόν σουφλέ…

Υλικά για 4-5 άτομα
6 μεγάλες πατάτες, χοντροκομμένες
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
6 αυγά
150 γρ. γιαούρτι
100 ml γάλα πλήρες
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στον αέρα. Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο νερό ρίχνοντάς το στη μια άκρη του ταψιού (όχι πάνω στις πατάτες) και τις ψήνουμε για 45΄.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για ακόμη 15΄ ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά και το μείγμα των αυγών να σφίξει και να ροδίσει.

Σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη