Μπορεί οι λάτρεις των μελομακάρονων να είναι πολύ περισσότεροι αλλά αυτοί που αγαπούν τους κουραμπιέδες είναι εξίσου ένθερμοι. Κακά τα ψέματα, οι κουραμπιέδες είναι το γλυκό που μας βάζει σε χριστουγεννιάτικη διάθεση, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, αφού εμφανισιακά μας θυμίζει χιονισμένο σκηνικό. Οι καλοί τεχνίτες της ζαχαροπλαστικής λένε ότι το μεγαλύτερο μυστικό του τέλειου κουραμπιέ είναι το καλό βούτυρο, αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που τους δίνει υπέροχο άρωμα και φοβερή γεύση. Αφράτοι, τραγανοί, γεμάτοι αμύγδαλα και άχνη όταν είναι καλοφτιαγμένοι δεν συγκρίνονται με τίποτα. Ή μήπως συγκρίνονται; Ποιο είναι άραγε εκείνο το γλυκό, χριστουγεννιάτικο ή μη, που μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τους κουραμπιέδες;

Μελομακάρονα με σοκολάτα
Το μόνο γλυκό που μου αρέσει περισσότερο από τους κουραμπιέδες είναι τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος. Γενικά, γλυκατζού γαρ, αγαπώ τα μελομακάρονα και μου αρέσουν όλα, σε όλες τις εκδοχές και σε όλες τις συνταγές. Δεν με πειράζει αν είναι ή δεν είναι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ή χωρίς ξύσμα από πορτοκάλι, με ή χωρίς σιμιγδάλι, παραψημένα, ελάχιστα ή υπερβολικά σιροπιασμένα, μελωμένα ή ακόμα και τραγανά, μπισκοτένια, μικρά, μεσαία ή μεγάλα. Αν όμως πρέπει να περιγράψω το ιδανικότερο μελομακάρονο, τότε είναι η εκδοχή σε μεγάλο μέγεθος, με τραγανή υφή έξω και μέσα να κρατάει σιρόπι, ελάχιστο γαρίφαλο, καρυδάκι και από πάνω επικάλυψη αληθινής σοκολάτας γάλακτος. Όχι, αυτά τα γλασαρισμένα υποκατάστατα. Αληθινή σοκολάτα γάλακτος, να δαγκώνεις και να παρατηρείς το γυάλισμα του σιροπιού στην τομή. Αχ! Αχ! Πείτε μου πού θα βρω τα καλύτερα φέτος. Γ.Μπ.

Ναι τα μελομακάρονα με κάνουν κάθε χρονιά να αισθάνομαι… ρεπόρτερ
Ρωτάω όλο τον κόσμο που θα βρω τα καλύτερα και αφού δημιουργώ μια λίστα αγοράζω από πέντε διαφορετικές διευθύνσεις για να κάνω το προσωπικό μου crush test. Ύστερα καταλήγω στο καλύτερο της σεζόν και κάνω τον έξυπνο σε όλους, λέγοντας πως έχω βρει ΤΟ μελομακάρονο. Είμαι αυστηρός, αλλά δίκαιος. Ποτέ δεν εκτίμησα τον κουραμπιέ, αν και είμαι θαυμαστής του βούτυρου. Θα φάω μόνο έναν – δύο τις γιορτές, απλά για να επιβεβαιώσω την θεωρία μου. Η καρδιά μου ανήκει στο καρύδι και το μέλι. Τελεία. Λ.Τρ.

Κουραμπιέδες=τζάμπα θερμίδες
Η αλήθεια είναι ότι οι κουραμπιέδες που φτιάχνει η μάνα μου είναι υπέροχοι και έχω δοκιμάσει και αρκετούς κουραμπιέδες από ζαχαροπλαστεία και φούρνους της αγοράς που θα τους συνέστηνα ανεπιφύλακτα. Ωστόσο, πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο κουραμπιές είναι τζάμπα θερμίδες. Εννοώ ότι αν έχω οποιοδήποτε άλλο γλυκό πλάι στον κουραμπιέ σίγουρα θα το προτιμήσω. Αν πάλι έχω μόνο κουραμπιέδες στο σπίτι, «αναγκαστικά» θα φάω κουραμπιέδες. Σε κάθε περίπτωση, αν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω μία εναλλακτική, θα μείνω σε χριστουγεννιάτικο mood και θα πω: οτιδήποτε με κάστανο. Σοκολατένια τούρτα και κορμός με κάστανο, μαρόν γλασέ, τρούφες με κάστανο κ.ο.κ. Ζ.Π.



Καριόκες
Για μένα δεν τίθεται δίλημμα κουραμπιέδες vs μελομακάρονα, αφού προτιμώ με διαφορά τα μελομακάρονα. Για να μην επαναληφθώ, όμως, ένα άλλο γλυκό που ανήκει στην κατηγορία των κερασμάτων και μου αρέσει μακράν περισσότερο από τους κουραμπιέδες είναι οι σοκολατένιες καριόκες. Λατρεύω την υφή τους που εναλλάσσει το μαλακό της κουβερτούρας με το τραγανό του καρυδιού που έχουν στη γέμισή τους και δεν μπορώ να σταματήσω ποτέ στη μία. Τώρα που βρήκα και αυτή τη συνταγή για σπιτικές καριόκες θα τη δοκιμάσω ως εναλλακτικό γιορτινό κέρασμα. Εξάλλου η σοκολάτα είναι κέρασμα παντός καιρού… Ε.Σ.

Λουκουμάδες
Λίγα γλυκά μπορούν να ανταγωνιστούν τον κουραμπιέ στην σωστή του εκτέλεση. Ένα εξ αυτών είναι σίγουρα οι λουκουμάδες. Με μέλι, κανέλα ή και ζάχαρη άχνη, το τραγανό της ζύμης με το προαναφερθέν «από πάνω μια γευστική επικάλυψη που μπορεί να ξεπεράσει σε νοστιμιά και χάρη το θείο χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο το πανετόνε, το γλυκό στο οποίο έχει κολλήσει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Είτε πρόκειται για πανετόνε alto με λεμόνι, πορτοκάλι, βύσσινο και βανίλια, είτε με σοκολάτα bitter και ρούμι και ακόμα με αρώματα εσπεριδοειδών το ιταλικό γλυκό είναι -κακά τα ψέματα- μια μορφή γεύσης ανώτερη του ανατολίτικου μας γλυκίσματος, ικανή να πέσει σε έρωτα μεγάλο και διαρκή με τον ουρανίσκο μας για τουλάχιστον τον επόμενο μισό μήνα. Β.Μ.

Κατακόκκινo Red Velvet
Δεν είναι μόνο καλύτερο από τους κουραμπιέδες, αλλά η Νο1 επιλογή μου, εάν ήθελα να πλουτίσει η διαιτολόγος μου. Ένα κέικ σοκολάτας, παιχνιδιάρικα χρωματιστό σαν ζαχαρωτό που μου φτιάχνει τη διάθεση με το ολοκόκκινο χρώμα και τη γλυκόξινη βουτυρόκρεμά του. Φυσικά δεν είναι όλα τα Red Velvet πετυχημένα, όχι βέβαια. Αλλά χρειάζεται να βρεις εκείνο το αφράτο με την πλούσια βουτυρένια κρέμα, αέρινη -μόνο όσο χρειάζεται- που σε κάνει να νιώθεις μικρό κοριτσάκι στη γλυκο-χώρα των ονείρων σου. Ε.Τσ.

Δίπλες
Στο δίλημμα «μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», το βουτυρένιο χριστουγεννιάτικο γλυκό, βουτηγμένο στην άχνη ζάχαρη συνήθως έρχεται πάντοτε… δεύτερο. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Προσωπικά, ο κουραμπιές δεν είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μου γλυκά. Ούτε και τα μελομακάρονα βέβαια! Δεν θα έλεγα ωστόσο το ίδιο και για ένα άλλο γλυκό που συνηθίζουμε να τρώμε αυτήν την περίοδο: τις δίπλες. Αφράτες και αρωματικές, χωρίς να «ακούγεται» το λάδι από το τηγάνισμα και με μπόλικο μέλι και καρύδια στο γαρνίρισμα. Δύσκολο να βρεις καλές δίπλες καθώς είναι ένα απαιτητικό γλυκό, που θέλει αγνά υλικά, μεράκι αλλά και πολύ χρόνο! Όταν βρω, ωστόσο, καλές δίπλες -είτε σε κάποια ζαχαροπλαστεία είτε σε σπιτικά κεράσματα- δύσκολα μπορώ να σταματήσω στο ένα κομμάτι… Ν.Κ.

Τα κείμενα υπογράφουν: Νίκη- Μαρία Κοσκινά, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Λευτέρης Τρίγκας, Εύη Τσιροπούλου