Μια από τις πιο διάσημες τάρτες παγκοσμίως, είναι η κις λορέν (quiche lorraine) με καταγωγή από τη βορειοανατολική Γαλλία αν και ιστορικά, διάφοροι λαοί έχουν διεκδικήσει την πατρότητά της. Όταν λέμε κις λορέν, εννοούμε μια συγκεκριμένη παραλλαγή της κλασικής αλμυρής τάρτας, που η γέμισή της αποτελείται από αυγά, κρέμα γάλακτος και μπέικον.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και αυτή η υποκατηγορία έχει υποστεί πολλές παραλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα όταν λέμε κις, να εννοούμε κάθε αλμυρή τάρτα που περιέχει κρέμα γάλακτος και αυγά, με τα υπόλοιπα υλικά να αλλάζουν ανάλογα με την προτίμησή μας.

H κις είναι μια τάρτα με πολλά πρόσωπα και μπορεί να σταθεί εξίσου σε έναν εορταστικό μπουφέ, σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι στο μπαλκόνι με φίλους, να την καταναλώσουμε σαν γεύμα στο γραφείο και στο σπίτι, ή σαν κολατσιό.

Συγκεντρώσαμε 8 παραλλαγές της κις λορέν για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει:

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)
Η Κις Λορέν σύμφωνα με την παράδοση, σερβίρεται την Πρωτομαγιά στην περιοχή της πόλης πόλης Νανσύ της Λωρραίνης στο πλαίσιο του εορτασμού του ερχομού της άνοιξης.

Κις Λορέν με μπέικον και γραβιέρα
Η γαλλική τάρτα σε σπιτική εκδοχή με έτοιμη ζύμη τάρτας. Γρήγορη και απολαυστική!

Κις Λορέν χωρίς γλουτένη, με μανιτάρια και πράσο
Μια πολύ λαχταριστή εναλλακτική. Ψήνουμε και απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας Κις Λορέν με βάση από πολέντα, χωρίς γλουτένη.

Κις με λαχανικά
Μία τάρτα που θα φτιάξετε και θα μοσχοβολήσει το σπίτι!

Κις με αγκινάρες και μυρωδικά
Φτιάχνουμε τη διάσημη τάρτα με αγκινάρες, σπαράγγια και αρακά, μαζί με αρωματικά όπως δυόσμο, άνηθο, καυκαλήθρες και μυρώνια, και για ένα τραγανό τελείωμα λίγο σπασμένο φιστίκι Αιγίνης.

Κις Λορέν με ξερά σύκα και γραβιέρα
Η Κις Λορέν πάντα φέρνει χαρά στο τραπέζι, αφού είναι μία από τις πιο αγαπημένες τάρτες. Σε αυτή την εκδοχή θα απολαύσουμε τον λαχταριστό συνδυασμό με τα ξερά σύκα!

Κλασική Κις Λορέν
Μια κλασική γαλλική τάρτα που σταδιακά κατέκτησε τον κόσμο με τη νοστιμιά της. Επιλέγουμε ένα καλό back bacon ή κλασικό μπέικον κομμένο σε κυβάκια και φροντίζουμε να το καραμελώσουμε πριν το βάλουμε στη γέμιση.

Κις με κιμά και πράσο
Αυτή η αλμυρή τάρτα με κιμά είναι ένα πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο για τα επίσημα τραπέζια σας.