Τυρί και κρασί, κρασί και τυρί. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν όχι μόνο να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αλλά και η αφορμή για ένα αξέχαστο πάρτι με την παρέα σας.

Μέρες που έρχονται υπάρχει κέφι, υπάρχει όρεξη και χρόνος για ένα μικρό πάρτι. Να μαζευτούμε λίγοι φίλοι για να πιούμε ένα κρασί, να τσιμπήσουμε το κατιτίς μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε, να κουβεντιάσουμε. Όμως όλα αυτά θέλουν μαγείρεμα, κόπο και πολλές φορές μια μικρή αναβολή, γιατί δεν τα προφταίνουμε όλα. Κι όμως υπάρχει λύση. Ένα πάρτι, που το κύριο στοιχείο του θα είναι μια απέραντη ποικιλία από τυριά που θα συνοδεύονται από φρούτα, ξηρούς καρπούς και, φυσικά, το μεγάλο συνοδό του τυριού, το κρασί. Πιστέψτε με, με μια μεγάλη ποικιλία από τυριά όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Χρειάζεται απλώς να αφιερώσετε μία ώρα στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια και άλλη μία ώρα για να στολίσετε τις πιατέλες. Αναθέστε στον άντρα του σπιτιού το κρασί και είστε έτοιμες για διασκέδαση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Φτιάξτε δύο ειδών πιατέλες, μία με μαλακά λευκά τυριά και μία με σκληρά κίτρινα τυριά. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς διαλέξαμε το μοναδικό και ανεπανάληπτο καλαθάκι Λήμνου με γεύση αλμυρούτσικης φέτας, ένα κρεμώδες κατίκι Δομοκού που το βάζουμε σ’ ένα μικρό μπολάκι, το… ιστορικό μανούρι με τα υψηλά λιπαρά που αρέσει σε όλους, το γαλλικό μπρι που κάνει πολύ σικ και ένα γαλλικό κατσικίσιο που έχει πάντα πολλούς οπαδούς. Στολίζω την πιατέλα με σταφυλάκια που πάνε πολύ ωραία, ξερά σύκα και μανιάτικα λαλάγγια. Στο δεύτερο πιάτο με τα σκληρά τυριά βάζω καπνιστό μετσοβόνε, παρμεζάνα, ένα γνήσιο έμενταλ σε φετούλες, το καλύτερο αγγλικό τυρί που είναι το τσένταρ και, φυσικά, το ιστορικό Σαν Μιχάλη από τη Σύρο. Συμπληρώνω την πιατέλα με καρύδια και φετούλες από αχλάδι και, αγαπημένοι μου φίλοι, όλα είναι έτοιμα.

Φυσικά, θα χρειαστείτε και μια ψωμιέρα με πολλά και διαφορετικά ψωμάκια. Οπωσδήποτε σουσαμάτα κριτσίνια, μπατόν σαλέ και τραγανά μπισκότα. Επιπροσθέτως, μπορείτε να φτιάξετε μια πιατέλα από φρέσκα φρούτα, όπως αχλάδι, μήλο και μικρές φετούλες από πεπόνι, που ταιριάζουν πάρα πολύ με το τυρί.

Τέλος, επιμεληθείτε με προσοχή το κρασί σας. Πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο τρία λευκά κρασιά καλά κρυωμένα στο ψυγείο και από διαφορετικές ποικιλίες, όπως Μοσχοφίλερο, Chardonnay και Sauvignon Blanc. Από ερυθρά, ακολουθήστε τη σίγουρη συνταγή ενός Αγιωργίτικου από τη Νεμέα, ενός Ξινόμαυρου από τη Μακεδονία και ενός Cabernet Sauvignon από την περιοχή του Αμυνταίου. Φροντίστε να έχετε αρκετά μπουκάλια από κάθε ποικιλία ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που έχετε καλέσει. Τέλος, για να κλείσετε το πάρτι σας, ένα απαλό γλυκό με φρούτα και φρέσκια άσπρη κρέμα είναι ό,τι πρέπει. Γιατί να μην είναι ένα cheesecake; Αυτό συνοδεύστε το μ’ ένα Μοσχάτο από τη Σάμο, πολύ καλά κρυωμένο στο ψυγείο σας.

Για να φτιάξετε τα δικά σας μπατόν σαλέ:
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε 1 κιλό αλεύρι και ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ και κάνετε στο κέντρο του μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί 1 φλιτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο, 250γρ. μαργαρίνη λιωμένη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, ½ φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη, 2 αβγά, ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, 1 κουτ. σούπας αλάτι και ½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό.

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη. Παίρνετε ζύμη και πλάθετε κορδόνια, τα οποία κόβετε σε μπαστουνάκια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC, στρώνετε δύο ταψιά με λαδόκολλα και αραδιάζετε τα μπατόν σαλέ στη σειρά, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους. Τα ψήνετε για 15 λεπτά, τα βγάζετε από το φούρνο και μ’ ένα πινέλο τα αλείφετε με 2 κρόκους αβγών χτυπημένους με λίγο νερό. Τα πασπαλίζετε με παρμεζάνα τριμμένη και σουσάμι και τα ψήνετε ξανά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και η παρμεζάνα.