Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε όταν ψήνετε μπιφτέκια για μπέργκερ για να πετύχετε να είναι και ζουμερά και νόστιμα; Εμείς σας έχουμε συμβουλές από την επιλογή του κιμά και το σωστό ζύμωμα μέχρι το κατάλληλο ψήσιμό τους. Ακόμη θα σας προτείνουμε και μια δική μας συνταγή για το τέλειο μπέργκερ μαζί με χρήσιμα tips για να την τελειοποιήσετε.

Τα ψητά μπιφτέκια είναι η καλύτερη λύση για ένα γρήγορο βραδινό οικογενειακό γεύμα, αφού κανείς δεν θα πει όχι σε αυτά. Από την άλλη, είναι μια πολύ καλή ιδέα για ένα barbeque στη βεράντα, τον κήπο ή το εξοχικό. Κι αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν έτοιμα, πλασμένα μπιφτέκια, που μπορείτε να βάλετε σε ψωμάκια και να έχετε ένα γρήγορο μπέργκερ, εμείς θα σας πείσουμε ότι μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε τα δικά σας.

Πρώτα από όλα σημασία έχει ο κιμάς

Δεν πρόκειται να πετύχετε ένα ζουμερό μπιφτέκι αν δεν έχετε τον κατάλληλο κιμά. Σίγουρα μπορείτε να βάλετε μέσα αρώματα όπως σκόρδο σε σκόνη ή ρίγανη, αλλά το σπουδαιότερο για την επιτυχία ενός μπέργκερ είναι το κρέας από το οποίο θα σας κόψουν τον κιμά. Γι’ αυτό μην διαλέξετε το πιο φτηνό κομμάτι μοσχαριού, αλλά το καλύτερο που μπορεί να αντέξει η τσέπη σας. Θα πρέπει επίσης να έχει και κάποιο ποσοστό λίπους γι’ αυτό μη βιαστείτε να ζητήσετε άπαχο κομμάτι. Το ιδανικό ποσοστό λίπους είναι γύρω στο 20%, οπότε αναζητήστε ένα μείγμα 80% άπαχο και 20% λιπαρό. Κι αυτό γιατί αν διαλέξετε ένα υπερβολικά λιπαρό κομμάτι το μπιφτέκι θα διαλύεται, ενώ αν έχει περισσότερο λίπος θα γίνει στεγνό. Το ψαρονέφρι είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας και μάλιστα χοντροκομμένο, οπότε πείτε του να σας το περάσει μόνο μία φορά από τη μηχανή του κιμά.

Πώς θα ζυμώσετε το τέλειο μπιφτέκι

Οι δύο πιο βασικοί κανόνες είναι να διατηρήσετε το κρέας κρύο και να αποφύγετε να το πλάσετε για πολύ ώρα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Για αρχή, φυλάξτε τον κιμά στο ψυγείο ως τη στιγμή που θα τον πλάσετε σε μπιφτέκια, αλλά και πιο μετά, αφού τα πλάσετε ως την ώρα που θα τα ψήσετε. Όταν διατηρείτε όσο πιο κρύα γίνεται τα πλασμένα μπιφτέκια σας θα «ανοίξουν» μόλις ακουμπήσουν στην καυτή σχάρα, δημιουργώντας νόστιμες κυψέλες στο εσωτερικό τους.

Ξεκινήστε βρέχοντας τα χέρια σας με κρύο νερό, για να μην κολλάει στα ζεστά σας χέρια. Έπειτα, βάλτε μια μερίδα μοσχαρίσιου κιμά στα χέρια σας για να σχηματίσετε μια μπάλα. Προσέξτε να μην είναι πολύ μεγάλη, για να μη δημιουργήσετε ένα πολύ χοντρό μπιφτέκι. Στη συνέχεια, πιέστε τη μπάλα ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος πάχους περίπου 2,5 και πλάτους περίπου 10 εκατοστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αντίχειρές σας για να εξομαλύνετε τις άκρες. Αν θέλετε να πλάσετε μπιφτέκια σαν επαγγελματίας σεφ, τότε μπορείτε να αγοράσετε και το ειδικό εργαλείο που υπάρχει για τέλεια, ομοιόμορφα πλασμένα μπιφτέκια.

Ψησταριά με κάρβουνα ή γκριλ;

Και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Οι ψησταριές με γκάζι θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολο να ελέγξει κανείς τη θερμοκρασία τους απλώς γυρίζοντας έναν διακόπτη. Από την άλλη μεριά, έχουν συνήθως θερμές ζώνες, οπότε θα χρειαστεί να μετακινήσετε τα μπιφτέκια αρκετές φορές πάνω στη σχάρα, αν θέλετε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Μια ψησταριά με κάρβουνα θα δώσει μια πιο καπνιστή γεύση στα μπιφτέκια σας, αλλά θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να κάψει και το να μάθει κανείς πώς να προσαρμόσει τους αεραγωγούς για να αυξήσει ή να μειώσει τη θερμότητα είναι ολόκληρη διαδικασία, που δεν είναι εύκολη για τους αρχάριους.

Η συνταγή για 4 μπέργκερ

Υλικά
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά καρυκεύματα όπως σκόρδο σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη, καπνιστή πάπρικα
4 ψωμάκια για μπέργκερ
προαιρετικά συνοδευτικά όπως μαρούλι, ντομάτα, μπέικον, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, πίκλες

Διαδικασία
Καρυκεύουμε τον κιμά: Αν όντως επιλέξουμε τον υψηλής ποιότητας κιμά δεν χρειαζόμαστε τίποτα από τα καρυκεύματα που σας αναφέραμε στα υλικά προαιρετικά. Κι αυτό γιατί με την ανάμειξη των υλικών ρισκάρουμε να δουλέψουμε υπερβολικά τον κιμά.
Ωστόσο, καταλαβαίνουμε αν θέλει κανείς να δώσει λίγη έξτρα γεύση στα μπιφτέκια. Αν τελικά τα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τον κιμά και τα καρυκεύματα σε μια μεγάλη λεκάνη και δουλεύουμε με τα χέρια μας το μίγμα, ανακατεύοντας ελαφρώς και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Έξτρα tip
Δεν αλατίζουμε τον κιμά εξαρχής. Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία από το μίγμα κάνοντάς το πιο σφιχτό και πιο στεγνό από ότι θα έπρεπε να είναι. Γι’ αυτό αφήνουμε το αλάτισμα για αργότερα…

Χωρίζουμε τον κιμά: Μοιράζουμε το μίγμα που έχουμε ζυμώσει σε τέσσερις μπάλες. Βρέχουμε τα χέρια μας με κρύο νερό και πλάθουμε μπιφτέκια που έχουν πάχος περίπου 2,5 εκατοστά και πλάτος περίπου 10 εκατοστά. Δεν τα πιέζουμε πάρα πολύ. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά μας δημιουργούμε μια μικροσκοπική εσοχή στο κέντρο του μπιφτεκιού. Μόλις σχηματίσουμε όλα τα μπιφτέκια τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να ζεσταθεί η σχάρα.

Ψήσιμο των μπιφτεκιών: Ανάβουμε μια ψησταριά γκαζιού ή κάρβουνων σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, κλείνοντας το καπάκι όσο θερμαίνεται. Θυμόμαστε να καθαρίσουμε καλά τη σχάρα πριν βάλουμε επάνω τα μπιφτέκια, για να μην κολλήσουν.
Αλατοπιπερώστε καλά τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε πάνω στη σχάρα και τα ψήνουμε, χωρίς να τα σκεπάσουμε, για 3 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ψημένα τα επιθυμούμε. Αν θέλουμε να προσθέσουμε επάνω τους μια φέτα τυρί τοστ για να φτιάξουμε τσίζμπεργκερ, τότε το βάζουμε επάνω στο μπιφτέκι ένα λεπτό πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, κλείνοντας το καπάκι για να λιώσει.

Συχνές απορίες

Πρέπει να πιέζουμε τα μπιφτέκια μας όσο ψήνονται;
Σίγουρα όχι! Δεν κάνουμε ποτέ αυτό το τόσο συνηθισμένο λάθος. Το να πιέζουμε τα μπιφτέκια με μια σπάτουλα αφαιρεί από αυτά όλους τους χυμούς τους. Δεν χαλάμε όλη την προσπάθειά μας να τα κάνουμε ζουμερά με το να θέλουμε να επισπεύσουμε το ψήσιμό τους.

Τελικά για πόσο πρέπει να ψήσουμε τα μπιφτέκια μας;
Ο ασφαλέστερος τρόπος να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα του ψησίματός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο. Αν, ωστόσο, δεν διαθέτουμε ένα, τότε μπορούμε να μετρήσουμε τον χρόνο που θα αφήσουμε τα μπιφτέκια επάνω στη σχάρα.

Για μέτρια ψημένο προς ωμό (με κόκκινο εσωτερικό): 6 λεπτά
Μέτρια ψημένο: 7 με 8 λεπτά
Μέτρια προς καλά ψημένο: 9 λεπτά
Καλοψημένο: 10 λεπτά

Θα πρέπει να αφήσουμε τα μπιφτέκια μας να ξεκουραστούν μετά το ψήσιμο;
Για το πιο ζουμερό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται σε αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει έως και πέντε βαθμούς. Αν δεν θέλουμε να μας κρυώσουν, μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να διατηρήσουμε τη θερμότητα.

Ιδέες για το μοντάρισμα του μπέργκερ

Εμάς μας αρέσει το μπέργκερ με όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά: λίγη μαγιονέζα στο κάτω ψωμάκι ή κέτσαπ, πίκλες και αυτό είναι όλο! Ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε και λίγο πιο δημιουργικοί προσθέτοντας αβοκάντο ή αυγό, σως μπάρμπεκιου ή τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού ή μπλε τυρί.
Όσο για τις προσθήκες υλικών όπως φέτα μαρουλιού ή ντομάτας, προτείνουμε να τα βάλετε πάνω από το μπιφτέκι και όχι από κάτω, για να μη μουλιάσει το κάτω ψωμάκι και να μη γλιστρήσουν έξω από αυτό όταν επιχειρήσουμε να το δαγκώσουμε.

Συμβουλές για τη συντήρηση

Τα ψημένα μπιφτέκια αντέχουν στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες. Μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε σε ένα τηγάνι με καπάκι και λίγο νερό στο εσωτερικό για να τα αναζωογονήσει ο ατμός, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν καλοψημένα αν δεν ήταν ήδη.

Ο ωμός κιμάς διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι δύο ημέρες, γι’ αυτό μπορείτε να πλάσετε όλα τα μπιφτέκια σας και όσα δεν ψήσετε άμεσα να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Χωρισμένα με αντικολλητικό χαρτί και μέσα σε δοχείο, που σφραγίζει αεροστεγώς, μπορεί να παραμείνουν στην κατάψυξή μας για έως 4 μήνες.