Αυτούσια βότανα της ελληνικής υπαίθρου, βιολογικά, αναπτύσσονται αργά, συλλέγονται με το χέρι, ντύνονται με προσεγμένο ένδυμα και σκορπίζουν άρωμα εξοχής από την Αμερική μέχρι την Ασία.

Κεφαλλονίτικη δάφνη, ηπειρώτικο θυμάρι, ρίγανη από τον Ταΰγετο, μπούκοβο από τη Μακεδονία και όλα τα βότανα της ελληνικής γης αποφάσισε να συστήσει στον κόσμο της αλλοδαπής η εταιρεία Daphnis and Chloe. Ιδέα της Ευαγγελίας Κουτσοβούλου, μιας δυναμικής νέας γυναίκας με όραμα, υλοποιήθηκε το 2013 με τη βοήθεια φίλων που ασχολήθηκαν με το branding και πρόσφεραν τις γνώσεις και την τέχνη τους: «Όταν εργαζόμουν ως αρθρογράφος στην Ιταλία τους πρόσφερα ως δώρο αρωματικά φυτά από την Ελλάδα και έμεναν κατενθουσιασμένοι. Από την άλλη, διαπίστωνα κι εγώ ότι μιλάμε για σπάνια ποιότητα. Για ρίγανη που την πιάνεις και μυρίζει το χέρι σου μέχρι το απόγευμα». Ξεκινώντας λοιπόν από το μηδέν και χωρίς ιδιαίτερη επένδυση, τα προϊόντα βρίσκονται πλέον σε καταστήματα από Καναδά και Αμερική μέχρι Ευρώπη και Χονγκ Κονγκ.

Πρώτες ύλες
Επιλέγονται βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα. Επειδή τα αρωματικά φυτά επηρεάζονται από το terroir, η επιλογή γίνεται βάσει του χαρακτήρα που αναπτύσσει το κάθε φυτό. «Μπορείς να φυτέψεις το ίδιο βότανο σε 5 διαφορετικούς τόπους και να πάρεις 5 διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν θα φυτέψουμε λουίζα, που απαιτεί πολύ νερό, στις Κυκλάδες. Δεν έχει νόημα», εξηγεί η ίδια. Η εταιρεία επιμένει στα αυτούσια βότανα (με πολύ λίγα μείγματα), σε μια γκάμα που μεγαλώνει σταθερά. Η συλλογή γίνεται την κατάλληλη στιγμή, ακολουθεί φυσική ξήρανση και τέλος συσκευασία στο χέρι. Σημαντικό κριτήριο για την Daphnis and Chloe είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η μείωση της σπατάλης.

Βραβεύσεις & σχέδια
Η εταιρεία έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σε Αγγλία και Αμερική, ενώ προμηθεύει καλά εστιατόρια στην Αγγλία και κάποια επιλεγμένα της Αθήνας, delis εντός και εκτός Ελλάδος και αλυσίδες πολυκαταστημάτων ανά τον κόσμο. Για την Ευαγγελία όμως τα βραβεία δεν αντικατοπτρίζουν πόσο καλή είναι πραγματικά μια εταιρεία. Το προσωπικό της όνειρο συνοψίζεται σε δύο γραμμές: «Ιδανικά θα ήθελα όταν κάποιος, που ζει σε Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, σκέφτεται ποιοτικά μεσογειακά, μαγειρικά βότανα, να σκέφτεται εμάς».

info
www.daphnisandchloe.com / Σε επιλεγμένα καταστήματα

Το άρθρο της εβδομάδας